Corporate Sustainable Reporting Directive (CSRD)
Deze richtlijn is een uitbreiding van de bestaande Europese richtlijn Non-Financial Reporting Directive.

Wat heeft dit te maken met e-commerce?
Inhoudelijk is een aantal zaken over de CSRD bekend. Zo verplicht de CSRD bedrijven om Environmental, Social en Governance (ESG)-cijfers in hun jaarverslag te overleggen en deze te koppelen aan een strategie. Daarom dienen organisaties ook inzicht te hebben in de ESG-data van toeleveranciers en ketenpartners. Zodoende krijgen ook kleinere ondernemingen door de ketenwerking via de grotere ketenpartners, al te maken met eisen van de CSRD. Ook is bekend dat een gemeenschappelijke set aan rapportagestandaarden wordt verplicht in heel Europa (ESRS-standaarden), en dat de inhoud en impact van de duurzaamheidsrapportage onafhankelijk beoordeeld zal worden. Door een goede implementatie kan de CSRD bijdragen aan verdere verduurzaming en meer toekomstbestendigheid van de Europese economie.
Verder worden de exacte regels hoe te rapporteren op dit moment uitgerold via ESRS’en (European Sustainability Reprorting Standards). Het raamwerk vastgesteld door de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) eind 2022. Zo moeten bedrijven risico’s in kaart brengen, bepalen welke duurzaamheidsthema’s voor hen van belang zijn, doelstellingen formuleren én rapporteren over hun prestaties. De CSRD brengt dus een grote regeldruk met zich mee. Hieronder staan een aantal handvatten om voorbereidingen te treffen:
Stakeholderanalyse: De CSRD verplicht bedrijven om de wensen van stakeholders in kaart te brengen omdat stakeholders organisaties beïnvloeden en uit hun wensen en acties risico’s kunnen ontstaan.
Dubbele materialiteitsanalyse: Dit betekent dat organisaties vanuit twee verschillende perspectieven de ESG moeten benaderen. Enerzijds door de mogelijke positieve en negatieve impact van de organisatie en hun keten op het milieu, en de maatschappij (inside-out perspectief). Anderzijds door het materiële effect van duurzaamheidsgerelateerde risico’s, externe ontwikkelingen en hun invloed op prestaties van bedrijven vast te stellen (outside-in perspectief). Een bedrijf hoeft alleen maar te rapporteren over de ESG thema’s die als materieel uit deze analyse komen.
In kaart brengen van ESG thema’s: Naast de bedrijfsspecifieke ESG, zijn er een aantal generieke ESG thema’s waarover rapportage is verplicht voor alle bedrijven. Per thema wordt verwacht dat bedrijven informatie verschaffen over het beleid, de gestelde doelen, de actieplannen en de middelen die zij vrijmaken om hier invulling aan te geven. Het doel is om voortgang meetbaar en inzichtelijk te maken. Naast deze verplichte generieke thema’s komt er in 2023 een set aan specifieke thema’s en indicatoren voor bepaalde sectoren.
ESRS: In totaal zijn er 12 ontwerpstandaarden (ESRS’en). De eerste twee ESRS'en zijn algemeen van aard en bevatten basisprincipes en schrijven voor wat er gerapporteerd moet worden over strategie, governance en beslissingen met betrekking tot materialiteit. De overige 10 standaarden hebben betrekking op verschillende ESG-aspecten. De Nederlandse versie van de standaarden en vereisten is hier te vinden.
Heb je verder nog vragen of zoek je hulp?
- Bij Thuiswinkel.org werken we op het vlak van de CSRD samen met Team EIFFEL. Eiffel helpt meerdere bedrijven al met het CSRD compliant worden, zowel beursgenoteerde bedrijven als de kleinere groep die daarna komt. Ook kan Eiffel de leden van Thuiswinkel.org op de volgende manier helpen:Het leiden van een CSRD implementatie traject of jaarverslagtraject
- Het adviseren van een projectteam met uitgebreide kennis van de CSRD en ESRS en de best practices uit het veld
- Het ondersteunen bij de CSRD implementatie in het geval van capaciteitsproblemen, met kennis van de materie.
Benieuwd naar de mogelijkheden, of simpelweg een vraag over de CSRD? Bekijk gerust onze website of neem contact op met Bart Breuer (+31 629086681 of b.breuer@fagro.nl).
Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update
Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.
