De ROI van duurzaamheid: Hoe groene strategieën bijdragen aan winstgevendheid.
Bijgewerkt op: 19 december 2024
Duurzaam ondernemen lijkt voor veel bedrijven vaak nog een kostenpost, maar wat veel bedrijven zich nog niet realiseren, is dat het juist kansen biedt om kosten te besparen. Daarnaast is het niet alleen een investering voor een betere toekomst, maar ook een strategische keuze die kan leiden tot meer efficiëntie, innovatie en klantloyaliteit, waarmee het dus ook nog eens extra geld oplevert. Een kans dus voor bedrijven die voorop willen lopen.
Een maatschappelijke verschuiving naar milieubewustzijn
De groeiende aandacht voor duurzame praktijken weerspiegelt een bredere maatschappelijke verschuiving naar milieubewustzijn en verantwoordelijkheid; iets wat consumenten steeds vaker verwachten van bedrijven. Bedrijven die hierop inspelen, kunnen zich onderscheiden in de markt en hun reputatie versterken. Zo wordt duurzaam ondernemen niet alleen een morele verplichting, maar ook een concurrentievoordeel.
Met de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering helpt Thuiswinkel.org e-commercebedrijven om echt stappen te zetten. Zo voldoe je aan belangrijke wet- en regelgeving en speel je in op een groeiende vraag van consumenten naar duurzame producten en bedrijven.
“Met de zes thema’s die we opgesteld hebben, geven we houvast & inzicht waar je staat op het gebied van duurzaamheid” – Inge Demoed, Innovatie manager Sustainability bij Thuiswinkel.org
Inspelen op het koopgedrag van de groene consument
De Bedrijven die niet inspelen op deze groeiende vraag naar milieuvriendelijke opties, lopen potentiële klanten mis en riskeren minder herhaalaankopen en loyaliteit.
Ook Thuiswinkel-lid Flinders geeft aan dat de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering kan helpen het vertrouwen van je klanten te versterken. In een tijd waarin consumenten bereid zijn meer te betalen voor producten en diensten die aansluiten bij hun waarden, kan dit direct gevolgen hebben voor je winstgevendheid.
Tegelijkertijd biedt een focus op klimaatvriendelijke oplossingen ook weer een unieke kans om concurrentievoordeel te behalen. Een sterke propositie op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid creëert niet alleen waarde voor klanten, maar draagt ook bij aan een sterke merkidentiteit.
Experimenteren en je businessmodel blijven innoveren
Wat slaat nou aan bij jouw consument? Door te experimenteren en je businessmodel te innoveren kun je waardevolle inzichten genereren. Een inspirerend voorbeeld is Bever, dat een nieuw winkelconcept heeft gelanceerd wat volledig draait om circulaire producten. Door consumenten de mogelijkheid te bieden om producten niet alleen te kopen, maar ook te huren, te repareren of te recyclen, laat Bever zien dat verantwoord consumeren kan samengaan met gemak en plezier. Innovatieve bedrijfsmodellen zoals deze maken het verschil in een markt die steeds meer gericht is op duurzaamheidsoplossingen.
Duurzaam verpakken: bespaar kosten en verklein je ecologische voetafdruk
Een van de meest directe voordelen van duurzaam ondernemen zijn de kosten die je kan besparen. Slim omgaan met energieverbruik en materialen betekent dat je als bedrijf minder verspilt en dus minder kosten maakt. Een goed voorbeeld hiervan is verpakkingsmateriaal, een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering dat zowel een impact heeft op het milieu als op de kostenstructuur. Voor consumenten is verpakkingen een van de belangrijkste factoren waarmee bedrijven hun ecologische voetafdruk proactief kunnen beheren. Onderzoek toont aan dat consumenten graag minder minder plastic om hun verpakkingen zien. Daarnaast vinden zij het ook belangrijk dat het product zo compact mogelijk verpakt wordt, zodat het minder ruimte in een bestelbus inneemt.
Het optimaliseren van verpakkingen geeft gehoor aan consumentenwensen, maar biedt ook financiële voordelen voor bedrijven. Een voorbeeld uit de praktijk is MetOlijf.nl, die kosten bespaarde door hun duurzaamheidsstrategie te richten op het verminderen van verpakkingsmateriaal in hun bestellingen. Mede door de Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering realiseerde zij hiermee in een korte tijd een hoge omzetgroei:
"Nu we de duurzaamheidscertificering hebben geïntegreerd in onze strategie hebben we een nog hogere klantwaardering en een omzetgroei in de dubbele cijfers - en dat binnen een half jaar!" – Mark Wagemakers, MetOlijf.nl
Kortom, door verpakkingen slim in te richten, sla je als bedrijf twee vliegen in één klap: je verlaagt je kosten én laat zien dat je verantwoordelijkheid neemt voor je milieu-impact.
Transparante communicatie en naleving van duurzaamheidswetgeving: zo blijf je compliant
Consumenten zoeken informatie over duurzaam online winkelen vooral via websites (31%) en productpagina’s (18%). Dit benadrukt hoe belangrijk het is voor bedrijven om transparant en proactief te communiceren over hun circulaire initiatieven. Tegelijk moeten bedrijven voldoen aan strenge wet- en regelgeving zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die uitgebreide duurzaamheidsrapportages verplicht stelt.
Bedrijven worden geconfronteerd met een tsunami aan nieuwe regelgeving rondom duurzaamheid, waaronder de European Deforestation Regulation (EUDR), het Digitaal Product Paspoort (DPP) en het Right to Repair. Het niet naleven kan leiden tot reputatieschade, hoge boetes en verlies van consumentenvertrouwen. Tegelijkertijd stelt deze regelgeving bedrijven verplicht om intensiever samen te werken met producenten, leveranciers en partners om de keten transparanter te maken en futureproof te blijven.
Deze ontwikkelingen maken duidelijk dat maatschappelijk verantwoord ondernemen geen keuze meer is, maar een noodzaak. Wil jij jouw sociale, maatschappelijke en milieu-impact proactief beheren om jouw bedrijf futureproof te maken? Doe dan mee aan ons Acceleratieprogramma vanaf 30 januari en start 2025 goed en groen! Het programma is gratis voor leden (ter waarde van 2.995,-). Lees meer over het acceleratieprogramma en meld je aan!
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Een terugblik op het programmajaar van de expertgroep Circulair Shoppen in 2030
Gepubliceerd op 24 december 2024KennisartikelHoe heeft de expertgroep Circulair Shoppen in 2030 het programmajaar ervaren? Lees meer over de uitdagingen, kansen en resultaten.
-
Podcastserie over circulair shoppen: een duurzaam én winstgevend businessmodel
Gepubliceerd op 9 december 2024KennisartikelIn de podcastserie van de expertgroep ‘Circulair shoppen in 2030’ van ShoppingTomorrow leer je hoe bedrijven als PostNL en Decathlon circulaire kansen benutten.
-
Hoe zit het met emissievrije bestelbussen in steden?
Gepubliceerd op 4 december 2024KennisartikelThuiswinkel.org ziet dat duidelijke en uniforme afspraken nodig zijn, zoals de landelijke regelgeving met heldere doelstellingen voor zero-emissiezones vanaf 2025.
-
Thuiswinkel Talk: ShoppingTomorrow expertgroep Circulair Shoppen in 2030 - bol.
Gepubliceerd op 4 december 2024PodcastLuister nu en ontdek hoe bol.com circulariteit omarmt!