Jouw rechten als online koper

Als online consument word je beschermd door de wet. Maar welke rechten en plichten heb je eigenlijk? 

Wetgeving Panorama

Wanneer je als consument een (online) aankoop doet, word je beschermd door het consumentenrecht. In het consumentenrecht staan alle regels en verplichtingen die de verkopende partij naar jou toe heeft, maar ook de regels en verplichtingen die jij richting de verkoper hebt.

Wat is er geregeld in het consumentenrecht? 

In het consumentenrecht zijn zaken geregeld over onder andere:

  • Wettelijke garantie

Hierbij wordt bijvoorbeeld aangegeven hoelang je als consument recht hebt op garantie, al is de wet daar niet eenduidig over. Dit hangt namelijk af van het soort product, aangezien het ene product langer meegaat dan het andere en van het ene product meer mag worden verwacht dan van het andere. Daarnaast is er bepaald dat je ook garantie hebt op producten die je cadeau hebt gekregen, tweedehands hebt gekocht of via veiling of marktplaats hebt gekregen. Lees meer over wettelijke garantie.

  • Privacy

Dankzij de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) wordt de privacy van consumenten goed beschermd. Zo heb je het recht om te weten welke persoonsgegevens een webwinkel van je heeft. Daarnaast mag je deze altijd inzien en desgewenst laten verwijderen. 

  • Kennelijke vergissingen

Van een kennelijke vergissing is sprake als je had kunnen weten of begrijpen dat de prijs veel te laag is voor het artikel dat werd aangeboden. Met andere woorden: zelfs als het je al niet meteen duidelijk was dat hier een vergissing in het spel was, dan was het verschil in prijs zo aanzienlijk dat er in ieder geval reden had moeten zijn voor twijfel. Wanneer er twijfel kan bestaan over de juistheid van de prijs ben je als consument verplicht hier zelf navraag naar te doen.

  • Retourzendingen

Retouren zijn een hot topic binnen e-commerce en hier zitten ook verschillende rechten en plichten aan vast. Voordat je bijvoorbeeld besluit om het product terug te sturen mag je het alleen maar uitpakken en gebruiken voor zover dat nodig om te kunnen beoordelen of je het wenst te behouden. Daarnaast behoor je de volledige kosten van je bestelling (plus eventuele verzend- en administratiekosten) terug te krijgen als je deze terugstuurt, maar je moet wel zelf de kosten van de retourzending (van jou terug naar de webwinkel) betalen.

  • (Terug)betalingsverplichtingen

Ook binnen het online-betaallandschap zijn er verschillende rechten en plichten voor zowel consumenten als webwinkeliers. Zo mag een webwinkel een bepaalde betaalmethode weigeren (bijvoorbeeld als er voor hem te hoge kosten aan verbonden zijn) en is het niet mogelijk om een eenmalige incasso terug te laten boeken. Daarnaast mag een webwinkel in Nederland een consument niet verplichten om meer dan de helft van het aankoopbedrag vooruit te betalen. Hij moet dus een achteraf-betaalmethode aanbieden waarbij de consument niet de gehele rekening meteen hoeft te betalen.

De leden van Thuiswinkel.org doorlopen jaarlijks een (her)certificering om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Koop je bij een gecertificeerde webshop? Dan weet je dus dat alle zaken goed geregeld zijn. Mocht er onverhoopt toch iets niet helemaal goed gaan, dan kun je bij ons een klacht indienen.


Heb je vragen over jouw rechten als consument?

Check dan de veelgestelde vragen op onze website