Helft Nederlanders maakt zich zorgen over misbruik van persoonlijke gegevens op internet

Gepubliceerd op: 1 juli 2024
Bijgewerkt op: 1 juli 2024
Fraude & Veiligheid Toetsenbord Met Slotje En Creditcard Pas 800X400

Internet is onmisbaar voor het regelen van zaken met de overheid en commerciële bedrijven. Daarbij is er steeds meer aandacht voor de beveiliging van persoonlijke gegevens. Toch maakt nog steeds de helft van de Nederlanders zich zorgen over het mogelijke misbruik van de gegevens die zij via internet uitwisselen. En dat geldt niet alleen voor de ouderen, maar speelt onder alle generaties. Dit blijkt uit de nieuwste editie van het What’s Happening Online trendrapport van Ruigrok onderzoek en advies.

Zorgen om phishing, identiteitsfraude, misbruik en doorverkoop van persoonlijke gegevens

Meer dan de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de veiligheid van persoonlijke gegevens op het internet.

Dit loopt uiteen van zorgen over phishing tot zorgen over online afluisteren van microfoon en camera op de smartphone. De grootste zorgen bestaan over:

• Phishing (56%)
  • Identiteitsfraude (55%)
  • Misbruik van persoonlijke gegevens (52%)
  • Doorverkoop van persoonlijke gegevens aan commerciële bedrijven (50%)

Onder alle generaties zijn deze zorgen aanwezig. Wel zien we dat jongeren uit Generatie Z zich duidelijk meer zorgen maken over bijvoorbeeld misbruik van persoonlijke foto’s en het afluisteren van de microfoon en camera van hun smartphone dan oudere generaties als Generatie X en Babyboomers.

Social media gebruikers zijn gevoelig voor advertenties op social media

Het trendrapport gaat ook in op online winkelen. Social media-advertenties brengen mensen in aanraking met nieuwe merken en inspireren mensen bij hun aankopen. 71% van de social media gebruikers gaat weleens over tot actie na het zien van een advertentie. De meesten klikken door naar een website, maar kopen niets of zoeken informatie op over het product of bedrijf. 27% klikt weleens door naar een website en koopt dan ook een product. Generatie Z en Millennials gaan vaker over tot actie na het bekijken van een advertentie dan de oudere generaties. Daarnaast kopen Millennials vaker een product na het bekijken van een advertentie dan de andere generaties.

Consumenten die wel eens via social media aankopen te doen geven aan dat ze werden geïnspireerd door een post, het tegenkwamen op hun timeline of omdat ze via social media een goedkopere prijs kregen. Consumenten die nooit via social media kopen geven aan dat ze liever direct via de website van een bedrijf bestellen, geen behoefte hebben aan de producten die ze te zien krijgen op social media of het niet vertrouwen om een product via social media aan te schaffen.

Smartphone haalt laptop in als meest gebruikte device om te internetten, online winkelen met smartphone is gegroeid

Het gebruik van de smartphone om te internetten neemt al jaren toe en het is nu het meest gebruikte device voor toegang tot internet. De smartphone is ook hard op weg om het meest gebruikte device bij online shoppen te worden. In 2019 gebruikte nog 44% van de consumenten wel eens een smartphone bij het online shoppen, dat is nu 64%. Voor een laptop was dit 79% en is dit nu 69%. Bij Gen Z en Millennials wordt de smartphone al vaker gebruikt dan de laptop: 83% van Gen Z gebruikt wel eens een smartphone voor een online aankoop tegenover 63% een laptop. Bij Millennials is dat 83% tegenover 68%.

Thuiswinkel.org deelt de conclusie van Ruigrok dat het gebruik van de smartphone is toegenomen bij online shoppen. In de Thuiswinkel Markt Monitor onderzoekt Thuiswinkel.org ieder kwartaal de status van de Nederlandse e-commercemarkt. In Q1 2024 heeft 55% van de Nederlandse consumenten die online shoppen, een aankoop gedaan met hun smartphone. In Q1 2019 was dat nog maar 37%. Het verschil met de resultaten van Ruigrok kan komen door het meetmoment: de Thuiswinkel Markt Monitor refereert naar een enkel kwartaal, Ruigrok naar een heel jaar.

Naast het aantal consumenten dat de smartphone gebruikt voor online aankopen, meet de Thuiswinkel Markt Monitor ook het aandeel aankopen dat wordt gedaan met de smartphone (zie figuur “Aandelen devices online aankopen”). Het is duidelijk dat vanaf 2019 het aantal aankopen met de smartphone flink is gegroeid. We zien echter ook dat het aandeel aankopen per device het afgelopen jaar juist is gestabiliseerd. Ongeveer de helft van de online aankopen gaat nu via de laptop/desktop, één derde via de smartphone en één op de tien via een tablet.

Aandelen devices online aankopen

Wil je meer weten over online consumentenbestedingen en aankopen?

Over het onderzoek “Whats happening Online”

Het What's Happening Online trendrapport biedt inzicht in trends en ontwikkelingen op het gebied van online consumentengedrag (internet, social media, e-commerce, social commerce, online banking, online veiligheid en AI). Het volledige rapport is gratis te downloaden via: https://www.ruigrok.nl/whats-happening-online-2024/

Het onderzoek wordt jaarlijks op eigen initiatief uitgevoerd door marktonderzoekbureau Ruigrok onderzoek en advies. Dit is alweer de 17e editie. De doelgroep van het onderzoek bestaat uit Nederlandse consumenten van 14 jaar en ouder. De steekproef is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau. De datacollectie vond plaats van 27 maart tot en met 16 april 2024. In totaal hebben 2.218 Nederlanders de online vragenlijst volledig ingevuld.

Onderwerpen

Heb je vragen over
dit onderwerp?

Neem dan contact op met onze expert.

Jolijn 250 X 250

Deel dit kennisartikel