Cybercrime
Bijgewerkt op: 11 mei 2022
In deel twee van de serie ben je meer te weten gekomen over ‘Cloud of cloud computing 'as a service'. Deze week zal er gekeken worden naar de Cybercrime. Heb jij het onderwerp van vorige week gemist? Klik dan hier om meer te weten te komen over ‘Cloud of cloud computing 'as a service'. Volgende week komt het onderwerp ‘DDos’ aan bod, hierbij worden pakketten of diensten aangevallen, met als doel om deze dienst niet meer beschikbaar te maken.
Cybercrime is aantrekkelijk voor criminelen
Cybercrime is criminaliteit die gepleegd wordt tegen computers of met behulp van computers. Het gaat de cybercriminelen om het manipuleren van computersystemen en/of om het manipuleren/ overnemen van gegevens in computersystemen. Dit is erg aantrekkelijk voor criminelen, tegenwoordig zijn wij namelijk steeds meer afhankelijk van computers en van het internet. Er zijn dus veel potentiële slachtoffers, daarnaast is de kans dat de cybercriminelen gepakt worden erg laag. De drempel om cybercrime te plegen is dan ook erg laag. Zo bestaat er zelfs een volwassen criminele dienstverleningsindustrie (cybercrime-as-a-service).
Burgers, bedrijven en de overheid zijn in hoge mate kwetsbaar
Ongeveer 15% van Nederlanders is al slachtoffer geworden van cybercriminaliteit. Toch is de aangiftebereidheid nog altijd erg laag, bedrijven doen veel minder vaak aangifte dan burgers. Met als gevolg dat de cybercriminaliteit steeds meer blijft toenemen. In 2020 waren er meer dan 10 duizend aangiftes van cybercrime, dit aantal is met +127% toegenomen als we kijken naar 2019. Een aantal wat snel weer moet gaan dalen.
Wil jij meer weten over dit onderwerp en wat je tegen cybercriminaliteit kan doen?