Uitgesproken Ank: Consument heeft het product niet ontvangen
Bijgewerkt op: 12 maart 2021
Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over een niet ontvangen product.
De consument
“Ik heb een product gekocht, maar deze nooit ontvangen. Ik heb daar een paar maanden later pas melding van gemaakt, omdat ik het me pas bedacht toen ik het nodig had voor de band waar ik in speel. Ik wil dat er alsnog geleverd wordt of dat ik mijn geld terug krijg.”
De ondernemer
“Ik verwijs naar de mailwisseling die heeft plaats gevonden. Wij kunnen aantonen dat uit de historie blijkt dat het product enkele dagen na de bestelling wel degelijk is ontvangen door de consument op zijn adres. Er is ook getekend voor ontvangst. Het bewijs daarvan hebben wij ook meegenomen.”
De commissie
“Vast staat dat het product is besteld en betaald. De verkoper is erin geslaagd om te bewijzen dat het product ook in ontvangen. Naast het verzenden van de track en trace-code is er op de zitting een getekend bewijs van ontvangst in het geding gebracht, waaruit blijkt dat het op het opgegeven adres is bezorgd én dat er voor ontvangst is getekend. We laten dit bewijs toe, mede omdat het een print is van een ook voor de consument via internet te volgen stand van zaken van het door de vervoerder te bezorgen pakket. Daarnaast stellen wij vast dat de verkoper bij de interne klachtafwikkeling dit per mail reeds heeft laten weten aan de consument, met de mededeling dat uit de historie blijkt dat het pakket bezorgd is op zijn adres. De klacht is ongegrond.”
Mijn oordeel
“De verkoper heeft met bewijs kunnen aantonen dat er bezorgd en getekend is voor ontvangst. Dat de verkoper dit pas op de zitting kon bewijzen komt omdat hij onmiddellijk na zijn eerste verweer een oproep kreeg voor de zitting, en van mening was dat hij niet meer in de gelegenheid was om het stuk eerder in te dienen. Goed om te lezen dat de commissie dit bewijs alsnog heeft meegenomen in haar beslissing. Zorg dus als verkoper voor voldoende bewijs. Als dat niet meer lukt in het verweer: neem het mee naar de zitting. Het is ook weer de bevestiging hoe belangrijk het is om als verkoper op de zitting aanwezig te zijn.”
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?