Fake kortingswebsites in omloop
Bijgewerkt op: 24 februari 2021
De juridische afdeling van Thuiswinkel.org bemiddelt bij consumentenklachten en helpt leden met juridische vraagstukken. Wat veel mensen niet weten, is dat wij ook het aanspreekpunt zijn wanneer er sprake is van misbruik of fraude. De afgelopen tijd krijgen wij steeds vaker klachten van consumenten over websites waarop nep kortingscodes worden aangeboden. Niet alleen voor de consument, maar ook voor onze leden is het erg vervelend dat dit gebeurt.
Hoe herken je fake kortingswebsites?
De fake kortingswebsites hebben enkele kenmerken. Zo lijken ze voor elke shop ongeveer dezelfde korting te bieden. Bijvoorbeeld een percentage of bedrag (17% of 9 euro), of de aangeboden korting is buitenproportioneel hoog (meer dan 50 euro). Alle codes lijken op elkaar en vaak staan er ook nogal wat spelfouten op de website. Je kunt vaak ook duidelijk zien dat er met Google translate vertaald is.
Waarom bestaan er fake kortingswebsites?
Het doel van de fake kortingswebsite lijkt het genereren van traffic (bezoekers) te zijn, hoewel er ook sites zijn die in ruil voor een laag bedrag een kortingscode aanbieden. Deze websites verdienen dus geld aan de verkoop van nep kortingscodes.
Ons advies: Wanneer je op een nep kortingssite terecht komt, klik dan nergens op. Ook niet op pop-ups! Denk er ook aan dat je nooit je gegevens verstrekt aan deze websites. Het is mogelijk dat een dergelijke website je computer kan infecteren met malware. Malware is schadelijke software die schade aan je computer kan aanbrengen of je privacy kan schaden. Denk aan: virussen, wormen, trojans, spyware en adware.