Het herroepingsrecht, hoe zit het ook alweer?
Bijgewerkt op: 4 oktober 2022
Wanneer je online iets bestelt, dan kan je niet op eenzelfde manier geïnformeerd worden en kan je daardoor de producten niet zo beoordelen als in een fysieke winkel. Je hebt daarom een recht van ontbinding (herroepingsrecht) van 14 dagen. In dit artikel nemen we je mee over hoe het herroepingsrecht nu precies in elkaar zit.
Over het herroepingsrecht
Het herroepingsrecht geeft je het recht om een aankoop op afstand, binnen een termijn van 14 dagen, redenvrij te mogen ontbinden. Het termijn van 14 dagen begint te lopen, de dag nadat je het product in ontvangst hebt genomen. Het kan voorkomen dat dit ook door een fysieke winkel wordt aangeboden, in dat geval is er sprake van een stukje service. Fysieke winkels zijn namelijk niet wettelijk verplicht om producten weer terug in ontvangst te nemen, dit geldt alleen voor online aankopen.
Hoe kan je als consument gebruik maken van het herroepingsrecht?
Als je gebruik wil maken van het herroepingsrecht, dan is het belangrijk dat er naar de verkoper duidelijk toe wordt gecommuniceerd. Zodra een retourzending binnen de termijn van 14 dagen wordt gemeld aan de verkoper, dan heb je nog 14 dagen om het product terug te sturen. In totaal kan het product dus 28 dagen onbruikbaar zijn voor de webshop. In deze periode mag jij als klant niet volledig gebruik maken van het product. De handelingen die je als consument in een fysieke winkel met het product verricht, zijn de uitgangspunten van het herroepingsrecht. Zodra je verder gaat in gebruik is er kans op een waardevermindering. Wanneer er een waardevermindering is opgetreden en het product alsnog geretourneerd wordt, dan mag de webshop het retour niet weigeren. Maar de webshop mag wel een waardevermindering op het aankoopbedrag toepassen.
Misbruik van het herroepingsrecht tegengaan
Een vies paar schoenen retourneren? Voor een webwinkel natuurlijk niet ideaal en hiervoor mogen kosten voor in rekening worden gebracht. Voor een webshop blijft het soms lastig om aan te tonen dat de consument het product daadwerkelijk heeft gebruikt. Het initiatief retourvignet, mede mogelijk gemaakt door Thuiswinkel.org, moet hier een oplossing tegen bieden. Met het retourvignet hebben verschillende webwinkels speciaal ontwikkelde stickers of labels aan het product bevestigd, waardoor het kopen-dragen/gebruiken-terugsturen niet meer mogelijk is. Op deze manier moet het aantal retourzendingen worden teruggedrongen. Een mooi initiatief om misbruik van het herroepingsrecht tegen te gaan waarover je alles leest in onze kennisbank.