Cross-border verkopen: zo richt je je logistieke processen in
Bijgewerkt op: 11 september 2023
Ben jij belast met het regelen van de logistiek binnen jouw e-commercebedrijf in de b2c-sector en willen jullie internationaal gaan groeien? Dan sta je voor de uitdaging om vanuit de bedrijfsstrategie keuzes te maken rondom het inrichten van je voorraadopslag en het vervoer van je producten naar je klanten over de grens.
Starten met wat nu goed werkt
Je start met verkopen naar het buitenland vanuit je bestaande situatie, dus vanuit je voorraad in Nederland en via je huidige verzendwijze. Naarmate er vaker orders uit het buitenland binnenkomen, leer je de markt van dat land beter kennen en ervaar je hoe gewild en hoe concurrerend jouw product daar is. Als je ervaart dat er kansen zijn voor jouw product in dat land, dan is de volgende stap om je logistieke proces naar dit land te optimaliseren zodat je (nog) concurrerender wordt.
Optimaliseren logistieke processen
Als het gaat om logistiek, kun je via verschillende manieren optimaliseren. Op hoofdlijnen heb je drie knoppen waar je aan kunt draaien.
1. Voorraden: centraal of lokaal?
Voor kleine tot middelgrote (en eigenlijk ook voor de meeste grote) webshops is de startsituatie dat ze beginnen met verkopen naar het buitenland vanuit Nederland. Als je na verloop van tijd merkt dat de verkoop naar een bepaald land heel goed loopt, dan kan je kiezen om (een deel van) je voorraad in daar op te slaan bij een e-fulfilmentpartner. Als je overweegt je voorraden lokaal te gaan opslaan, hoef je dat niet meteen met je complete assortiment te doen. Je kunt immers ook een deel van je assortiment lokaal neerleggen.
2. Leveringsopties
Ook als het gaat om het bezorgen van je online bestellingen naar het buitenland, begin je in de regel met de verzendwijze c.q. vervoerder die je nu ook gebruikt. Misschien werkt jouw webshop op dit moment met een vaste vervoerder. Als je een volgende stap wilt zetten om in een bepaald land te groeien, kan het zinvol zijn om van verzendpartner te wisselen of om een partner toe te voegen.
3. Inrichten van retourenverwerking
Voor elke webshop is het inrichten van de retourenverwerking een aandachtspunt, maar als je internationaal verkoopt wordt dit nog belangrijker. Consumenten die een aankoop bij een buitenlandse webshop overwegen, kiezen vaker voor het doen van een aankoop als ze het product kunnen retourneren. Zo bevordert een heldere retourprocedure de conversie. Het is wel belangrijk om te onthouden dat het verzenden van de retouren duurder wordt naarmate een klant verder weg woont.
E-learning Internationale logistiek voor e-commerce
Het is je inmiddels waarschijnlijk duidelijk dat er voor het inrichten van je internationale logistiek niet één ideaaltypisch model is. Wat voor jouw bedrijf het beste werkt, hangt van een serie factoren af. De belangrijkste hebben we hierboven belicht. Wil je meer weten over internationale logistiek? Start dan met onze e-learning Internationale logistiek voor e-commerce.
Aan de slag
Start direct met leren en ga in je eigen tempo aan de slag en sluit de e-learning af met de toets. Leden van Thuiswinkel.org kunnen gratis gebruik maken van onze e-learnings.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
De route naar circulaire e-commerce
Gepubliceerd op 21 november 2024CategorieDit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.
-
Whitepaper: De route naar circulaire e-commerce
Gepubliceerd op 21 november 2024DownloadDit whitepaper biedt een gedetailleerde analyse van de 334 grootste Nederlandse webwinkels en handelingskader op basis van uitgebreid literatuuronderzoek en best practices.
-
Thuiswinkel Talk: ShopppingTomorrow Circulair Shoppen 2030: PostNL
Gepubliceerd op 6 november 2024PodcastIn deze aflevering van Circulair Shoppen in 2030 vertelt Suzanne Debrichy, Lead Environment bij PostNL, hoe het bedrijf werkt aan verduurzaming binnen de logistieke sector.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?