Duurzaamheid als groeikans: Irene Jonkman op Webwinkel Vakdagen 2025
Bijgewerkt op: 7 april 2025

Hoe zorg je dat duurzaam ondernemen zowel iets voor jezelf oplevert als voor de planeet? Irene Jonkman, projectmanager duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, gaf daar op 3 april tijdens de Webwinkel Vakdagen een helder antwoord op. Haar keynote ‘Strategisch duurzaam ondernemen: innovatie, efficiëntie en klantloyaliteit’ zat vol inzichten én inspirerende voorbeelden.
Duurzaam is ook gewoon slim
Duurzaam ondernemen klinkt vaak als iets groots. Maar volgens Irene begint het juist bij slimme, kleine stappen. “Veel ondernemers vinden duurzaamheid belangrijk, maar het staat nog niet altijd hoog op de agenda,” vertelde ze. “Dat verandert als je ziet wat het je oplevert. Minder kosten. Meer loyaliteit. Betere processen.”
Of, zoals Zeeman, lid van Thuiswinkel.org, het zegt: “Zuinig zijn levert op.”
Slimmer kiezen, minder verspillen
Irene nam het publiek mee in de zogenoemde ‘R-ladder’: een model dat laat zien hoe je verspilling voorkomt – van Refuse en Reduce tot Reuse en Recycle. Ze deelde concrete voorbeelden van bedrijven die dit al toepassen:
- Bol. verstuurde in 2023 meer dan 5 miljoen artikelen zonder extra verzendverpakking;
- MetOlijf.nl stuurt samples alleen naar klanten die er echt iets aan hebben – minder verspilling, hogere klanttevredenheid;
- Decathlon verhuurt onder andere ski’s en kinderfietsen, omdat het product vaak langer meegaat dan de klant het nodig heeft.
Allemaal slimme keuzes die zorgen voor minder materiaal, lagere kosten én een betere klantbeleving.
Klantbinding door duurzaamheid
Duurzaamheid helpt niet alleen achter de schermen. Ook in je relatie met klanten maak je het verschil. Bever biedt bijvoorbeeld een reparatieservice aan voor outdoorproducten. En bedrijven als Texelana geven klanten duidelijk advies over wat ze met producten kunnen doen als die niet meer passen of nodig zijn.
Dat levert je op:
- klanten die terugkomen;
- meer vertrouwen in je merk;
- een duurzame relatie voor de lange termijn.
Consumenten staan open voor verandering
Duurzaam ondernemen begint bij jou, maar de klant doet graag mee. Uit onderzoek van Thuiswinkel.org blijkt:
- 1 op de 3 consumenten gebruikt de webshop als informatiepunt over duurzaamheid;
- 46% is bereid om te betalen voor een duurzame retour;
- 50% wil herbruikbare verpakkingen terugbrengen – als het retourpunt goed bereikbaar is.
Dus: maak het je klant makkelijk én laat zien wat je doet.
Begin klein, denk groot
Tot slot moedigde Irene ondernemers aan om vooral te starten. “Je hoeft niet meteen alles om te gooien. Begin met één productgroep of proces. Zet een eerste stap.”
Daarbij helpt Thuiswinkel.org je graag. Met:
- e-learnings over duurzaam ondernemen;
- praktische handvatten voor retouren en verpakkingen;
- een duurzaamheidscertificering, speciaal voor e-commerce.
Maak shoppen slimmer
Door duurzaam te ondernemen werk je aan een toekomstbestendige webshop én een sterke klantrelatie. Wil je aan de slag? Kijk wat er bij jouw business past en start vandaag nog.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.

Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Omnibus: vereenvoudiging CSRD en CSDDD
Gepubliceerd op 11 maart 2025KennisartikelDe EU vereenvoudigt CSRD, CSDDD en de EU Taxonomie, met rapportageplicht alleen voor grote bedrijven, om administratie te verminderen en het ondernemingsklimaat te verbeteren.
-
Verpakkingen in Nederland
Gepubliceerd op 10 februari 2025KennisartikelDe Uitgebreide productenverantwoordelijkheid (UPV) geldt ook in Nederland. Als je verpakkingen op de Nederlandse markt brengt ben je verantwoordelijk voor hergebruik en recycling en de kosten hiervan.
-
Nieuwe rapportageverplichtingen vernietiging onverkochte consumentengoederen
Gepubliceerd op 27 maart 2025KennisartikelVanaf zomer 2025 moeten grote bedrijven rapporteren over vernietigde onverkochte goederen; dit wordt later uitgebreid naar middelgrote bedrijven.
-
Hoe kan Boxo de leden van Thuiswinkel.org verder helpen?
Gepubliceerd op 21 maart 2025Boxo zet zich in voor een circulair retoursysteem waarmee webwinkels eenvoudig kunnen overstappen op herbruikbare verzendverpakkingen.