Duurzaamheid
Zoek binnen helpcenter
Onderwerpen
We shoppen meer en meer online, je bestelling wordt verpakt en aan huis bezorgd. Hoe duurzaam is dit en hoe kun je zelf bewust(er) online shoppen? Draag je steentje bij aan het milieu en lees onze tips om duurzamer online te winkelen.
Hoe duurzaam is online winkelen?
Online winkelen lijkt niet duurzaam, je pakketje wordt speciaal voor jou ingepakt en tot aan de voordeur bezorgd. Maar in veel gevallen in online bestellen zelfs duurzamer dan in de fysieke winkel. Dit komt omdat webwinkel en bezorgdiensten heel efficiënt samenwerken. Een busje kan in één rit tot 250 bestellingen bezorgen. Indien een deel van die consumenten de auto had gebruikt om het product in de winkel te kopen, dan loopt de CO2-uitstoot al snel hoger op dan de emissies van de pakketbus.
Meer weten over duurzaam online en winkelen?
Veelgestelde vragen
-
Je kunt zelf invloed uitoefenen op de CO2-impact van de bezorging van je pakketje.
- Kies voor de milieuvriendelijkste bezorgoptie. Hoe meer ruimte de vervoerders krijgen om te plannen, des te effectiever ze kunnen zijn. Als het product niet direct nodig is, dan kan de consument in de meeste gevallen het beste kiezen om het product binnen enkele dagen te laten leveren.
- Zorg dat je thuis bent als de bestelling komt. In de check-out kun je vaak kiezen en via de app van de vervoerder kun je je afspraak vaak wijzigen als het toch niet uitkomt. Of je spreekt een plek af waar de bezorger het pakketje (droog en veilig) neer kan leggen. Of kijk eens naar een pakketkast die direct aan huizen te plaatsen zijn. Zo hoeft de vervoerder niet extra te rijden.
- Je kunt er ook voor kiezen je pakketje bij een afhaalpunt of pakketkluis te laten leveren. Dan kun je het (lopend of met de fiets) ophalen wanneer het jou uitkomt. Ga niet met de auto, want dat heeft een hoge impact.
- Wanneer de optie er is: retouren omwisselen als er een nieuwe bestelling komt.
- Laat pakketje niet onnodig verzenden. Twijfel je over de maat of specificaties? Lees dan goed de omschrijving, bekijk de maattabellen en lees reviews van gebruikers. Dat geeft vaak een goed beeld van wat je kunt verwachten.
-
In 2022 zijn er 473 miljoen pakketten gestuurd naar consumenten.
-
Grote, volle vrachtwagens en efficiënt gepland vervoer maken een groot verschil. Daarom neemt de uitstoot toe als je aflevereisen strakker en sneller worden. De vervoerders moeten dan met minder volle wagens en minder efficiënt gepland rijden.
-
Dat is afhankelijk van veel factoren, zoals de afstand en het gekozen vervoersmiddel. Met name het gedrag van de consument maakt een verschil. De gemiddelde CO2-uitstoot om een product in een doos van 25 liter van het webwinkel-magazijn thuis bezorgd te krijgen is ca 350 gram CO2. Een personenauto op benzine kan hiervoor slechts 1,5 kilometer rijden. In de praktijk gaan veel mensen met de auto naar een fysieke winkel. Een online bestelling die een losse autorit naar een winkel vermijdt, is meestal de duurzaamste keuze. De meest duurzame keuzes zijn: lopend of met de fiets naar een fysieke winkel of een afhaalpunt, of een online bestelling met thuisbezorging die een losse autorit naar een winkel vermijdt.
-
De bestelwagens van pakketvervoerders zijn erg zichtbaar, maar dit aandeel als onderdeel van alle bestelwagens binnen de ‘last mile' 1 ligt relatief laag: ongeveer 4-5% van alle bestelwagens betreft pakketbezorging2. Nog niet 1 % van het totale verkeer is een bestelwagen van een pakketvervoerder.
Mensen denken vaak dat het aandeel pakketbusjes groter is. Zo denkt een op de drie Nederlandse dat bestelwagens voor 50-80% rondrijden om pakketjes voor webwinkels te bezorgen3. Dat lijkt zo omdat de pakketbusjes voor de deur stoppen, terwijl bijvoorbeeld de bussen van de bouwlogistiek doorrijden naar locatie en dan stil staan. Van dat soort busjes rijden er veel meer, maar ze vallen minder op.
1. Het laatste deel van het bezorgtraject: van het magazijn van de webwinkel naar de consument
2. Topsector Logistiek: Outlook pakketmarkt en thuisleveringen