E-commerceverpakkingen: waar moet je aan denken?
Bijgewerkt op: 30 augustus 2022
Iedere webshop komt voor de uitdaging te staan om haar producten zo goed mogelijk te verpakken. Hoe pak je het aan om je e-commerceverpakkingen te laten voldoen aan de steeds hoger wordende eisen van de consument?
E-commerceverpakkingen: de uitdagingen
De consument wordt steeds kritischer ten opzichte van niet-duurzame verpakkingen en daarom liggen deze onder een vergrootglas. Daarnaast moet je als webshop voldoen aan de veranderende (Europese) regelgeving ten aanzien van verpakkingen. Als webshop kun je hier goed op anticiperen, zodat jouw producten duurzamer verpakt worden en toch zonder beschadiging bij de klant terechtkomen. Dat verkleint de impact op het milieu en is goed voor de ervaring van je klant én de branding van je webshop. Bovendien wil je jouw webshop zich laten onderscheiden op het gebied van verpakkingsmaterialen die aansluiten bij de branding van je webshop.
Drie redenen om te verpakken
De belangrijkste taak van een e-commerceverpakking is de producten te beschermen tegen beschadiging. Maar welke redenen kun je nog meer hebben? Op hoofdlijnen zijn er drie redenen:
1. Beschermen product
Deze reden spreekt redelijk voor zich: je beschermt je product omdat je verpakking niet geschikt is of sterk genoeg is om naar een klant te sturen. Een omverpakking om jouw product heen zorgt ervoor dat jouw product netjes aankomt bij de klant en eventueel ook weer netjes terug gestuurd kan worden.
2. Functionaliteit
Verpakkingen kunnen zeer functioneel worden ingezet. Hierbij kan je denken aan het verzendetiket op de omverpakking plakken zodat je het niet op de productverpakking hoeft te doen en jouw productverpakking dus volledig intact blijft, mocht die weer verkocht moeten worden als een product retour komt. Verder kan een omverpakking een product makkelijk stapelbaar maken, waarmee het minder opslag verbruikt. Daarnaast kan je met een verpakking meerdere producten van één zending bundelen, dat is duurzamer en goedkoper.
3. Verpakking als communicatiemiddel
Met een verpakking kun je op meerdere manieren communiceren met je klant. Allereerst, kun je jouw merk beter laten zien waar je branding beter van wordt. Verder kan je er open- en retourinstructies op zetten en kun je in het kader van duurzaamheid vermelden van welk materiaal je verpakking is gemaakt. Denk hierbij aan een hernieuwbare bron, biobased materiaal of recyclebaar materiaal, dan weet de klant wat je doet aan duurzaamheid.
E-learning Verpakken
Het is je inmiddels waarschijnlijk duidelijk dat er veel komt kijken bij het verpakken van producten. Wat voor jouw bedrijf het beste werkt, hangt van een serie factoren af. De belangrijkste hebben we hierboven belicht. Wil je meer weten over e-commerceverpakkingen? Start dan met onze e-learning Verpakken.
Aan de slag
Start direct met leren en ga in je eigen tempo aan de slag en sluit de e-learning af met de toets. Leden van Thuiswinkel.org kunnen gratis gebruik maken van onze e-learnings.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Een terugblik op het programmajaar van de expertgroep Circulair Shoppen in 2030
Gepubliceerd op 24 december 2024KennisartikelHoe heeft de expertgroep Circulair Shoppen in 2030 het programmajaar ervaren? Lees meer over de uitdagingen, kansen en resultaten.
-
De ROI van duurzaamheid: Hoe groene strategieën bijdragen aan winstgevendheid.
Gepubliceerd op 19 december 2024KennisartikelHoe je duurzaam ondernemen omzet in een winstgevende bedrijfsstrategie? In dit artikel ontdek je hoe groene strategieën niet alleen het milieu, maar ook je winstgevendheid verbeteren.
-
Podcastserie over circulair shoppen: een duurzaam én winstgevend businessmodel
Gepubliceerd op 9 december 2024KennisartikelIn de podcastserie van de expertgroep ‘Circulair shoppen in 2030’ van ShoppingTomorrow leer je hoe bedrijven als PostNL en Decathlon circulaire kansen benutten.
-
Hoe zit het met emissievrije bestelbussen in steden?
Gepubliceerd op 4 december 2024KennisartikelThuiswinkel.org ziet dat duidelijke en uniforme afspraken nodig zijn, zoals de landelijke regelgeving met heldere doelstellingen voor zero-emissiezones vanaf 2025.