Hoe werkt de Code voor Duurzaamheidsreclame?
Bijgewerkt op: 5 februari 2023

Vanaf 1 februari 2023 is de Code voor Duurzaamheidsreclame (CDR) in werking getreden. De CDR geldt voor alle duurzaamheidsreclame met daarin een duurzaamheidsclaim. Dit zijn milieuclaims en ethische claims. Het doel van de CDR is om ervoor te zorgen dat reclame-uitingen met duurzaamheidsclaims niet misleidend zijn en dat deze claims aantoonbaar juist zijn. Hoe zit het precies?
Misleidende duurzaamheidsclaims
Het moet direct duidelijk zijn waar de duurzaamheidsclaim betrekking op heeft en wat deze betekent. Als een duurzaamheidsclaim alleen betrekking heeft op een bepaald aspect van het product moet dit duidelijk worden vermeld. Ook bij het gebruik van woorden zoals ‘duurzaam’, ‘groen’ of ‘eco’ moet duidelijk worden aangegeven wat dit precies betekent. Naast mededelingen in de duurzaamheidsclaim kan misleiding ook ontstaan door het gebruik van afbeeldingen, logo’s of keurmerken. Het gaat dus om de totale indruk die de reclame-uiting wekt.
Veel ondernemers hebben duurzaamheidsambities en streven ernaar in de toekomst een doelstelling op dit gebied te halen. In de duurzaamheidsclaim moet het duidelijk zijn dat het gaat om een streven. De doelstelling moet objectief, verifieerbaar en haalbaar zijn en er moeten concrete plannen zijn om het doel te behalen. Adverteren met een streven dat niet haalbaar is, is misleidend.
In duurzaamheidsclaims mag een vergelijking met andere producten of bedrijven worden gemaakt. Het moet gaan om vergelijkbare producten en in de vergelijking moet duidelijk vermeld worden welke aspecten worden vergeleken. Ook mogen er duurzaamheidsaanduidingen en duurzaamheidssymbolen worden gebruikt. Daarbij moet duidelijkheid worden gegeven over de herkomst van de aanduiding of het symbool. Er mag geen verwarring ontstaan over de betekenis van de aanduiding of het symbool.
Aantoonbaarheid
Verder moeten alle duurzaamheidsclaims aantoonbaar juist zijn. De bewijslast ligt bij de adverteerder. De adverteerder moet de duurzaamheidsclaim met actueel bewijs kunnen onderbouwen. Als een duurzaamheidsclaim absoluter is geformuleerd worden er zwaardere eisen gesteld aan het bewijs. Omschrijvingen zoals ‘milieuvriendelijk’, ‘schoon’ en ‘goed voor het milieu’ zijn absolute claims. Als je niet kunt aantonen dat deze claims juist zijn moeten deze claims niet worden gebruikt of in ieder geval worden genuanceerd.
Naleving
Bij de Reclame Codecommissie kan iedereen een klacht indienen over een reclame-uiting als diegene vindt dat deze in strijd is met de CDR. De commissie behandelt de klacht en zal uiteindelijk een uitspraak doen. Daarnaast focust de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) zich dit jaar op het voorkomen van misleidende informatie over de duurzaamheid van artikelen en diensten.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.

Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
BOSKA behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering: ‘Duurzaamheid leeft nu écht in het hele team’
BOSKA behaalt het Thuiswinkel Duurzaamheidscertificaat en maakt duurzaamheid een integraal, gedragen onderdeel van hun e-commerce én bedrijfscultuur.
-
Europese Commissie presenteert Werkprogramma Ecodesign 2025-2030
Gepubliceerd op 8 mei 2025De EU presenteert ecodesignplan 2025-2030 met strengere eisen voor producten om de circulaire en energie-efficiënte economie te versnellen.
-
Achteraf betalen onder de loep: wat zegt de rechter over het verdienmodel?
Gepubliceerd op 8 mei 2025Achteraf betalen groeit, maar transparantie verschilt per aanbieder. Rechtbanken oordelen wanneer sprake is van consumentenkrediet.
-
Geisha behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering: ‘Van losse initiatieven naar een heldere strategie’
Geisha behaalt Thuiswinkel Duurzaamheidscertificering. Hoe hebben ze dit gedaan? We spreken Selma Alan, Digital Operations & Sustainability Lead bij Geisha, over hoe ze dit wisten te bereiken.