De meest verwarrende phishingmails
Bijgewerkt op: 24 augustus 2022
Uit phising-simulatorgegevens van Kaspersky blijkt dat werknemers geneigd zijn de valkuilen, die verborgen zitten in e-mails over bedrijfskwesties en meldingen van leveringsproblemen, niet op te merken. Bijna één op de vijf (16% tot 18%) klikte op de link in e-mailsjablonen die phishingaanvallen nabootsten.
Volgens schattingen begint 91% van alle cyberaanvallen met een phishing-e-mail en zijn phishing-technieken betrokken bij 32% van alle succesvolle gegevensinbreuken. Om meer inzicht te krijgen in deze dreiging, heeft Kaspersky gegevens geanalyseerd die zijn verzameld met een phishing-simulator.
Deze tool, die is geïntegreerd in het Kaspersky Security Awareness Platform, helpt om te onderzoeken of medewerkers een phishing-e-mail van een echte e-mail kunnen onderscheiden. Hierbij lopen er geen bedrijfsgegevens gevaar. Een beheerder maakt een keuze uit de set sjablonen die veelvoorkomende phishingscenario’s nabootsen, of creëert een sjabloon op maat. Vervolgens verstuurt de beheerder het sjabloon naar een groep medewerkers zonder dat de werknemers van tevoren zijn gewaarschuwd. De beheerder houdt de resultaten bij. Indien er een groot aantal medewerkers op de link klikken, dan heeft de beheerder een duidelijke indicatie dat aanvullende awareness training op het gebied van cybersecurity nodig is.
Volgens recente phishing-simulatiecampagnes zijn dit de vijf meest verwarrende phishing-e-mails:
- Onderwerp: Mislukte afleverpoging – Helaas kon onze koerier uw artikel niet afleveren. Afzender: Postbezorgdienst. Klik conversie: 18.5%
- Onderwerp: E-mails niet afgeleverd vanwege overbelaste mailservers. Afzender: Het Google support team. Klik conversie: 18%
- Onderwerp: Online enquête onder werknemers: Wat zou je verbeteren aan het werken bij het bedrijf. Afzender: HR Afdeling. Klik conversie: 18%
- Betreft: Herinnering: Nieuwe bedrijfsbrede dresscode. Afzender: Personeelszaken. Klik conversie: 17.5%
- Betreft: Attentie alle medewerkers: nieuw ontruimingsplan voor het gebouw. Afzender: Afdeling Veiligheid. Klik conversie: 16%
Tot de andere phishing-e-mails die een aanzienlijk aantal kliks opleverden, behoren reserveringsbevestigingen van een boekingsservice (11%), een melding over een geplaatste bestelling (11%) en een aankondiging van een IKEA-wedstrijd (10%).
Aan de andere kant bleken e-mails die de ontvanger bedreigen of direct voordeel bieden minder “succesvol” te zijn. Een sjabloon met als onderwerp “Ik heb je computer gehackt en ken je zoekgeschiedenis” kreeg 2% van de kliks, terwijl aanbiedingen voor gratis Netflix en $1.000 slechts 1% van de werknemers wist te misleiden.
“Phishing-simulatie is een van de eenvoudigste manieren om de cyberweerbaarheid van werknemers te volgen en de efficiëntie van hun cyberbeveiligingstraining te evalueren. Er zijn echter belangrijke aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het uitvoeren van deze beoordeling om deze echt impactvol te maken,” merkt Elena Molchanova, Head of Security Awareness Business Development bij Kaspersky, op.
“Aangezien de methoden die cybercriminelen gebruiken voortdurend veranderen, moet de simulatie naast veelvoorkomende cybercrime-scenario’s ook actuele social engineering-trends weerspiegelen. Het is van cruciaal belang dat gesimuleerde aanvallen regelmatig worden uitgevoerd en worden aangevuld met de juiste training. Zo ontwikkel je als gebruiker een sterke waakzaamheidsvaardigheid waarmee je kan voorkomen dat je in een gerichte aanvallen of zogeheten spear phishing trapt.”
Om datalekken, en de daarmee samenhangende financiële en reputatieverliezen als gevolg van phishing-aanvallen te voorkomen, is het raadzaam dat jou als werknemer de basissignalen van phishing-e-mails bij worden gebracht. Hieronder valt een dramatische onderwerpregel of bijvoorbeeld typfouten en inconsistente afzendadressen. Ook het checken van de opmaak van de bijlagen en de juistheid van de koppelingen zijn eenvoudige manieren om twijfel over een mail weg te nemen. Aan werkgevers de taak om ze jou van de basiskennis over cybersecurity op de hoogte brengen, daarnaast is het belangrijk dat er altijd melding wordt gedaan van phishing-aanvallen. Tot slot moet de apparatuur beschermd worden met betrouwbare beveiliging.
Online security is een belangrijk onderwerp. Veilig online kunnen internetten is voor consumenten enorm belangrijk. Thuiswinkel.org heeft meerdere artikelen om consumenten hierover te informeren. Wil jij meer weten over hoe je veilig op het internet te werk kan gaan?