Veilig online kopen op een platform

Wellicht start jij, net als veel consumenten, je online zoektocht naar producten ook al op een online marktplaats of platform. Maar hoe shop je eigenlijk veilig op een platform en welke rechten heb je? 

Kopen Op Een Platform

Marktplaatsen en platformen bieden vaak een breed (of juist specifiek) aanbod en je kunt ook nog eens kiezen tussen verschillende aanbieders. Maar hoe weet je als consument waar je rechten liggen, waar kun je terecht met klachten of vragen, en wie is verantwoordelijk voor de garantie? En belangrijker nog: hoe weet je zeker dat je veilig online kunt kopen via een platform?

Direct kopen bij het platform of bij een verkoper op het platform

Platformen of marktplaatsen zijn partijen die het aanbod van verschillende aanbieders samenbrengen op één plek. Denk aan AliExpress, Amazon, bol.com of marktplaats.nl. Via één URL heb je toegang tot verschillende verkopers van producten en diensten.

Sommige platformen verkopen ook zelf producten en/of diensten, zoals bol.com. Zij maken onderscheid tussen de producten en diensten die zij zelf verkopen en producten en diensten die anderen via hun platform verkopen. Daarnaast zijn er platformen, zoals marktplaats.nl, die zelf niks verkopen en alleen een platform bieden aan anderen.

Wet- en regelgeving geldt voor iedereen

Of je nu direct bij een webwinkel, bij een verkoper op een platform óf bij het platform zelf koopt: iedereen dient zich aan de geldende wet- en regelgeving te houden. Dat is het zogenaamde consumentenrecht dat geregeld is in de artikelen 6:230m tot en met 6:230s van het Burgerlijk Wetboek. Als consument heb je dus gewoon recht op veertien dagen bedenktijd en mag je producten retourneren als ze niet bevallen.*

Weet bij wie je koopt

Het lijkt misschien alsof het niets uitmaakt of je koopt bij een platform of bij een verkoper op het platform. Toch is er wel degelijk een verschil. Het grootste verschil zit in de klachtenafhandeling, garantie en service die je krijgt. Als je een product of dienst koopt bij een verkoper op een platform, dan moet je je klacht, vraag of verzoek daar ook neerleggen. Het platform is niet verantwoordelijk voor de kwaliteit van de producten die de verkoper aanbiedt en zal je dus doorverwijzen naar de verkoper.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat platformen het bewust toestaan dat er ondeugdelijke producten worden gekocht. Platformen hebben vaak medewerkers in dienst die het aanbod van de verkopers regelmatig langslopen. Zo voorkomen ze ook dat verkopers producten tegen torenhoge prijzen aanbieden in geval van schaarste (zoals met de mondkapjes en handgels aan het begin van de coronacrisis) en dat er namaak- of illegale artikelen verkocht worden.

Veilig shoppen op platformen

Om je te helpen een veilige keuze te maken voor een verkoper en je beter te beschermen bij een online aankoop, heeft Thuiswinkel.org enkele nieuwe certificeringen gelanceerd. Deze keurmerken laten je zien welke partijen zich netjes aan de wet- en regelgeving houden, maar ook dat je geholpen wordt als je een klacht hebt.

Thuiswinkel Platform

Winkelwagen en Thuiswinkel platform

Dit keurmerk laat zien dat het platform zich aan de geldende wet- en regelgeving rond platformen houdt en dat je onder andere een beroep kunt doen op klachtenbemiddeling. 

Thuiswinkel Waarborg

Wanneer een platform dit keurmerk toont, dan laat het zien dat ze ook als webwinkel voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Dit keurmerk geldt dus voor alle producten en diensten die het platform zélf verkoopt.

De verkopers op het platform kunnen zich tegenwoordig ook laten certificeren. Dit betekent dat:

  • de verkoper zich houdt aan de geldende wet- en regelgeving rondom koop op afstand;
  • je een beroep kunt doen op klachtenbemiddeling;
  • je een geschil kunt indienen bij de onafhankelijke Geschillencommissie Thuiswinkel SGC in Den Haag.

Thuiswinkel.org staat garant voor de nakoming van de bindende adviezen van de Geschillencommissie Thuiswinkel tot een bedrag van € 10.000,-. Dit geldt voor alle producten/diensten die de betreffende verkoper verkoopt.

* Het herroepingsrecht geldt niet voor op maat gemaakte producten of producten die snel bederven. Deze en sommige andere producten zijn uitgezonderd van het herroepingsrecht. Voor alle uitzonderingen bekijk Artikel 10 van de Algemene Voorwaarden Thuiswinkel.