Digitale toegankelijkheid is aantrekkelijk – Hoe toegankelijk is jouw website?

Gepubliceerd op: 10 juni 2021
Bijgewerkt op: 4 oktober 2023
Geschreven door
Digitale Toegankelijkheid Iemand In Rolstoel Met Laptop 800X400

MKB-Nederland, Accessibility en belangenvereniging van webwinkels Thuiswinkel.org ontwikkelde twee jaar geleden een zelfscan waarmee je eenvoudig kunt onderzoeken hoe je website scoort op digitale toegankelijkheid. Inmiddels is de scan uitgebreid met meer meetpunten en een uitgebreider advies op maat.

De zelfscan www.ismijnsitetoegankelijk.nl voert automatisch een aantal tests uit. Je vult een webadres in en binnen enkele seconden zie je welke aandachtspunten er zijn voor jouw website of webshop als het gaat om digitale toegankelijkheid. De uitkomsten geven een indicatie waarmee je als ondernemer aan de slag kan.

Digitale toegankelijkheid wordt de norm - 15% extra potentiële klanten

Met de doorontwikkeling van de zelfscan willen de samenwerkende organisaties de bewustwording en het kennisniveau van ondernemers vergroten en ze tot actie aanzetten om zelf met digitale toegankelijkheid aan de slag te gaan. Dat is nodig en belangrijk gezien internationale wetgeving die vanaf juni 2022 voor een groot deel van de ondernemers van kracht wordt. Daarna hebben ondernemers nog tot juni 2025 de tijd om hun website hierop aan te passen. Digitale toegankelijkheid wordt de norm en biedt grote kansen. Het kan je namelijk 15% loyale klanten extra opleveren.

Online shoppen niet altijd vanzelfsprekend

Miljoenen Nederlanders kunnen niet vanzelfsprekend gebruik maken van websites of webshops. Bijvoorbeeld omdat ze slechtziend, blind of kleurenblind zijn. Moeite hebben met lezen of omdat ze geen muis kunnen bedienen. Slechthorende of dove mensen hebben vaak problemen met video’s. Voor deze mensen is het belangrijk dat de tekst en afbeeldingen worden herkend door screenreaders, er voldoende contrast is tussen kleuren, het lettertype groot genoeg is, video’s ondertiteld zijn en de website bijvoorbeeld ook te bedienen is met enkel een toetsenbord. Op al deze onderdelen wordt door de zelfscan getoetst.

Toegankelijkheid verbetert vindbaarheid en snelheid

Uit onderzoek blijkt dat een betere toegankelijkheid de algehele kwaliteit van websites vergroot. Een toegankelijke website scoort hoger in Google-zoekresultaten en is sneller. Daarom profiteren ook reguliere internetgebruikers van een toegankelijke website of webwinkel. In veel gevallen leidt dit voor de ondernemer tot meer conversie.

Toegankelijk bedrijfsleven

In 2018 reikte Thuiswinkel.org een actieplan (om toegankelijkheid in de sector te bevorderen), uit aan demissionair minister Hugo de Jonge van het ministerie van VWS. Dit actieplan maakt deel uit van MKB Toegankelijk, een programma van MKB-Nederland en VNO-NCW. In het programma stimuleren zij brancheorganisaties en ondernemers om werk te maken van toegankelijkheid van hun (web)winkel, horecabedrijf of evenement. De (door)ontwikkeling van de zelfscan is een gezamenlijk uitvloeisel vanuit het actieplan.

Doe de test! www.ismijnsitetoegankelijk.nl

Wil je meer weten over digitale toegankelijkheid? En wil je snel inzicht krijgen in hoe goed je eigen website scoort? Doe de test op www.ismijnsitetoegankelijk.nl!

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp