ACM houdt terugbetaling vouchers en annuleringen reisbranche scherp in de gaten
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
De Autoriteit Consument & Markt houdt ook in 2021 actief toezicht op de manier waarop de reisbranche omgaat met annuleringen en terugbetalingen van pakketreizen vanwege corona. Dat geldt voor de vouchers die in 2020 zijn uitgegeven en in de loop van 2021 uitbetaald of verzilverd moeten worden. Maar ook voor de nieuwe situatie vanaf 1 januari 2021. Uitgangspunt voor het toezicht van de ACM is, dat consumenten die een pakketreis hebben geboekt, goed worden geïnformeerd over hun rechten en bij annulering op tijd hun geld terugkrijgen. Consumenten die na 1 januari 2021 een pakketreis hebben geboekt, moeten binnen 14 dagen hun geld terug krijgen als de reisaanbieder de reis annuleert.
Edwin van Houten: “Vorig jaar heeft de reisbranche een voucherregeling opgezet. Wij hebben begrip getoond, aangezien deze regeling in het belang was van consumenten én bedrijven. Vanwege de reisbeperkingen kunnen er helaas nog steeds weinig reizen worden geboekt. Wij verwachten dat reisorganisaties zich inzetten voor een correcte afhandeling van de eerder uitgegeven vouchers. Dat betekent terugbetaling van de reissom als de voucher niet wordt ingezet voor een nieuwe reis. Nieuwe reizen die de aanbieder annuleert, vallen weer onder de normale regel van terugbetaling binnen 14 dagen. We zien erop toe dat bedrijven zich hieraan houden.”
Nieuwe situatie na 1 januari 2021
Met ingang van 1 januari stopt de reisbranche met het uitgeven van vouchers voor nieuw geboekte pakketreizen. Dit betekent dat alle aanbieders van pakketreizen consumenten weer binnen 14 dagen hun geld moeten terugbetalen als de reis niet kan doorgaan. Dit is de uitkomst van de afspraken die het kabinet met de reisbranche heeft gemaakt bij de totstandkoming van de ‘voucher kredietfaciliteit’. Hierbij kunnen reisaanbieders een lening aangaan zodat zij consumenten de niet-verzilverde coronavouchers tijdig kunnen terugbetalen.Tijdig betekent uiterlijk binnen een jaar na de uitgifte van de voucher.
Voortvarende afwikkeling en duidelijke communicatie
Vanaf maart 2021 zal de looptijd van een jaar verstrijken van de vouchers die de reisbranche in 2020 heeft uitgegeven. Dit betekent dat vanaf die datum de eerste terugbetalingen aan consumenten moeten plaatsvinden. De ACM vindt het belangrijk dat reisaanbieders duidelijk communiceren over het recht op terugbetaling, de termijn en de wijze van uitbetaling die zij daarbij hanteren. De ACM verwacht dat reisaanbieders tijdig de noodzakelijke voorbereidingen treffen om consumenten automatisch – dus zonder dat zij daar zelf om hoeven te vragen - de reissom terug te betalen. De ACM zal dit nauwgezet volgen, onder andere aan de hand van signalen van consumenten bij ACM ConsuWijzer. Daarbij zal de ACM niet aarzelen op te treden als de rechten van consumenten onvoldoende worden gerespecteerd. Voor de afwikkeling van de vouchers voor losse vliegtickets ligt het toezicht bij de ILT.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?