De risico’s van pakketjes bestellen bij Chinese webshops

Gepubliceerd op: 24 juli 2024
Bijgewerkt op: 25 juli 2024
Bezorging Pakketjes 800 X 400

Steeds meer Nederlanders winkelen bij Chinese webshops vanwege de lage prijzen. Maar de Douane waarschuwt dat deze producten vaak niet aan de Europese normen voldoen. Wat zijn de risico's?

Meerdere Chinese webshops liggen onder vuur door klachten van Europese consumentenorganisaties omdat ze zich niet lijken te houden aan alle relevante consumentenwet -en regelgeving. Denk hierbij aan het gebruik van misleidende tactieken om consumenten onder druk te zetten om aankopen te doen, het impliceren van valse schaarste om een gevoel van urgentie en populariteit te creëren, en niet-transparante prijspraktijken. Dit is allemaal in Europa verboden. Overweeg jij om iets te kopen bij een Chinese webshop of platform? Let dan goed op de informatie over productveiligheid en wees kritisch op de manier waarop producten worden gepresenteerd.

Tips voor veilig online shoppen

Als je online winkelt, zowel binnen als buiten de Europese unie is het belangrijk om op een paar zaken te letten. Ook bij niet Europese webshops is het belangrijk om op een aantal zaken te letten, bijvoorbeeld of een product veilig is, wat er met jouw data gebeurt, of je met klachten ergens terecht kunt. Hier zijn onze tips.

  • Controleer wat je koopt om teleurstellingen te voorkomen. Zoek online of er reviews zijn en of er klachten over het product zijn.
  • Pas op voor onveilige producten. Producten uit China kunnen sterk in kwaliteit verschillen. Voor producten die voor de Europese markt worden gemaakt, gelden strenge kwaliteitseisen. Dit is vaak niet het geval bij producten die je direct bij een Chinese webshop koopt. Daarom raden wij af om goedkope elektronische apparaten, medicijnen, speelgoed en bestrijdingsmiddelen te kopen.
  • Je mag geen namaakartikelen, wapens of medicijnen zomaar invoeren. Het pakketje kan in beslag worden genomen en je kunt zelfs vervolgd worden!
  • Chinese platforms misleiden klanten soms. Laat je niet onder druk zetten om een aankoop te doen. Trap niet in aanbiedingen die vragen om een verwijzingscode. Stuur geen marketing e-mails naar vrienden, kennissen en familie voor korting.
  • Om te zorgen dat je niet met lege handen staat als de aankoop tegenvalt, betaal je het beste met een creditcard of via PayPal. Deze bieden aankoopbescherming, zodat je je geld terugkrijgt als een product niet wordt bezorgd of beschadigd is.
  • Klik nooit op links in ongevraagde e-mails of advertenties en sla geen betaalgegevens op in je account. Betaal direct via de website in plaats van geadverteerde links.

Met deze tips shop je veiliger en voorkom je teleurstellingen.

Standpunt Thuiswinkel.org

Nieuwsuur rapporteerde onlangs dat serieus toezicht op oneerlijke praktijken van een aantal Chinese e-commerce spelers ontbreekt. Door de enorme stijging van de instroom van pakketjes, kan de douane de checks niet meer aan. Chinese webshops worden steeds populairder vanwege hun lage prijzen, maar dit gaat vaak ten koste van productveiligheid, transparantie en privacy. Nederlandse e-commerce bedrijven investeren flink om te voldoen aan alle wetgeving, maar kunnen moeilijk concurreren.

Deze situatie benadrukt het belang van bewuster kopen en effectieve regelgeving. In Brussel heeft de Europese Commissie al stappen ondernomen om een gelijk speelveld te creëren onder de Digital Services Act. Het is cruciaal dat we als consumenten, bedrijven en overheid samenwerken om een veilige en eerlijke online markt te waarborgen.

Deel dit nieuwsartikel