Deze vier variabelen bepalen of je e-mail in de inbox komt

Gepubliceerd op: 1 april 2019
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
E Mailmarketing Brief Met Notificatie (2) 800X400

Wist je dat je zelf invloed hebt op of jouw e-mail in de inbox komt? Dit is hét spel waar je als e-mailmarketeer mee bezig moet zijn. Je hebt niks aan een prachtige e-mail als deze in de spamfolder belandt. In deze blog bespreken we de vier variabelen die bepalen of jouw e-mails in de inbox terecht komen.

1. Reputatie e-mailservers

De eerste variabele is de reputatie van je verzendende e-mailserver (technisch: de IP-adressen van de verzendende e-mailservers). Werk je samen met Hellodialog? Dan hoef je geen actie te ondernemen. Wij zijn dagelijks bezig met het optimaliseren hiervan. Door de hoge gemiddelde kwaliteit van onze klanten, hebben wij een zeer goede online reputatie.

2. Reputatie verzenddomein

Na de reputatie van je verzendende e-mailserver is de reputatie van je verzenddomein ook van belang. Dit is de reputatie van het domein dat je gebruikt om jouw e-mailcampagnes mee te versturen. Meestal is dat ‘@bedrijfsnaam.nl’. Deze reputatie wordt bepaald aan de hand van de kwaliteit van jouw e-mailcampagnes uit het recente verleden. Ben je benieuwd naar de reputatie van jouw verzenddomein? Neem dan bijvoorbeeld een kijkje op Sender Score.

Voor het verhogen van inboxplacement adviseren wij onze klanten om DKIM in te stellen. DKIM is een methode die ervoor zorgt dat jij voor je ontvangers herkenbaar bent als afzender van een e-mail. Nog recentelijk in het nieuws: bioscoopketen Pathé opgelicht voor meer dan 19 miljoen euro door nepmails van criminelen. Wist je dat dit voorkomen had kunnen worden met DKIM? Een domein dat beschermd wordt door DKIM is minder interessant voor spammers en criminelen. Ontvangende e-mailclients (Gmail, Outlook etc.) en Internet Service Providers (Microsoft, Google etc.) vinden het fijn als je DKIM instelt en belonen je hiervoor met een hogere inboxplacement.

3. Activiteit van je database

Worden jouw e-mails veel geopend en wordt er veel geklikt op links? Dan is de betrokkenheid van de contacten in je database hoog te noemen. Hoe meer betrokken jouw database, hoe hoger jouw verzenddomeinreputatie en des te meer e-mails in de inbox komen. E-mail daarom altijd naar een actief segment!

Mail jij nog niet naar een actief segment? Dan loop je een groot risico: je kunt namelijk een spamtrap raken. Wanneer je een spamtrap raakt, loopt jouw verzenddomein een flinke reputatieschade op. Een spamtrap is een e-mailadres dat al langere tijd niet meer in gebruik is. Zo schakelt G-mail een e-mailadres uit na 9 maanden inactiviteit. Wanneer je deze e-mailadressen in je database laat staan en blijft mailen, zien ISP’s dat jij naar inactieve contacten mailt en straffen je daarvoor. Binnen Hellodialog maak je gemakkelijk een actief segment door de filters ‘last open’ en ‘aangemaakt’ toe te passen over het gewenste segment. Ben je klant en wil je wat hulp bij het maken van een actief segment? Neem dan contact op met ons supportteam. Wij helpen je graag.

Wil je meer weten over het werken met een actieve database? Lees dan ons blog ‘Het geheim voor goede resultaten met e-mailmarketing‘. Daarin wordt alles je haarfijn uitgelegd. Maar wat doe je met de inactieve contacten die overblijven? Die ga je proberen te heractiveren met een prikkelende onderwerpregel, of benader ze via één van je andere communicatiekanalen. Denk bijvoorbeeld aan een ‘heractivatie campagne’. De contacten die deze campagne openen, komen automatisch weer in het actieve segment. Van de contacten die zelfs je ‘heractivatie campagne’ niet openen, neem je afscheid. Zij zorgen voor meer schade dan dat ze opleveren.

4. Content

De laatste variabele is de kwaliteit van de e-mail zelf. E-mailcampagnes die aansluiten op de wensen van de doelgroep worden beloond. Niet-relevante e-mailcampagnes worden afgestraft. Maak daarom gebruik van slimme segmentaties en stem je content hierop af. Ook belangrijk: verstuur unieke content. Je kunt een campagne prima een keer herhalen, maar houd het afwisselend. Verder moet je in je e-mailcampagnes rekening houden met de afbeelding/tekst-ratio en het niet overmatig gebruik van interpuncties of schreeuwende woorden. Een handige tool om je e-mailcampagnes op deze punten te laten controleren is die van Mail Tester.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp