Eurotekens op je website. Yay or nay?

Gepubliceerd op: 22 augustus 2019
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Geschreven door
Euroteken

Redacteur ben je altijd. Dus toen ik na het avondeten een telefoon onder mijn neus kreeg met de vraag of ik even een advertentie wilde checken – er zaten waarschijnlijk geen fouten in, maar even voor de zekerheid – deed ik dat. “Betaalt is met een t en daar moet een komma”, zei ik. “En waarom heb je alle eurotekens weggehaald?” “Omdat dat psychologisch gezien beter is”, kreeg ik als antwoord. Eh ... oké?

The feelings

De volgende dag zag ik toevallig een post op LinkedIn waarin precies deze trend werd genoemd: steeds meer webshops laten het euroteken weg op hun website. De reden daarachter is, kort gezegd, dat een euroteken mensen afschrikt. Een laptop kost vanaf nu dus 359 en een shirtje 18. Het kan aan mijn taalgevoelige brein liggen, maar ik heb hier moeite mee. Mijn brein mist duidelijk iets en stelt dan de vraag: “359 wát?”

Sommige webshops kiezen voor een tussenweg; geen euroteken, maar wel de komma en het streepje: 359,-. Dat oogt wat mij betreft al beter, maar zaligmakend is het niet. Is het niet gewoon transparant als webshops aangeven hoeveel euro iets kost, in plaats van dat je zelf – in een fractie van een seconde, maar toch – moet invullen dat het om euro’s gaat en niet om dollars, ponden of pepernoten? En hebben we niet allemaal tijdens marketingcolleges geleerd dat je klanten niet te veel moet laten nadenken? Oke, ik snap wel dat iedereen over het algemeen zal snappen dat het om euro’s gaat, we zijn niet dom, maar toch.

Gelukkig ben ik niet de enige met twijfels over deze ontwikkeling. Uit reacties onder de eerder genoemde LinkedIn-post blijkt dat mensen zich hier en daar afvragen of het juridisch gezien mag (antwoord: ja) en enkele marketeers geven aan dat ze door dit ‘marketingtrucje’ juist extra alert worden. Zij vragen zich dan ook af of deze strategie nog effect heeft bij mensen die het trucje kennen en of er nog steeds een psychologisch voordeel is als alle webshops het euroteken gaan weghalen. 

The figures

In de LinkedIn-post werd verwezen naar een onderzoek uit 2009 (helaas dus alweer tien jaar oud). Volgens dat onderzoek werd er significant minder uitgegeven wanneer er woorden als ‘dollar’ of dollartekens worden getoond. Dit onderzoek is overigens gedaan met menukaarten. In een artikel op deondernemer.nl lees ik dat Werk aan de Muur afgelopen april de eurotekens na een A/B-test heeft weggehaald. Zonder euroteken bleken ze gemiddeld 14% meer conversie te halen. En dat is een flink verschil.

De punt weghalen in duizendtallen (1.299 -> 1299) zou bij sommige productcategorieën ook voor een conversieverschil zorgen, aldus ‘recenter’ onderzoek uit 2012, evenals het achterwege laten van de centen achter de komma. De reden is volgens de onderzoeken dat consumenten het gevoel hebben dat een prijs hoger is als deze, wanneer uitgesproken, meer lettergrepen bevat. Logisch dus om te lezen dat het bij luxeproducten juist andersom geldt: eurotekens en ronde bedragen tonen de kwaliteit van je producten. Of, zoals Frans Visser schreef in Altijd Prijs: “Gebruik afgeronde prijzen bij hedonistische producten (producten waar we van genieten) en exacte prijzen bij utilitaristische aankopen (producten die we nodig hebben).”

The facts

De feiten lijken duidelijk: het tonen van prijzen als 359 wordt blijkbaar gewoonte en zou psychologisch gezien grote invloed op mij moeten hebben. Mijn brein en ik zullen er dus aan moeten wennen. Maar als ik een tip mag geven aan webwinkels: Ga niet klakkeloos met deze (nieuwe?) trend mee, maar kijk goed naar je producten, de uitstraling die je wilt hebben en je doelgroep. Logisch dat je op zoek bent naar conversieboosters, maar voer eerst een A/B-test uit om te zien of dit psychologische voordeel ook in jouw situatie werkt.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp