Nederlandse consument koopt steeds vaker via online tweedehandsplatforms
Bijgewerkt op: 21 februari 2024
Onze business partner DPD heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd onder online shoppers in verschillende Europese landen. In Nederland hebben 1007 respondenten deelgenomen aan deze enquête. Dit onderzoek biedt niet alleen een vergelijkende analyse tussen Europese landen, maar werpt ook een gedetailleerde blik op de opkomende trends binnen de Nederlandse markt in de afgelopen jaren. In dit artikel zetten we wat conclusies op een rijtje.
Aandeel online shoppers binnen Nederland blijft gelijk, online shoppen blijft populair
Het aandeel online shoppers binnen de totale bevolking van Nederland bedraagt 81%. Dit percentage ligt hoger dan het Europese gemiddelde van 76% en is al jaren stabiel. Wel is er een afname te zien in het aantal 'regelmatige online shoppers' - consumenten die minstens één keer per maand online aankopen doen - in vergelijking met voorgaande jaren De belangrijkste redenen om online te shoppen zijn gemak en tijdswinst.
Steeds meer online kopers kopen ook online cross-border. Zo geeft 71% van de regelmatige online kopers aan dat ze wel eens een aankoop doen in het buitenland. Redenen voor aankopen buiten Nederland zijn bijvoorbeeld omdat er betere deals te vinden zijn in het buitenland of doordat sommige producten hier niet te verkrijgen zijn. De helft van de cross-border kopers geeft aan wel eens een aankoop te doen in China, een derde koopt wel eens in Duitsland en een kwart in België.
Steeds meer Nederlandse consumenten kopen online tweedehands.
Meer dan drie kwart van de Nederlandse consumenten wel eens een C2C-platform. Dit zijn dus zowel kopers als verkopers. Gebruikers zijn even vaak mannen als vrouwen, gemiddeld 39 jaar oud. De typische gebruiker van een C2C-platform woont in een stedelijke omgeving (9 op de 10 gebruikers).
54% van de consumenten geeft aan wel eens producten op een C2C-platform aan te . Dat is meer dan vorig jaar, maar minder dan het Europees gemiddelde (58%). De hoofdreden om op een C2C-platform een product aan te schaffen is omdat het goedkoper is, duurzaamheid komt op de tweede plek.
55% geeft aan wel eens iets te verkopen op C2C-platforms. Dat is juist méér dan het Europees gemiddelde (46%). Nederlanders maken dus vaker gebruik van C2C platformen om iets te vérkopen dan om iets áán te kopen. De belangrijkste reden is om iets te verkopen op een C2C-platform is om het huis op te ruimen, geld verdienen komt op de tweede plek.
Prijs, productomschrijvingen en verschillende aflevermogelijkheden zijn steeds belangrijker
Voor 6 op de 10 online kopers is prijs de belangrijkste factor om een product aan te schaffen. Consumenten letten ook steeds vaker op aanbiedingen, in lijn met de huidige inflatie. Tegelijkertijd staan consumenten er wel steeds meer voor open om meer te betalen voor gemak: er wordt dit jaar vaker een premium prijs betaald als het product of de dienst hun leven makkelijker maakt vergeleken met vorig jaar.
Er wordt ook meer aandacht besteed aan productomschrijvingen, wat erop wijst dat shoppers meer moeite doen om het product te vinden wat echt aan hun wensen voldoet, in een poging om eventuele retouren te voorkomen.
Daarnaast worden verschillende aflevermogelijkheden steeds belangrijker. Er worden nu gemiddeld meer verschillende soorten aflevermogelijkheden per consument gebruikt dan voorheen. De populairste optie blijft nog steeds aflevering aan huis, maar afleverpunten worden meer gebruikt dan twee jaar geleden.
Het gehele rapport van DPD vind je hier.
Benieuwd naar trends die wij waarnemen?
In onze Thuiswinkel Markt Monitor rapporteren wij ieder kwartaal de status van de b2c e-commerce markt. Naast de kwartaallijkse rapportage, bieden we nu ook een dashboard aan. In het dashboard kun je branche specifieke cijfers meer in detail bekijken en kun je trends gemakkelijk ontdekken. Op onderstaande pagina’s vind je de rapportages en instructies over de toegang tot het dashboard.
Thuiswinkel Markt Monitor Rapportages
Thuiswinkel Markt Monitor Dashboard
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Onze business partner DPD heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd onder online shoppers in verschillende Europese landen. In dit artikel zetten we wat conclusies op een rijtje.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De route naar circulaire e-commerce
Gepubliceerd op 21 november 2024CategorieDit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.
-
Whitepaper: De route naar circulaire e-commerce
Gepubliceerd op 21 november 2024DownloadDit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Optimaliseer je website voor AI (GEO) + SearchGPT
Gepubliceerd op 18 november 2024KennisartikelHoe zorg je ervoor dat AI mijn product of service aanbeveelt aan de gebruiker? Onze business partner U- Digital legt het in dit kennisartikel aan je uit.