Cross-border verzenden voor e-commerce: 5 best practices op een rij

Gepubliceerd op: 27 juni 2017
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Cross Border Vliegtuig Blauwe Achtergrond 800X400

Online zijn er geen grenzen en daardoor ontstaan er nieuwe kansen in e-commerce. De verwachting is namelijk dat cross-border e-commerce twee keer zo snel zal groeien en er drie keer zo veel wordt uitgegeven ten opzichte van verkopen in het binnenland. Jouw internationale succes hangt af van in hoeverre jij je webwinkel afstemt op de cultuur en behoeften van buitenlandse klanten. Op het gebied van verzending liggen die behoeften ook nog eens uit elkaar. In deze blog delen we daarom de best practices met je, zodat je van je verzendproces ook internationaal jouw succesfactor kunt maken.

 

1. Gratis bezorging, ook internationaal

Ook internationaal gaat de voorkeur uit naar gratis bezorging. Dat is (bijna) niet te doen. Hoe los je dat op? Houd altijd rekening met de kosten van je zending en de opbrengsten. Hoe hoog is de marge op je producten en ben je uniek genoeg in een nieuwe markt om iets meer voor het product te vragen in combinatie met gratis verzending? Je kunt ervoor kiezen om in ieder geval een vorm van gratis verzenden aan te bieden. Levertijd speelt ook een rol in de bezorgwensen van consumenten. Je kunt daarmee slim omgaan door de reguliere zending, die enkele dagen langer duurt, gratis aan te bieden en een express-zending tegen een vergoeding. 

2. De juiste bezorgopties in je check-out

De behoeften in bezorgopties verschillen zelfs binnen Europa. Zo wordt in Scandinavië het meest gekozen voor levering naar een afhaalpunt. In Duitsland ontvangen consumenten hun pakketje het liefst in de avond thuis. De best practice is in dit geval: bied de klant altijd de keuze voor een express-zending, reguliere zending of eventuele lokale mogelijkheden zoals verzending naar afhaalpunten. Door samen te werken met meerdere vervoerders via bijvoorbeeld een verzendtool, kun je gebruikmaken van verschillende bezorgopties tegen aantrekkelijke prijzen. Daardoor wordt het ook nog eens makkelijker om gratis verzenden ook internationaal aan te bieden. 

3. De beste vervoerder(s) voor internationale zendingen

Op internationaal vlak kun je kiezen uit verschillende nationale vervoerders en internationale vervoerders (postbedrijven). Zo werkt PostNL bijvoorbeeld samen met andere nationale postbedrijven om wereldwijd te kunnen verzenden. Kies de vervoerders die het best bij je producten passen op basis van gewicht, omvang en bestemming. Dat kan namelijk behoorlijk verschil uitmaken in prijs. Neem ook culturele voorkeuren mee in je afweging, zo heeft Colissimo de voorkeur onder de Franse consumenten.
Houd daarnaast rekening met verschillende levertijden tussen vervoerders. Zo kan een zending naar de Verenigde Staten wel vijf tot zeven dagen onderweg zijn, afhankelijk van de verzendoptie en vervoerder waar je mee verzendt. Daar kan eventuele vertraging bij de douane bijkomen. De douane mag een zending zelfs tot 30 dagen vasthouden wegens controle. Een pakket wordt bijvoorbeeld vastgehouden wanneer de douaneformulieren niet overeenkomen met de securityscan die ze uitvoeren. 

Voorbeeld looptijden PostNL Globalpack

4. Probleemloos verpakken en adresseren

Je verpakking is cruciaal, al helemaal bij verre afstanden. Volgens internationale regels dient de verpakking zelfs tegen een val van 1,5 meter te kunnen. Enkele andere tips:
- Houd een afstand van 6cm aan tussen het product en de doos.
- Werk met opvulmateriaal, maar geen kranten in verband met censuurregels.
- Wees voorzichtig met de “fragile”-markering. Het is per vervoerder afhankelijk of het benodigd of zelfs toegestaan is. 
Vermelding van het telefoonnummer en e-mailadres op het verzendlabel verhoogt de afleverkans. Schrijf de naam van het land in hoofdletters en voluit onder de plaatsnaam. Door geautomatiseerd te werk te gaan, worden adressen gevalideerd en kunnen dure fouten worden voorkomen. 

5. Probleemloos door de douane buiten de EU

Je ontkomt niet aan de douane wanneer klanten buiten de EU een order bij je hebben geplaatst. De volgende documenten zijn benodigd:
- Douaneverklaring (CN22 of CN23). 
Commercial Invoice: een exportdocument met informatie over producten en de waarde.
- Eventueel een Certificate of Origin bij importbeperkingen zoals een boycot van producten.
Vergeet vooral je handtekening niet op de douaneverklaring. Wanneer deze ontbreekt, kan dit leiden tot vertraging van je pakket.

Daarnaast dien je rekening te houden met de Incoterms. Dit zijn gestandaardiseerde afspraken over het transport van je goederen. Welke Incoterms jij hanteert, bepaal je zelf en zet je op de Commercial Invoice. Let er wel op dat je gekozen vervoerder deze Incoterms ook ondersteunt. 

Tot slot 

We zetten graag nog enkele must-reads op een rijtje voor direct internationaal succes:  

- Neem eventuele twijfels weg bij consumenten en communiceer duidelijk over de verzendtermijn en manier van retourneren in je webwinkel.
- Houd je klant altijd op de hoogte van Track & Trace-informatie in de juiste taal.
- Localiseer je webwinkel zo veel mogelijk, ook in verzendopties.
- Controleer of je jouw producten mag verkopen en dus verzenden naar het land waar je naartoe wil versturen. Via deze handige tool van UPS controleer je de regels per land.

Meer over probleemloos internationaal verzenden? Download hier de gratis whitepaper.

Over Sendcloud

SendCloud helpt webwinkels te groeien door het verzendproces te optimaliseren. Automatiseer je (retour)zendingen, douaneformulieren, Track & Trace-communicatie en verzend gemakkelijker en goedkoper wereldwijd met o.a. DHL, PostNL, DPD, UPS, Colissimo, bpost en Austrian Post.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp