Check je leverancierscontracten en ga relaxed de decemberdrukte tegemoet
Bijgewerkt op: 29 november 2022
Op de vraag of webwinkeliers weleens twijfelen aan hun leverancierscontracten, geeft 75% aan dat deze contracten verbeterd kunnen worden. Door goede afspraken met leveranciers te maken, kun je een hoop ellende voorkomen. Of er in ieder geval voor zorgen dat problemen - zoals storingen - adequaat worden opgepakt. In deze blog geven wij je 4 tips waarmee je je contracten nog eens kritisch onder de loep kunt nemen.
Tip 1: Maak je uptimegarantie concreet
Voor jou is het heel belangrijk dat je webshop elk moment van de dag goed bereikbaar is. Helemaal in periodes waarin jij de meeste omzet verwacht te draaien. In een Service Level Agreement (SLA) kun je met je hosting provider afspraken maken over de beschikbaarheid van je webshop. Als deze afspraken concreet zijn (bijvoorbeeld 99,8%) biedt dit percentage je garanties waar jij als webshophouder beroep op kunt doen. Wordt dit vervolgens door de hosting provider niet gehaald, dan staat er een tegemoetkoming tegenover. Heb jij in de SLA echter geen concrete garanties afgesproken, dan is de leverancier enkel verplicht ‘zijn best te doen’ om jouw webshop beschikbaar te houden.
Tip 2: Check de afspraken voor ophogen hostingcapaciteit
In een SLA regel je ook wat er moet gebeuren in het geval van overbelasting en storingen. Als de afgesproken hostingcapaciteit van je webshop op piekmomenten te laag is en de webshop de hogere bezoekersaantallen niet aankan, raakt je webshop overbelast. Zorg dat duidelijk in de SLA is opgenomen wat de hosting provider kan doen om op korte termijn de capaciteit op te hogen, bij wie hiervoor het initiatief ligt (bij jou of de hosting provider), welke reactietermijn hierbij verwacht kan worden, en welke kosten hieraan verbonden zijn.
Tip 3: Maak heldere afspraken over hulp bij storingen
Storingen liggen altijd op de loer en kunnen de functionaliteit van je webshop in meer of mindere mate raken. Je webshop kan helemaal onbereikbaar zijn, orders kunnen blijven steken, of de check-out werkt niet naar behoren. In SLA’s worden storingen vaak opgedeeld in verschillende niveaus die invloed hebben op de reactie- en oplostijd van de leverancier. Controleer dit goed. Als de leverancier (denk aan een webdeveloper, hosting provider of payment provider) alleen ‘tijdens werkdagen’ bereikbaar is, waarbij de ‘reactietijd’ 6 uur is, dan loop je een groot risico. De leverancier is alleen verplicht om binnen dit tijdsframe te reageren. Hij is niet verplicht de storing in deze tijd ook op te lossen. Dit terwijl jouw webshop al die tijd niet naar behoren functioneert en je mogelijk flinke omzetten misloopt. Check daarom hoe dit is geregeld in je huidige contract.
Tip 4: Kijk kritisch naar algemene voorwaarden
Als webshophouder heb je veel te maken met algemene voorwaarden. Van je payment provider tot de leverancier van de producten: bij het sluiten van overeenkomsten horen algemene voorwaarden. Doordat jij als webshophouder iets wil van de leverancier zien we regelmatig dat algemene voorwaarden worden geaccepteerd zonder over de inhoud te praten. Dit is een gemiste kans, want bedenk je goed dat de voorwaarden vaak leveranciersvriendelijk worden opgesteld. Zorg daarom dat je nadelige bepalingen opmerkt en altijd bespreekt.
Met bovenstaande tips kun jij nog eens kritisch naar jouw leverancierscontracten kijken. Zo kun je een hoop ellende voorkomen en met een goed gevoel de drukkere periodes tegemoet treden! Geen zin of tijd om het zelf te doen? Geen probleem, ICTRecht kan het overnemen.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met ICTRecht.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.
-
Voorkom frustratie tijdens de feestdagen: informeer klanten over levertijden
Gepubliceerd op 8 november 2024De feestdagen staan voor de deur, en dat betekent extra online bestellingen. Waarom is het juist nu cruciaal om eerlijk en transparant te zijn over verwachte levertijden?