Hoe PostNL en Drop & Loop textielverspilling tegengaan
Bijgewerkt op: 23 november 2022
Jaarlijks wordt 150 miljoen kilo textiel bij het huisafval gegooid. Slechts 1 procent van het textiel wordt gerecycled. Dat is zonde, zeggen PostNL en duurzaam retail concept Drop & Loop. De twee partijen werken daarom samen om de textielindustrie te verduurzamen.
Recommerce is het nieuwe e-commerce
Tijdens Shopping Today openden Suzanne Debrichy, Programmamanager duurzame e-commerce bij PostNL, en oprichter Susan de Vries van Drop & Loop, de ogen van de aanwezigen tijdens hun presentatie: ‘Recommerce is het nieuwe e-commerce’. De ogen van Susan werden enkele jaren eerder geopend toen zij geconfronteerd werd met wat later de aanleiding bleek voor de oprichting van Drop & Loop: "Een vriendin maakte een documentaire over water. Toen ik hoorde hoeveel water er gebruikt wordt bij de productie van kleding en hoe vervuilend de textielindustrie is, dacht ik: hier moet ik iets mee doen. Ik zocht naar een oplossing die het makkelijker en leuker maakt voor consumenten om kleding in te leveren", aldus Susan.
Drop & Loop, kleding inleveren voor een beloning
Drop & Loop was geboren: consumenten kunnen bij het initiatief kleding inleveren en krijgen daarvoor in de plaats een beloning bij deelnemende retailers als Albert Heijn, Plus en Jumbo. "Concreet zijn er al drie inzamelconcepten: een inzamelmachine, vergelijkbaar met het inleveren van statiegeldflessen, een inzamelbox en een online concept. Dat lanceren we binnenkort in samenwerking met Omoda. Vanaf dat moment kan je op hun site een retourzak aanvragen en daar je gedragen kleding in stoppen", vertelt Susan. De gedragen kleding wordt ingezameld en gesorteerd op kleur en vervolgens verwerkt tot kleine stukjes stof. "Van het kleine stukje stof wordt vervolgens een bolletje van gemaakt. Dit bolletje is voor ons de grondstof om weer nieuwe garen te maken, en dat zonder gebruik van water, verf of chemicaliën", aldus Susan.
De samenwerking tussen de twee partijen
Het concept viel PostNL op en aangezien Drop & Loop een partner zocht om de kleding bij aangesloten retailers op te halen, volgde een samenwerking. "We willen dat e-commerce zo min mogelijk impact maakt op het milieu. We moedigen klanten aan om lucht uit verpakkingen te halen, hebben een antwoordnummer voor de inzameling van gebruikte kleding en elektrische apparaten en we verduurzamen ons wagenpark, zodat we straks overal uitstootvrij kunnen bezorgen. De duurzame routes die er nu al zijn, kunnen klanten via een slimme checkout API aan consumenten tonen. De samenwerking met Drop & Loop kost ons geen extra kilometers. Wij halen de ingezamelde kleding op, en dat gaat mee in de bestelbusjes die hun routes toch al rijden", vertelt Suzanne van PostNL. Ook Susan van Drop & Loop geeft aan dat PostNL dagelijks in iedere straat van Nederland komt, iets waar ze bij Drop & Loop goed gebruik van kunnen maken.
Drop & Loop heeft momenteel 60 aangesloten punten, volgend jaar moeten dat er 200 worden.
Tekst: BBP Media
Beeld: Giuseppe Toppers
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Een terugblik op het programmajaar van de expertgroep Circulair Shoppen in 2030
Gepubliceerd op 24 december 2024KennisartikelHoe heeft de expertgroep Circulair Shoppen in 2030 het programmajaar ervaren? Lees meer over de uitdagingen, kansen en resultaten.
-
De ROI van duurzaamheid: Hoe groene strategieën bijdragen aan winstgevendheid.
Gepubliceerd op 19 december 2024KennisartikelHoe je duurzaam ondernemen omzet in een winstgevende bedrijfsstrategie? In dit artikel ontdek je hoe groene strategieën niet alleen het milieu, maar ook je winstgevendheid verbeteren.
-
Podcastserie over circulair shoppen: een duurzaam én winstgevend businessmodel
Gepubliceerd op 9 december 2024KennisartikelIn de podcastserie van de expertgroep ‘Circulair shoppen in 2030’ van ShoppingTomorrow leer je hoe bedrijven als PostNL en Decathlon circulaire kansen benutten.
-
Hoe zit het met emissievrije bestelbussen in steden?
Gepubliceerd op 4 december 2024KennisartikelThuiswinkel.org ziet dat duidelijke en uniforme afspraken nodig zijn, zoals de landelijke regelgeving met heldere doelstellingen voor zero-emissiezones vanaf 2025.