Hoe blijft de Nederlandse retail overeind?

Gepubliceerd op: 1 november 2021
Bijgewerkt op: 14 februari 2022
Geschreven door
Hoe Blijft De Nederlandse Retail Overeind 800 X 400 Px

Nederlandse retailers, online en offline, moeten zich schrap zetten om het hoofd boven water te houden. Nu internationale platforms en andere buitenlandse spelers terrein winnen, vloeien steeds meer van de winsten de grens over. Verschraling van de Nederlandse retail ligt op de loer, daarom is het zaak dat de sector zich klaarmaakt voor de toekomst. Er is geen moment te verliezen.

Dat stelt een aantal kopstukken uit de Nederlandse retail in het kader van ShoppingTomorrow, waaronder Kitty Koelemeijer (professor Nyenrode Business Universiteit), Wijnand Jongen (president Ecommerce Europe), Jeanine Holscher (CEO Blokker) en Daniel Ropers (consultant en voormalig CEO van bol.com). In dit aflopende onderzoeksjaar vormen zij een scenarioteam onder de naam Shopping in 2030.

Shopping in 2030

Shopping in 2030 is feitelijk een speciale expertgroep van ShoppingTomorrow, het kennisnetwerk van Thuiswinkel.org. Het scenarioteam bestaat uit vooraanstaande deskundigen in digital commerce, waaronder de genoemde personen en andere onderzoekers en (voormalig) directeuren van toonaangevende bedrijven. Onder leiding van Bluebird Day, Magnus en Thuiswinkel.org werpen zij een blik op de toekomst van winkelen. Op welke technologische en marktontwikkelingen dient ondernemend Nederland zich voor te bereiden om ook in de toekomst succesvol te blijven, nationaal én internationaal?

Vijf perspectieven

De eerste resultaten zijn opgeleverd in een bluepaper. Daarin bespreekt het scenarioteam de toekomst vanuit vijf perspectieven: de consument, de winkel, technologie, businessmodellen en data. Hieronder komen ze een voor een kort aan de orde.

  • De ik- en de wij-klant
    De klant verwacht van bedrijven dat ze steeds duurzamer opereren en dat ze hem een steeds persoonlijker aanbod zullen doen. Ondertussen willen de meeste consumenten niet extra betalen voor duurzame producten en zijn ze terughoudend in het delen van hun gegevens. Het tekent de spagaat tussen de ‘ik-klant’ en de ‘wij-klant’, die het scenarioteam benoemt.

 

  • De winkel van de toekomst
    Anno 2030 combineert de stenen winkel unieke fysieke aspecten met de instant gratification die we kennen van online. Zintuiglijke ervaringen bieden de basis, technologie is de differentiator om gepersonaliseerde belevingen te creëren.
  • Technologie leidt tot nieuwe vraagstukken
    Mede door de ontwikkelingen in artificial intelligence vertrouwen we steeds meer toe aan technologie, denk aan zelfrijdende auto’s. De verschuiving van verantwoordelijkheden brengt allerlei juridische en beleidsmatige vraagstukken met zich mee. Het zijn vraagstukken die we de komende jaren moeten beantwoorden in de phygital-wereld, waarin online en offline steeds verder versmelten.
  • Decentrale marktplaatsen
    Het scenarioteam neemt een belangrijke verschuiving waar in de retail: van producten leveren naar behoeftedomeinen invullen (bijvoorbeeld een tennisracket, tenniskleding, een baanreservering, sportvoeding en fysiotherapie op één plek). Dit integrale aanbod wordt in de toekomt mede mogelijk gemaakt door zogenoemde decentrale marktplaatsen, die de dominante van de huidige (buitenlandse) platforms kunnen doorbreken. Om tot een gelijk speelveld te komen lijkt overheidsingrijpen onontbeerlijk.
  • Datasoevereiniteit
    Veel grote bedrijven hebben van het vergaren en delen van data hun verdienmodel gemaakt, een verdienmodel dat verder onder druk komt te staan als burgers de macht krijgen over hun data.

Bluepaper en boek

De bluepaper over Shopping in 2030 is kosteloos als download beschikbaar op de website van ShoppingTomorrow. Het is de voorbode op een boek waar het scenarioteam nu aan werkt. Eind januari verschijnt het boek over Shopping in 2030, vol met relevante trends, analyses en interviews met vooraanstaande experts in digital commerce Nederland.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp