Update: Herroepingsfunctie gepubliceerd in EU-Publicatieblad

Gepubliceerd op: 6 december 2023
Bijgewerkt op: 6 december 2023
Europese Vlag

Op 28 november 2023 is de Richtlijn inzake financiële diensten gesloten op afstand (RFD Directive on financial services contracts concluded at a distance) gepubliceerd in het EU-Publicatieblad. De Richtlijn brengt niet alleen financiële diensten deels onder de werking van de Richtlijn Consumentenrechten (CRD) maar introduceert ook een nieuwe verplichting voor verkopers op afstand in Artikel 11a van de CRD inzake het aanbieden van een herroepingsfunctie.

Voor alle b2c-overeenkomsten op afstand, dus niet alleen financiële diensten, die gesloten worden via een online interface, moet de handelaar verzekeren dat de consument de overeenkomst ook kan herroepen door gebruik te maken van een herroepingsfunctie. Deze herroepingsfunctie moet prominent worden weergegeven op een voor de consument eenvoudig toegankelijke plek en gedurende de gehele 14-dagen  herroepingstermijn. De Richtlijn treedt in werking op 18 december 2023 en de Lidstaten hebben 24 maanden de tijd om de Richtlijn te implementeren in hun nationale wetgeving (tot 19 december 2025) en vervolgens 6 maanden (tot 20 juni 2026) om de regeling toe te passen.

"Thuiswinkel.org is niet onverdeeld gelukkig met deze verplichting, maar we zijn blij dat we hebben kunnen vermijden dat het een herroepingsknop is geworden. Een herroepingsfunctie biedt webwinkels meer speelruimte dan een knop. Hoe de herroepingsfunctie er precies uit moet komen te zien en wat deze inhoudt, is nog niet duidelijk, maar we informeren onze leden hier zo snel mogelijk over", zegt Vincent Romviel, head of legal affairs bij Thuiswinkel.org. 

Doel van de functie

Het doel van de functie is dat de consument de overeenkomst snel en gemakkelijk kan herroepen. We verwachten echter dat de herroepingsfunctie zal leiden tot onzekerheid over hoe de regel in de praktijk zal worden toegepast. Denk bijvoorbeeld bij de aankoop van meerdere producten wanneer de consument besluit sommige producten te houden en andere te retourneren.

Thuiswinkel.org is groot voorstander van het principe van het herroepingsrecht, maar het proces dat heeft geleid tot de invoering van de "herroepingsfunctie" was niet in overeenstemming met de beginselen van betere regelgeving van de EU. De wijziging is gedaan zonder een impactassessment. We zijn bezorgd over de impact van de nieuwe regel op e-commerce. We houden in de gaten hoe de regel in de EU zal worden geïmplementeerd en informeren onze leden en de Europese Commissie hierover.  

Voor meer informatie zie ons nieuwsbericht over de “onherroeppelijke herroepingsknop”

Zie hier de door het Europees Parlement aangenomen tekst.

Onderwerpen

Deel dit nieuwsartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Zelfscan voor digitale toegankelijkheid uitgebreid

    Gepubliceerd op 25 april 2024
    Categorie

    Steeds meer ondernemers streven naar digitale toegankelijkheid, zodat ook mensen met een beperking online kunnen browsen en winkelen. Vanaf 28 juni 2025 moeten websites en webshops en apps voor iedereen toegankelijk zijn.

    Vinden al jouw bezoekers wat ze zoeken? Scan 'm op toegankelijkheid: Ismijnsitetoegankelijk.nl
  • Europese Unie beschermt consumenten tegen misleidende duurzaamheidsclaims

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Categorie

    Europese Unie neemt maatregelen om consumenten in e-commerce te beschermen tegen misleidende marketingpraktijken. Lees meer in dit artikel.

    Wetgeving Europa
  • Oud-voor-nieuw regeling bij elektrische apparaten – wat is dat ook alweer?

    Gepubliceerd op 24 april 2024
    Kennisartikel

    Met het oog op de circulaire economie, stelt de Regeling afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (Raeea) regels op voor de inname van elektrische apparaten door winkels, waaronder webwinkels.

    Elektronische Apparaten 800 X 400
  • Q&A SEA

    Gepubliceerd op 23 april 2024
    Video

    Tijdens deze Q&A gaven expert Yannick van der Ven en Sander van der Aa van Happy Horizon een korte introductie over het onderwerp en daarna hebben zij verschillende vragen beantwoord over SEA binnen e-commerce.

    SEA 800 X 400 (1)