Brexit: nieuwe btw-regels voor e-commerceleveringen naar het VK

Gepubliceerd op: 19 november 2020
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Brexit2

Op 1 januari 2021 eindigt de transitieperiode tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie. Vooralsnog zijn er geen afspraken gemaakt, maar de beëindiging heeft natuurlijk btw-gevolgen voor e-commerceleveringen naar het VK. Deze gevolgen lichten we in samenwerking met onze partner HVK Stevens graag even verder toe.

Vanaf 1 januari 2021 zijn de leveringen vanuit Nederland naar het VK vanuit Nederlands oogpunt altijd belast met 0% Nederlandse btw. De factuur verwerkt je dan in rubriek 3a van de btw-aangifte, waarbij je wel moet kunnen aantonen dat de artikelen de EU hebben verlaten. Afhankelijk van de situatie, moet je bedrijf overigens mogelijk wel met Britse btw factureren, maar het onderstaande geldt niet voor leveringen naar Noord-Ierland.

Pakketjes van maximaal £ 135,-

Levert je bedrijf vanuit Nederland een artikel (of een pakketje met meerdere gezamenlijk verpakte artikelen) met een intrinsieke waarde van maximaal £ 135,-? Dan moet je bedrijf een Brits btw-nummer aanvragen en met Britse btw factureren.

Hierbij is het goed om te weten dat de intrinsieke waarde bestaat uit de verkoopprijs, exclusief btw. Ook de transport- en verzekeringskosten horen niet tot deze waarde, tenzij zij onderdeel uitmaken van de verkoopprijs en niet afzonderlijk staan vermeld op de factuur.

Beschik je niet over een geldig Brits btw-nummer van je afnemer? Dan is de verschuldigdheid van het VK verlegd naar je afnemer. Jouw bedrijf kan dan zonder (Britse) btw factureren. In aanvulling op de reguliere factuurvereisten, vermeld je dan het Britse btw-nummer van je afnemer op de factuur en de zin “Reverse charge: customer to account for VAT to HMRC”.

Levert jouw bedrijf via een online marktplaats dat de levering faciliteert? Dan is deze marktplaats de Britse btw verschuldigd. Ook dan kan je bedrijf zonder (Britse) btw factureren.

Voor accijnsgoederen en giften gelden overigens afwijkende regels.

Pakketjes van meer dan £ 135,-

Voor deze leveringen blijven de bestaande regels gelden voor het betalen van de invoer-btw. Vind je bedrijf het wenselijk dat je afnemer niet wordt geconfronteerd, dan kan je bedrijf op eigen naam de aangifte ten invoer indienen. Hiervoor kan je bedrijf gebruikmaken van bijvoorbeeld een douane-expediteur.

Heeft je bedrijf een Brits btw-nummer, dan kan het de invoer-btw in de Britse btw-aangifte weer in aftrek brengen. Mogelijk kan je bedrijf gebruikmaken van de regeling om de verschuldigde invoer-btw niet te betalen aan de douane, maar aan te geven in de Britse btw-aangifte. Dit voorkomt een cashflow-nadeel.

Lever je goederen vanuit het VK? Dan moet je in beginsel met Britse btw factureren. Levert jouw bedrijf via een online marktplaats aan particulieren? Dan geldt er een regeling op basis waarvan je geacht wordt aan de marktplaats te leveren met 0% Britse btw.

Conclusie

De Britse btw-gevolgen hangen af van de exacte situatie. Wij adviseren daarom om tijdig de Britse btw-gevolgen te inventariseren en om na te gaan hoe je aan de Britse (btw-)verplichtingen kunt voldoen en hoe je deze verplichtingen zoveel mogelijk kunt verminderen of vermijden.

Meer informatie?

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Tim Kok (t.kok@hvkstevens.com), auteur van het artikel en verbonden aan onze partner HVK Stevens. Tim is tevens als docent omzetbelasting verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp