Een terugblik op het programmajaar van de expertgroep Circulair Shoppen in 2030
Bijgewerkt op: 24 december 2024

Recht op Reparatie: De toekomst van Circulair Shoppen
De invoering van de Right to Repair wetgeving wordt snel realiteit en gaat in vanaf 31 juli 2026. Het doel van Right to Repair is om de duurzame consumptie tijdens de hele levenscyclus van een product te bevorderen. Door consumenten het recht te geven hun producten eenvoudig te laten repareren, moeten producten langer meegaan en de hoeveelheid afval verminderen. De impact voor webwinkels kan groot zijn, maar biedt ook nieuwe kansen. Inspelen op deze kansen vraagt om slimme strategieën, maar hoe doe je dat als e-commercebedrijf?
De expertgroep Circulair Shoppen in 2030 richtte zich het afgelopen jaar volledig op deze uitdaging. Onder voorzitterschap van Boer & Croon, The Terrace en Thuiswinkel.org, en met ondersteuning van hosts zoals Bunzl, PostNL en Bleckmann, heeft deze groep gewerkt aan het versterken van circulaire businessmodellen en het inzichtelijk maken van circulaire ambities. Hun inspanningen bouwen voort op het circulaire vliegwielmodel uit 2023 en zetten bedrijven op weg naar een duurzame toekomst. In dit artikel kijken we naar hoe de expertgroep het onderzoeksjaar heeft ervaren en duiken we dieper in op hun bevindingen
Hoe heeft de expertgroep het programmajaar ervaren?
Met 25 experts ging de groep dit jaar aan de slag met hun onderzoek. De experts geven aan veel gehad te hebben aan het ShoppingTomorrow netwerk en de waardevolle samenwerking. Jelle Smit, Manager Innovatie & Duurzaamheid bij Bunzl en één van de voorzitters van de expertgroep, noemt het een unieke kans:
"Het is een geweldig platform waar je onderdeel kan zijn van echte verandering. Daarnaast is het een mooie marketingtool, zowel voor je bedrijf als voor jezelf."
Deze gedeelde ambitie om bij te dragen aan een duurzamere e-commerceketen wordt ook door meer experts onderstreept. Leontine Gast, CEO van The Terrace en medevoorzitter van de expertgroep, benadrukt het belang van ketensamenwerking:
“Circulariteit vereist samenwerking in de keten. Deze expertgroep biedt een zeer leerzame en inspirerende ervaring om samen met andere experts echt iets in beweging te zetten en te houden.”
De expertgroep laat zien dat echte verandering begint bij een goede samenwerking.
Logistieke uitdagingen en kansen bij Circulair Shoppen
Het ontwikkelen van een duurzaam en winstgevend businessmodel rondom reparaties vraagt om een geïntegreerde aanpak. Het succes hiervan ligt in het slim omgaan met logistiek, prijsmodellen en consumentengedrag.
Bedrijven zoals Decathlon geven het goede voorbeeld door online 20.000 onderdelen beschikbaar te stellen. Toch zijn de kosten voor opslag en beheer hoog. Samenwerking en technologische innovaties zoals AI en digitale productpaspoorten kunnen zulke logistieke processen efficiënter maken.
De prijsstelling van reparaties vraagt ook om aandacht. Reparaties zijn vaak duurder dan vervanging, wat een obstakel vormt. Investeringen in schaalvoordelen en lange termijnstrategieën maken reparaties echter steeds aantrekkelijker. Bleckmann maakt bijvoorbeeld gebruik van technologische tools zoals fotoherkenning om defecten snel vast te stellen. Ook Decathlon is een goed voorbeeld door gerepareerde artikelen als ‘Second Life’-producten aan te bieden met garantie.
Consumenten hebben hierin ook een sleutelrol. Hun gedrag – vaak gericht op vervanging in plaats van reparatie – moet veranderen. Transparante communicatie over kosten en voordelen en het educatief promoten van preventief onderhoud kunnen een nieuwe mindset stimuleren. Zo wordt repareren niet alleen een economische keuze, maar ook een bewuste stap naar een duurzamere toekomst.
Begin vandaag
Het recht op reparatie biedt enorme kansen om je e-commercebedrijf toekomstbestendig te maken. Wil je weten hoe jij hierin stappen kunt zetten? Download de bluepaper van de expertgroep Circulair Shoppen in 2030 en ontdek praktische inzichten en strategieën om circulair shoppen succesvol te maken.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Ekoo-subsidie: versnelling naar een circulaire economie voor webwinkels
Gepubliceerd op 24 april 2025CategorieBen je als (web)winkel actief bezig met verduurzaming? Dan is de nieuwe Ekoo-subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) mogelijk interessant voor jou.
-
DS Smith Sustainability Award: Dille & Kamille
Gepubliceerd op 15 april 2025Afgelopen 28 maart werden de Shopping Awards weer uitgereikt. In deze special licht de redactie Twinkle de winnaars en sponsors uit. Vandaag: het interview met Dille & Kamille.
-
Duurzaamheid als groeikans: Irene Jonkman op Webwinkel Vakdagen 2025
Gepubliceerd op 7 april 2025KennisartikelHoe zorg je dat duurzaam ondernemen écht iets oplevert? Irene Jonkman, projectmanager duurzaamheid bij Thuiswinkel.org, gaf daar op 3 april tijdens de Webwinkel Vakdagen een helder antwoord op
-
Nieuwe rapportageverplichtingen vernietiging onverkochte consumentengoederen
Gepubliceerd op 27 maart 2025KennisartikelVanaf zomer 2025 moeten grote bedrijven rapporteren over vernietigde onverkochte goederen; dit wordt later uitgebreid naar middelgrote bedrijven.