Hoe werken zoekmachines?
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Iedereen wil zo hoog mogelijk in Google staan. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Om invloed uit te kunnen oefenen op zoekmachines, is het zinvol om eerst te begrijpen hoe het proces van de zoekmachine Google werkt.
De zoekmachine van Google werkt simpel gezegd aan de hand van drie stappen: crawlen, indexeren en rangschikken.
Crawlen
Crawlen houdt in dat Google een virtuele robot alle pagina’s op het web laat doorzoeken. Deze ‘spin’ bepaalt of er nieuwe en relevante informatie voor specifieke zoekopdrachten op staat. Via sitemaps en hyperlinks leert Google hoe een webshop en de pagina’s hierop in elkaar steken. Voor jouw webwinkel is het dus van belang dat alle relevante pagina’s via links voor Google toegankelijk zijn en dat je een XML-sitemap bij Google indient.
Indexeren
Vervolgens probeert Google al deze webpagina’s op te slaan in haar database. Dit deel van het proces wordt indexeren genoemd. Google probeert in deze stap jouw webshop te begrijpen. Als dat is gelukt, dan slaat Google de informatie op in de index, oftewel het archief van Google. Deze index gebruikt Google om de juiste resultaten weer te geven als iemand een zoekopdracht ingeeft in de zoekmachine.
Rangschikken
Dit is de laatste stap in het proces van de zoekmachine van Google. Voert iemand een zoekopdracht in, dan genereert de zoekmachine een rangschikking in de zoekresultaten. Voor het rangschikken gebruikt Google verschillende algoritmen om te bepalen welke geïndexeerde zoekresultaten het beste aansluiten bij de desbetreffende zoekopdrachten.
Wat betekent dit voor jouw webshop?
Bij zoekmachineoptimalisatie denken marketeers meestal eerst aan het creëren van nieuwe content en linkbuilding. De primaire stap is echter het op orde hebben van de techniek van je webshop. Want als de zoekmachine jouw webpagina’s niet goed kan crawlen, dan ranken deze nooit hoog in de zoekresultaten. Optimaliseer daarom altijd eerst de techniek achter de SEO van je webshop en focus je daarna op de rest.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dit is waarom customer loyalty zo belangrijk is
Gepubliceerd op 9 september 2024KennisartikelLoyale klanten zijn waardevolle klanten. Ze keren vaker terug naar je webshop, besteden meer en kosten minder dan nieuwe klanten. Alleen, hoe maak je van je klanten loyale klanten?
-
Hoe belangrijk zijn keurmerken voor consumenten bij veilig online shoppen?
Gepubliceerd op 31 juli 2024Kennisartikel97% van de Nederlanders van 15 jaar of ouder heeft vorig jaar een online aankoop gedaan. Hoe kun je consumenten laten weten dat ze bij jouw webwinkel aan het juiste adres zijn?
-
Vijf redenen waarom een duurzaamheidsstrategie onmisbaar is
Gepubliceerd op 13 mei 2024KennisartikelDuurzaamheid is een belangrijk thema binnen e-commerce. Ondanks de brede toepasbaarheid van het onderwerp duurzaamheid is het vaak lastig om er grip op te krijgen én te houden. Waar begin je, wat zijn thema's die kansrijk zijn voor jouw organisatie, waar sta je nu, en hoe doe je het goed? Een duurzaamheidsstrategie helpt je organisatie om hier inzicht in te krijgen en een route voor de toekomst uit te stippelen.
-
Oproep: Denk mee over de herziening van de Code E-mail
Gepubliceerd op 2 mei 2024CategorieDe Code E-mail, die ooit een basis legde voor de regulering van e-mailmarketing, is aan herziening toe vanwege veranderingen in de markt.