Aansprakelijkheid bij schade door een verkocht product

Gepubliceerd op: 30 juli 2019
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Juridisch Hamer (2) 800X400

Als ondernemer sta je achter de kwaliteit van de producten die je in je webshop verkoopt. Maar natuurlijk kan er onverhoopt toch iets misgaan. Een batterij kan bijvoorbeeld kapot gaan of zelfs ontploffen, met schade als gevolg. Of stel je voor dat mensen ziek worden door voedingswaren die jij verkoopt. Daar moet je natuurlijk niet aan denken. Kun je hiervoor als producent aansprakelijk worden gesteld? Onze business partner Nationale-Nederlanden legt het je graag uit.

Schade die is veroorzaakt door een product heet productaansprakelijkheid. In de wet is geregeld dat de producent verantwoordelijk is voor een deugdelijk product. Om te weten of je aansprakelijk bent, is het belangrijk om te bepalen of je volgens de wet als ondernemer ‘producent’ bent. De producent is juridisch gezien namelijk niet altijd de fabrikant van het product.

Wanneer ben je juridisch gezien de producent?

  • Als je een product zelf maakt.
  • Zodra je het product bewerkt voordat je het verkoopt.
  • Voor producten die je onder eigen label uitgeeft.
  • Als je de producten importeert van buiten de EU.

Als producent ben je zelf verantwoordelijk voor het in de handel brengen van veilige producten. Dit betekent dat je moet beoordelen of en bewaken dat je producten voldoen aan de wettelijke eisen. Dit kun je bijvoorbeeld via steekproeven doen. Aan deze verantwoordelijkheden voldoen, kan ingewikkeld zijn, vooral met dropshipping of als je importeert van buiten de EU.

Import van buiten de EU

Al sinds 1985 is er Europese wetgeving over productaansprakelijkheid om consumenten te beschermen en de handel binnen de EU te vereenvoudigen. Importeer je producten uit een land binnen de EU? Dan is de producent aansprakelijk bij een gebrekkig product. Verkoop je producten die je importeert van buiten de EU? Dan word jij als producent gezien. Volgens de wet ben jij dan verantwoordelijk. En mogelijk dus ook aansprakelijk bij schade.

Tips om je risico’s te beperken

Of je nu wel of niet aansprakelijk bent, schade door een gebrekkig product is altijd vervelend. Naast eventuele financiële gevolgen, kan het namelijk ook het imago van je winkel beschadigen. Bespreek daarom van tevoren de risico’s grondig met een verzekeringsadviseur en beperk ze met de volgende tips:

  • Maak kennis met de fabrikant en leg afspraken goed vast.
  • Besteed in landen buiten de EU de kwaliteitscontrole eventueel uit aan gespecialiseerde bedrijven.
  • Zorg voor goede inkoopvoorwaarden en laat deze juridisch toetsen.
  • Geef op je website duidelijk advies over je producten, bijvoorbeeld met een gebruiksaanwijzing.
  • Wees alert op waar je producten verkoopt. Export naar sommige landen brengt weer extra risico’s met zich mee.
  • Zorg dat je goed verzekerd bent voor productaansprakelijkheid. Ga naar www.nn.nl/webwinkels voor een passende oplossing voor jouw webshop.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp