ShoppingTomorrow Bluepaper Circulair shoppen

Gepubliceerd op: 10 oktober 2024
Bijgewerkt op: 10 oktober 2024
Circulair Shoppen

In onze huidige consumptiemaatschappij lijkt het vaak eenvoudiger om een defect product te vervangen dan het te laten repareren. Maar met de aankomende Europese wetgeving over het recht op reparatie komt daar verandering in. Deze wetgeving legt niet alleen de nadruk op het mogelijk maken van reparaties, maar ook op het aantrekkelijker en economisch haalbaar maken ervan. De expertgroep ‘Circulair shoppen in 2030’ met Boer & CroonThe Terrace en Thuiswinkel.org als voorzitters en BunzlPostNL en Bleckmann als hosts, onderzoekt hoe bedrijven een duurzaam én winstgevend businessmodel kunnen ontwikkelen rondom reparatie, zowel binnen als buiten de garantietermijn.

Takeaways uit deze bluepaper

  1. Right to repair wordt snel realiteit. Consumenten in Nederland krijgen uiterlijk medio 2026 recht op toegankelijke reparaties voor huishoudelijke apparaten, elektronica en lichtbronnen. Dit kan worden uitgebreid naar sectoren als consumentenelektronica en textiel.
  2. Aan de slag met logistieke en andere uitdagingen. Bedrijven moeten slim inspelen op dit recht op reparatie. Van onderdelenbeschikbaarheid tot reparatievriendelijk ontwerp.
  3. Behoefte aan nieuwe prijsstrategieën en investeringen. Om reparatie economisch aantrekkelijk te maken, zijn nieuwe prijsmodellen en grootschalige investeringen essentieel.
  4. Toegankelijkheid en voorlichting verdienen de aandacht. Consumenten moeten zich bewust worden van de voordelen van reparatie. Ze moeten worden gestimuleerd om hiervoor te kiezen, in plaats van voor vervanging.

Downloads

  • Bluepaper Circulair shoppen

Onderwerpen

Deel deze download

Recente artikelen over dit onderwerp