Zes dingen om te overwegen bij een b2b website lancering

Gepubliceerd op: 6 september 2021
Bijgewerkt op: 7 september 2021
Geschreven door
B2b 800 X 400

Consumenten zijn gewend geraakt aan moderne, intuïtieve online winkelervaringen met rijke content en interactieve functionaliteit, dus het is geen wonder dat digitale trends ook hun weerslag hebben op het business-to-business landschap.

Veel b2b-bedrijven beseffen dat ze, om te overleven, hun digitale handelsaanbod aanzienlijk moeten verbeteren. Maar hoe? Als gastheren van de Shopping Tomorrow expertgroep Unleash the B2B E-commerce Potential 2021 delen Jurriën Kerstholt van Digital Commerce Bureau De Nieuwe Zaak en Richard Hendriks van Digital Experience Platform Provider Optimizely 6 tips die je moet overwegen voordat je een b2b e-commerce site (her)lanceert.

1. Praat met je klanten voordat je gaat plannen.

Het is zo'n eenvoudige stap, maar toch gaan velen de markt op met een e-commerce platform zonder hun klanten ooit te vragen wat ze eigenlijk nodig hebben.

2. Investeer tijd in een officieel lanceerplan.

Het is van cruciaal belang om een goed gedefinieerde lanceringsplan en onboarding strategie te hebben, omdat deze fasen vaak over het hoofd worden gezien tijdens het intensief testen en implementatie van het project.

3. Kopieer b2c niet om een complexe b2b-ervaring te bouwen.

Inzicht in de kernverschillen tussen een b2c-platform en een b2b-platform en hoe dat zich vertaalt naar de behoeften van de eindklant is van cruciaal belang voor succes op de lange termijn. Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat de site flexibel genoeg is om complexe b2b-mogelijkheden mogelijk te maken, zoals workflows, klant specifieke prijzen en meerdere verzendlocaties.

4. Ontwerp een ervaring die is aangepast aan de specifieke behoeften van elke koper.

Een robuuste b2b-website is meer dan alleen een aantrekkelijke visuele ervaring, hij is ook ontworpen om het voor kopers makkelijker te maken te navigeren door complexe producten, prijzen en inkoopopties. De gemiddelde b2b-onderneming kan duizenden producten en SKU's hebben, in meerdere variaties en die meestal in volume worden gekocht met kortingen of prijzen die op klantniveau worden ingesteld. Jouw site moet toegang bieden tot selfserve portals met speciale logins, prijzen, account, order, geschiedenis en tracking informatie.

5. Gedetailleerde productinformatie is key.

Een commerce site moet gedetailleerde productspecificaties hebben - inclusief functies, voordelen en afmetingen - die de industriestandaarden volgen zodat het vinden van het juiste product uiterst eenvoudig is. Een robuust resource center met installatietips, blog posts en how-to video's kan ook dienen als een waardevolle toevoeging.

6. Stel elke persoon in jouw team in staat om efficiënter te werken.

Door gebruik te maken van een b2b e-commerce site, stellen bedrijven hun klanten in staat om veel voorkomende b2b-taken zelf online uit te voeren. Door deze functies in te bouwen in een site, kunnen verkoop- en klantenserviceteams tijd vrijmaken en kan de klant zelf aan de slag. Het ontwerp van de site moet de verkoopteams een beter inzicht geven in de orders, prijzen en geschiedenis van klanten, terwijl de klantenservice zich kan richten op de eigenlijke klantenservice in plaats van alleen maar orders op te nemen en gegevens opnieuw in te voeren.

Of je nu voor de eerste keer een e-commerce site wilt opzetten of jouw huidige oplossing bent ontgroeid, deze 6 stappen helpen je op de goede weg.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp