Uitgesproken Ank: Schade bij levering
Bijgewerkt op: 12 maart 2021
Elke maand behandelt Ank een uitspraak van de Geschillencommissie in Twinkle Magazine. Dit keer gaat het over een consument die zijn geld terug wil omdat de bestelde kookplaat niet geschikt is voor gebruik in het buitenland én kapot was bij levering.
De consument
Bij ontvangst bleek het product beschadigd. Deze schade is ontstaan door slecht verpakking en toe te rekenen aan de ondernemer. De bestelde kookplaat is bedoeld om in Engeland te gebruiken, maar blijkt daar niet geschikt voor. Het kan zelfs gevaarlijk zijn, omdat er sprake is van verschillen in gasdruk tussen Engeland en Nederland. Ik eis een kookplaat die wel geschikt is om te gebruiken of ontbinding van de overeenkomst.
De ondernemer
De consument vond de transportkosten te hoog en heeft dit zelf geregeld. Daarbij heeft hij uitdrukkelijk meegedeeld dat eventuele problemen voor zijn rekening zouden zijn. Een aantal dagen later meldt hij dat de kookplaat beschadigd is ontvangen. Wij hebben onverplicht aangeboden om tegen de helft van de koopprijs vervangende onderdelen te leveren. Daar gaat hij niet mee akkoord.
De commissie
De consument kiest er zelf voor om een kookplaat te bestellen bij een Nederlandse leverancier. Het is dan aan de consument om via eigen onderzoek of via een vraag aan de ondernemer na te gaan of de kookplaat ook geschikt is om ongewijzigd te gebruiken in Engeland. De consument verwijt de ondernemer dat de kookplaat onvoldoende is ingepakt om zonder risico op schade getransporteerd te worden. De consument heeft echter bewust gekozen voor het zelf verzorgen van het vervoer, waarbij hij ook uitdrukkelijk heeft aangegeven hier zelf verantwoordelijk voor te zijn en ook voor eventueel daaruit voortvloeiende problemen. Dan houdt de verantwoordelijkheid van de ondernemer op bij levering van het apparaat, in dit geval bij het ophalen door de door de consument ingeschakelde vervoerder. Klacht is ongegrond.
Mijn conclusie
Deze uitspraak is interessant omdat het gaat over het onderzoek dat de consument zelf moet doen voordat hij een bestelling plaatst én omdat het duidelijk maakt dat het risico van beschadiging (of vermissing) overgaat op het moment van bezorging aan een vooraf aangewezen en aan de ondernemer bekend gemaakte vertegenwoordiger, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen. Verstandig ook van ons lid dat hij dit door de consument heeft laten bevestigen.
Onderwerpen
Deel dit nieuwsartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De belangrijkste wetgeving voor webshops in 2025
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelPer 1 januari 2025 treden nieuwe wetten in werking. Hieronder zetten wij de belangrijkste wetten op rij.
-
Hoe zit het met de online verkoop van vuurwerk dit jaar?
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelWist je dat je als webshop wel categorie 1- en 2-vuurwerk mag verkopen, maar niet mag verzenden? Lees alles over de verkoop van vuurwerk.
-
Duitse wetgeving over wegwerpplastics
Gepubliceerd op 11 december 2024KennisartikelOp grond van Europese wetgeving (richtlijn 2019/904) heeft de Duitse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP).
-
Cyber Resilience Act: versterk de cybersecurity van jouw digitale producten
Gepubliceerd op 27 november 2024CategorieDe Europese Unie introduceert met de Cyber Resilience Act verplichte cybersecurity-eisen voor alle producten met digitale elementen. Ontdek wat deze wet inhoudt en welke verplichtingen er zijn.