Digitaal Productpaspoort

Gepubliceerd op: 28 januari 2025
Bijgewerkt op: 28 januari 2025
Digitaal Product Paspoort

Wat is het – algemeen

Het Digitaal Productpaspoort (DPP) is een belangrijk onderdeel van de Europese Green Deal. Zoals de naam al zegt: het is een paspoort dat productinformatie geeft. Dit geeft bijvoorbeeld inzicht in waar het product vandaan komt, uit welke materialen en onderdelen het bestaat, welke duurzaamheidsaspecten van toepassing zijn en hoe je het product kan onderhouden voor lange levensduur.

Het digitaal productpaspoort in vogelvlucht:

  • Bijna alle producten die op de Europese markt komen, moeten op den duur voorzien zijn van een DPP. Uitzonderingen zijn: levensmiddelen, diervoeding en geneesmiddelen.
  • Regelgeving wordt stapsgewijs per productgroep ingevoerd. De eerste productgroepen die een paspoort moeten hebben zijn: textiel, schoenen en batterijen. Dit is vereist vanaf 2027. De meeste andere productgroepen volgen per 2030.
  • De verantwoordelijke van het paspoort is de partij die het product op de Europese markt brengt, dat is dus de importeur.
  • Welke informatie er exact in een paspoort moet komen te staan, verschilt per productgroep en dat wordt in verdere Europese wetten uitgewerkt (in zogeheten Delegated Acts).

Wat het betekent voor onze sector

Webshops die importeur zijn van hun eigen aanbod zijn verantwoordelijk voor de juiste uitvoering van het DPP. Dit betekent gelukkig niet dat een webshop dit allemaal zelf hoeft uit te pluizen, maar samenwerking en goede communicatie in je keten én in je organisatie is hierbij van groot belang.

Eén van de expertgroepen uit het programma Shopping Tomorrow van Thuiswinkel.org heeft hier in 2024 een waardevol stappenplan voor gemaakt. Waar ondernemers onder andere rekening mee moeten houden is het volgende:

  1. Naast de wettelijke verplichtingen, waar wil jij de informatievoorziening voor gebruiken? Bijvoorbeeld puur informatief richting je klant, of ook om met circulaire businessmodellen aan de slag te gaan?
  2. Welke kennishouders binnen je organisatie heb je nodig om tot een goed paspoort te komen, zowel technisch als inhoudelijk?
  3. Welke informatie heb je nodig, is deze al beschikbaar binnen je organisatie en wat heb je nodig van andere spelers in je keten, bijvoorbeeld je toeleveranciers?
  4. Hoe ga je het technisch aanpakken en welke informatie is zichtbaar voor welke gebruiker? Zien bijvoorbeeld een klant en een monteur dezelfde informatie of is dit toegespitst per gebruiker?
  5. En tot slot: begin vooral met experimenteren! En houd daarbij in het achterhoofd dat wat je opbouwt, ook geschikt is om op den duur op te schalen.

 5 stappen voor een schaalbaar DPP

Wat vindt Thuiswinkel.org

Het digitaal productpaspoort is een goed voorbeeld van waar duurzaamheid en innovatie samenkomen. Waar een deel van de inhoud van de DPP’s wordt vastgelegd in de wet, is er ook een deel vrijheid voor webshops en andere aanbieders om het DPP in te zetten op een manier die past bij hun bedrijfsvoering. Door het DPP bijvoorbeeld ook in te zetten voor dataregistratie van onderhoud en reparatie kun je enerzijds extra service en zekerheid verlenen aan je klant, terwijl je anderzijds bijdraagt aan een langere levensduur en daarmee minder verspilling van waardevolle grondstoffen.

De implementatie van Europees-brede DPP’s is een grote en zware opgave, maar wanneer de eerste hordes genomen zijn, is de verwachting dat het ook een hoop zal gaan opleveren.  

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp

  • Omnibus: vereenvoudiging CSRD en CSDDD

    Gepubliceerd op 11 maart 2025
    Kennisartikel

    De EU vereenvoudigt CSRD, CSDDD en de EU Taxonomie, met rapportageplicht alleen voor grote bedrijven, om administratie te verminderen en het ondernemingsklimaat te verbeteren.

    Juridisch Wettenbundel Met Bril 800X400
  • Verpakkingen in Nederland

    Gepubliceerd op 10 februari 2025
    Kennisartikel

    De Uitgebreide productenverantwoordelijkheid (UPV) geldt ook in Nederland. Als je verpakkingen op de Nederlandse markt brengt ben je verantwoordelijk voor hergebruik en recycling en de kosten hiervan.

    Verpakkingen Karton Doos Inpakken Man 800X400
  • Duurzaamheid als groeikans: Irene Jonkman op Webwinkel Vakdagen 2025

    Gepubliceerd op 7 april 2025
    Kennisartikel

    Hoe zorg je dat duurzaam ondernemen écht iets oplevert? Irene Jonkman, projectmanager duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, gaf daar op 3 april tijdens de Webwinkel Vakdagen een helder antwoord op

    WWV
  • Nieuwe rapportageverplichtingen vernietiging onverkochte consumentengoederen

    Gepubliceerd op 27 maart 2025
    Kennisartikel

    Vanaf zomer 2025 moeten grote bedrijven rapporteren over vernietigde onverkochte goederen; dit wordt later uitgebreid naar middelgrote bedrijven.

    Nieuwe Regelgeving Verplicht Rapportage Over CO2 Uitstoot Werknemers800x400