Hoe start je een webwinkel?
Bijgewerkt op: 9 mei 2022
Wil jij je eigen webwinkel beginnen, weet je precies wat je wilt gaan verkopen, maar weet je niet hoe en waar je moet beginnen? Op deze pagina geven we je enkele tips voor een vliegende start.
- Kies de naam van je webwinkel en registreer je domein
- Hoe kies je een goede webwinkelbouwer?
- Schrijf je webwinkel in bij de Kamer van Koophandel (KvK)
- Plaats de producten in je webwinkel
- Lastig, maar belangrijk: check geldende wet- en regelgeving
- Regel en test je werkprocessen en webwinkel
- Zet je webwinkel live
- Blijf optimaliseren en verbeter je conversie
- Extra tips voor het beginnen van een webwinkel
1. Kies de naam van je webwinkel en registreer je domein
Een goede bedrijfsnaam is goud waard. Hulp nodig? Bekijk hier de tips en ideeën. Vervolgens moet je je domeinnaam (url) laten registreren bij een hostingpartij. Je vraagt dan een abonnement op een domeinnaam aan bij een hostingprovider. Deze doet een registratieaanvraag bij de organisatie die de domeinnamen beheert (voor .nl is dat SIDN). Denk overigens ook meteen goed na over een eventueel logo en je huisstijl. Deze zijn zeer belangrijk voor je herkenbaarheid.
2. Hoe kies je een goede webwinkelbouwer?
In deze stap begin je met het maken van je eigen webwinkel. Misschien kun je zelf een webshop bouwen, maar de meeste starters gaan in zee met een (professionele) webshopbouwer. Het is belangrijk dat je een goede keuze maakt, want overstappen naar een nieuw platform is vaak duur. Je kiest een platform dat past bij jouw positionering. Deze keuze is onder andere afhankelijk van:
- je programmeerkennis;
- je budget;
- de gewenste functionaliteiten voor je webwinkel.
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om een kant-en-klaarpakket aan te schaffen. Dan maak je een account aan en kun je meteen aan de slag zonder dat je hoeft te programmeren. Maar je kunt natuurlijk ook voor een pakket gaan waarbij je wel zelf kunt programmeren. Er zijn namelijk heel veel verschillende (gratis) webwinkelpakketten beschikbaar. Weet je niet waar je moet beginnen? Bij deze business partners van Thuiswinkel.org kun je terecht om je eigen webwinkel te bouwen.
3. Schrijf je webwinkel in bij de Kamer van Koophandel (KvK)
Een week voor of na de start van de bedrijfsactiviteiten moet je bedrijf ingeschreven zijn bij KvK. Deze inschrijving is voor iedere onderneming verplicht (al kunnen voor zzp’ers andere regels gelden). Na de inschrijving in het handelsregister van de KvK ontvang je een KvK-nummer en kun je verder met het opzetten van je webwinkel. Let op: Je moet ook de webshopnaam (handelsnaam) toevoegen aan je inschrijving. Dat kan hier gratis.
4. Plaats de producten in je webwinkel
Je webwinkel is gebouwd, maar nu moet die nog gevuld worden. Maak een lijstje met punten die je bij je product wilt of moet vermelden. Denk hierbij aan uitgebreide productomschrijvingen, specificaties en beeldmateriaal. Vraag je wel of geen verzendkosten? Hoelang zijn je levertijden? Moeten je klanten retourkosten betalen? Dit zijn vragen waar je goed over moet nadenken. Tot slot wil je natuurlijk winst gaan maken met je eigen webwinkel. Denk daarom goed na over de verkoopprijzen van je producten.
5. Lastig, maar belangrijk: check geldende wet- en regelgeving
Het is van groot belang dat je goed op de hoogte bent van de geldende wet- en regelgeving rond e-commerce. Wist je bijvoorbeeld dat consumenten minimaal veertien dagen herroepingsrecht moeten krijgen én dat je minimaal één vorm van achteraf betalen moet aanbieden (uitzonderingen daargelaten)? Welke cookies mag je wel en niet implementeren zonder toestemming en wat moet er allemaal in je algemene voorwaarden staan? (Je kunt hier gratis Algemene Voorwaarden downloaden) Voldoe je niet aan de wet, dan kan dat flinke boetes of schadeclaims opleveren. Zorg dus dat je weet waar je aan begint en maak waar wat je belooft.
Geen zin om zelf in de wet te duiken? Sluit je aan bij Thuiswinkel.org, want een juridische check zit bij het lidmaatschap inbegrepen. Daarna kunnen onze leden gratis juridische vragen stellen aan onze juristen. Wil je de basis vast weten? Volg dan de e-learning e-commercewet en regelgeving.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Hoeveel webwinkels zijn er in Nederland?
Gepubliceerd op 25 oktober 2024KennisartikelHier lees je hoeveel webwinkels er in Nederland zijn.
-
Aantal webwinkels in Nederland per branche
Gepubliceerd op 25 oktober 2024KennisartikelHier lees je hoeveel webwinkels er in Nederland zijn per branche.
-
Hoe belangrijk zijn keurmerken voor consumenten bij veilig online shoppen?
Gepubliceerd op 31 juli 2024Kennisartikel97% van de Nederlanders van 15 jaar of ouder heeft vorig jaar een online aankoop gedaan. Hoe kun je consumenten laten weten dat ze bij jouw webwinkel aan het juiste adres zijn?