Gekwalificeerd personeel aantrekken en behouden is een gedeelde verantwoordelijkheid
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
De economie bloeit op en de arbeidsmarkt trekt aan. Dat vergroot het vertrouwen van medewerkers, die steeds vaker om zich heen kijken op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat je als organisatie je talent behoudt en niet hoeft te vissen in een lege vijver? En hoe zorg je er als werknemer voor dat je interessant blijft voor ondernemers in de huidige economie? Wij geven je de belangrijkste tips.
Onlangs werd de jaarlijkse Raet HR Benchmark met trends voor 2018 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat talentvolle medewerkers steeds meer keuze hebben uit vacatures. De concurrentie neemt toe en er is meer instroom en doorstroom van werknemers dan drie jaar geleden. Daarom is het belangrijk voor organisaties om aantrekkelijk te blijven, voor zowel hun huidige als voor toekomstig personeel.
Wat kun je als organisatie doen?
Volgens het onderzoek probeert 28% van de HR-professionals hun organisatie aantrekkelijker te maken door de focus te leggen op het aanbieden van opleidingen en trainingen. Een logische keuze die je als werkgever ook op langere termijn ten goede komt. Liefst 45% ziet het namelijk als grootste bedreiging dat door veranderende marktomstandigheden competenties van medewerkers straks niet meer voldoende aansluiten bij het werk. Zo is er nu al een groeiende behoefte aan gekwalificeerde e-commerceprofessionals. E-commerce is booming en het aantal online aankopen is in 2017 weer met 17% gestegen ten opzichte het voorgaande jaar. Thuiswinkel e-Academy werkt al samen met 20 grote hbo-opleidingen om de curricula te moderniseren. Maar de uitstroom van gekwalificeerde afstudeerders is nog onvoldoende om in het tekort te voorzien. Daarom is het nú tijd om als organisatie te investeren in het opleiden (of omscholen) van je huidige personeel.
Wat kun je als werknemer doen?
Als werknemer ben je beter voorbereid op de toekomst en kun je je beter profileren (zowel binnen de organisatie als voor andere werkgevers) door te zorgen dat jouw kennis up-to-date blijft. Het is daarom belangrijk dat je goede afspraken maakt met je werkgever. Heeft jouw werkgever een ontwikkelingsbeleid of staat er iets over opleiden en ontwikkelen in de secundaire arbeidsvoorwaarden? En krijg je ook daadwerkelijk tijd voor jouw (persoonlijke) ontwikkeling? Op dit moment ervaart bijna 20% van de werknemers te weinig tijd en middelen om zich verder te ontwikkelen. Van de zzp’ers is dit volgens de benchmark slechts 8%.
Wat je daar als werknemer aan kunt doen?
1. Neem initiatief! Vul bijvoorbeeld een persoonlijk ontwikkelingsplan in. Daarmee krijg je zicht op welke kennis en competenties je nog kunt verbeteren om ook in de toekomst je werk goed te kunnen doen.
2. Breng bij HR of je leidinggevende onder de aandacht dat het voor het behoud van (gekwalificeerd) personeel belangrijk is dat zij ontwikkeling blijven stimuleren.
3. Doe een voorstel voor een training of cursus die bij je past.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Thuiswinkel Arbeidsmarkt Monitor 2023-2024
Gepubliceerd op 12 september 2024DownloadDe Thuiswinkel Arbeidsmarkt Monitor geeft inzicht in hoe de huidige e-commerce arbeidsmarkt ervoor staat. Download hier de resultaten!
-
Krapte op de arbeidsmarkt: wat heeft de online ondernemer nodig?
Gepubliceerd op 13 november 2023VideoFrans Falize (COO bij wehkamp) geeft antwoord op de vraag wat de online ondernemer nodig heeft.
-
Hoe bouw en behoud je een succesvol e-commerceteam?
Gepubliceerd op 16 november 2022KennisartikelDe krapte op de huidige arbeidsmarkt is zelden vertoond. De vraag naar digitale professionals is groter dan het aanbod en zal dat volgens kenners voorlopig blijven.
-
De geheimen van een succesvol, toekomstbestendig e-commerceteam
Gepubliceerd op 18 juli 2022VideoE-commerce verandert steeds sneller en hierdoor ontstaan er nieuwe uitdagingen. Er zijn steeds meer technische mogelijkheden, maar hoe zorg je ervoor dat jouw e-commerceteam zich hier ook op aanpast? Wat zijn de geheimen?