Wat is dropshipping?
Bijgewerkt op: 29 augustus 2024
Dropshipping is een veelvoorkomende praktijk in e-commerce, waar veel webshops gebruik van maken. Dropshippers zijn webwinkels zonder eigen voorraad: als je bij hen iets bestelt, wordt het rechtstreeks vanuit de leverancier naar je verzonden. Dropshipping zorgt er bijvoorbeeld voor dat er minder vervoersstromen zijn en minder opslag nodig is. Het is mede daardoor een effectieve manier om te handelen.
Dropshipping heeft voor veel mensen een negatieve associatie, maar dat is in veel gevallen niet terecht. Het is wel problematisch als er bijvoorbeeld direct uit China wordt geleverd en consumenten dit niet weten. We zien in de praktijk ook dat er dropshippers zijn die producten van Chinese platformen direct op hun website aanbieden voor een veelvoud van de oorspronkelijke prijs.
Dropshipping is in een valide business model. Er bestaan geen aparte regels voor deze verkopers, zij moeten aan dezelfde regels voldoen als een webshop die levert uit eigen voorraad. Uiteindelijk zijn verkopers gewoon aansprakelijk en verantwoordelijk voor de levering en het product.
Tips voor jou als consument
Iets bestellen via een dropshipper hoeft niet per se een probleem te zijn, maar om te voorkomen dat je voor verrassingen en mogelijke problemen komt te staan vind je hieronder een aantal tips:
- Dropshippers hebben meestal geen webwinkel-keurmerk zoals Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk.
- De reviews op de websites van dropshippers zelf zijn vaak heel positief terwijl er bijvoorbeeld op Trustpilot veel slechte beoordelingen staan. Bekijk dus reviews op meerdere reviewplatformen.
- Veel dropshippers hebben geen telefoonnummer of nemen de telefoon niet op (of het nummer is buiten gebruik).
- Dropshippers hebben lang niet altijd een (geldig) Kamer van Koophandel-nummer.
- Dropshippers hebben lang niet altijd een bezoek- of vestigingsadres op hun website staan. Vermelden ze dat wel? Zoek het adres op via maps.google.nl. Zie je een woning? Dan is het mogelijk een dropshipper.
- De producten zijn vaak afgeprijsd, maar blijken vaak veel duurder dan bij de leverancier zelf.
- Let op de levertijden. Ook als ze zeggen 'vandaag besteld = morgen verzonden'. De webwinkels hebben vaak geen controle op de levertijden. Ze zullen daarom onduidelijke of lange(re) levertijden op hun website vermelden.
- Dropshippers rekenen vaak geen bezorgkosten, waarbij ze je graag laten geloven dat je 'alleen vandaag' geen bezorgkosten hoeft te betalen.
- Dropshippers vermelden meestal geen retouradres. Je moet mailen als je iets wilt terugsturen. Als er een retouradres op de website staat, is het vaak een adres in China of Hong Kong en is het verstopt in de algemene voorwaarden.
- Er wordt geen informatie over de hoogte van de retourkosten gegeven. Dropshippers geven alleen aan dat je de kosten voor het terugsturen zelf moet betalen.