Reclame Code Commissie: Afbeelding moet exact weergeven wat je koopt
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Onlangs heeft de Reclame Code Commissie uitspraak gedaan in een zaak over een advertentie op een website waarin een deurdranger wordt aangeboden. Deze uitspraak is belangrijk voor alle webwinkeliers: “Een afbeelding moet volstrekt hetzelfde product weergeven als dat waarmee wordt geadverteerd.”
De bestreden reclame-uitingen
Het gaat over een advertentie op een website waarin een deurdranger wordt aangeboden.
De klacht
Bij de aanprijzing is een afbeelding van een metalen blok met scharnierende arm te zien. Bij ontvangst van de deurdranger bleek geen arm te zijn meegeleverd. Toen de klager een klacht indiende bij de klantenservice, antwoordde de klantenservice dat het desbetreffende type deurhanger zonder arm wordt geleverd. De klager vindt de advertentie misleidend omdat er op de afbeelding een deurdranger met arm is weergegeven.
Het verweer
In de beschrijving onder de afbeelding staat vermeld dat sprake is van een uitvoering zonder arm. Volgens de adverteerder zou het voor de klager meteen duidelijk moeten zijn geweest dat het product zonder arm geleverd zou worden, omdat deze specificatie direct onder de verkoopprijs zichtbaar is. Daarom kan er volgens adverteerder geen sprake zijn van misleiding.
Het oordeel van de voorzitter
Bij de aanprijzing van de deurdranger is het product met arm afgebeeld. Het staat vast dat deze arm niet wordt meegeleverd en de afbeelding in de reclame-uiting daarmee afwijkt van het geleverde product. Volgens de adverteerder is van misleiding geen sprake omdat uit de tekst onder het kopje “wat zijn de specificaties” duidelijk blijkt dat de arm niet wordt meegeleverd.
Dit verweer slaagt niet. Op de afbeelding is een dranger met arm te zien. De gemiddelde consument zal aan de hand van de afbeelding, waarbij geen duidelijk voorbehoud is gemaakt, verwachten dat het artikel wordt geleverd zoals het is afgebeeld, dus mét arm. De voorzitter verwijst naar de zogenaamde “Algemene Aanbevelingen” van de Commissie. Daarin staat dat wanneer een product wordt aangeboden én die aanbieding vergezeld gaat van een afbeelding, deze illustratie volstrekt hetzelfde product weergeeft als hetgeen waarmee wordt geadverteerd.
Ank van Heeringen, jurist Thuiswinkel.org:
"De voorzitter stelt, met een verwijzing naar Algemene Aanbevelingen, dat het gebruik van afbeeldingen van producten die niet (of niet geheel) overeenstemmen met de specifieke kenmerken van die betreffende producten, zonder dat dit direct duidelijk wordt gemaakt bij de afbeelding, de consument in verwarring kunnen brengen over wat hij bij de bestelling ontvangt. Hoewel dit wel onder de specificaties staat, kan dit niet worden beschouwd als een vermelding “direct bij de aanbieding” die voldoende duidelijk maakt wat de consument bij de bestelling kan verwachten."
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De belangrijkste wetgeving voor webshops in 2025
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelPer 1 januari 2025 treden nieuwe wetten in werking. Hieronder zetten wij de belangrijkste wetten op rij.
-
Hoe zit het met de online verkoop van vuurwerk dit jaar?
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelWist je dat je als webshop wel categorie 1- en 2-vuurwerk mag verkopen, maar niet mag verzenden? Lees alles over de verkoop van vuurwerk.
-
Duitse wetgeving over wegwerpplastics
Gepubliceerd op 11 december 2024KennisartikelOp grond van Europese wetgeving (richtlijn 2019/904) heeft de Duitse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP).
-
Cyber Resilience Act: versterk de cybersecurity van jouw digitale producten
Gepubliceerd op 27 november 2024CategorieDe Europese Unie introduceert met de Cyber Resilience Act verplichte cybersecurity-eisen voor alle producten met digitale elementen. Ontdek wat deze wet inhoudt en welke verplichtingen er zijn.