Hoe werkt zo’n pakketbus eigenlijk?
Bijgewerkt op: 28 april 2017
Margreeth Pape heeft een drukke baan bij Thuiswinkel.org en runt samen met haar man een hectisch huishouden met twee enthousiaste zoontjes. Mede daarom shopt ze veel online, maar zelfs de bezorging van de pakketjes past niet altijd in haar planning. Om die reden test ze de komende tijd het gebruik van een pakketbrievenbus en neemt ze ons via verschillende blogs mee in haar ervaringen.
Het is nu al weer een aantal weken geleden dat ik de pakketbus thuis geïnstalleerd heb gekregen. In mijn eerdere blogs heb ik al wel aangegeven wat de voordelen van een pakketbrievenbus zijn en vluchtig uitgelegd hoe deze werkt. Maar wellicht is het een goed idee om wat uitgebreider stil te staan bij de werking en mogelijkheden van zo’n bus.
Tijdens je online bestelling kun je een specifieke code per pakket genereren. Overigens is het ook mogelijk om per webwinkel een vaste code aan te maken. Deze kun je dan aan je account koppelen zodat je niet steeds opnieuw een code hoeft te genereren. De aangemaakte code komt vervolgens op het label van je pakket te staan, in het veld waarin je ook je achternaam invult. In mijn geval komt er dan bijvoorbeeld Pape DKHOS te staan. Hiermee is de code dus duidelijk zichtbaar voor de bezorger.
Ik gebruik de pakketbus al redelijk vaak, maar ik moet zeggen dat ik nog regelmatig vergeet om een code te genereren tijdens het plaatsen van een bestelling. Hierdoor kan de pakketbezorger mijn pakketbus niet openen en is hij of zij dus nog steeds genoodzaakt om bij mij aan te bellen. Het is dus nog wel een nadeel dat webwinkels niet expliciet vragen of er een code voor de pakketbus gegenereerd moet worden. Nu moeten klanten er zelf tijdens een bestelling aan denken, maar dat is natuurlijk ook weer een kwestie van gewenning, lijkt me.
Instructies bij de voordeur
Als de bezorger met mijn bestelling (inclusief gegenereerde code) bij mijn voordeur aankomt, ziet hij of zij een stickertje van Parcer bij mijn bel. Hierop staat een korte instructie, waarin de vervoerder wordt gewezen op de aanwezigheid en werking van de pakketbus. Ik denk dat een bezorger deze instructie maar één keer nodig heeft. Niet alleen is de pakketbus heel eenvoudig te bedienen, je kunt hem vanwege zijn formaat ook haast niet missen. Vanuit een esthetisch oogpunt kan dit als een nadeel worden gezien maar aan de andere kant zorgt de grootte van de bus er wel voor dat 90% van alle pakketjes altijd bij je bezorgd kan worden.
De pakketbezorger voert vervolgens de code in op de pakketbus zodat deze opengaat. Ik krijg dan direct een appje dat de bus is geopend en weet dus dat mijn pakketje is bezorgd. Zodra het pakketje in de bus zit, wordt het overigens ook meteen gewogen door de ingebouwde weegschaal. Op die manier weet je zeker dat er een pakketje bij is gekomen (in het geval dat er een volgende bezorger met een pakketje is langsgekomen). Als je vervolgens thuiskomt, open je met je locker de pakketbus en kun je genieten van je geleverde bestelling zonder dat je daarvoor thuis had moeten blijven of de buren ermee lastig had moeten laten vallen.
Tal van extra mogelijkheden
Naast het ontvangen van reguliere pakketten, is de pakketbus ook in staat om de temperatuur te meten. Daarmee is het in de toekomst wellicht mogelijk om de pakketbus te gebruiken voor gekoelde producten. Op dit moment is deze feature helaas nog niet beschikbaar, maar Parcer is druk bezig om verdere mogelijkheden tot een gekoelde pakketbus te onderzoeken.
Het is al wel mogelijk om je pakketbus te delen met buren. Deze optie zou in mijn geval superhandig zijn omdat ik in een hofje woon. Je zou dus aan het begin van het hofje een of meerdere pakketbussen neer kunnen zetten, waarvan alle buren gebruik kunnen maken. Zoals ik al zei, de bussen zijn groot genoeg, dus waarom zou je deze ruimte niet delen met meerdere buurtbewoners?
Ook kan de pakketbus al worden gebruikt voor retouren. Hoe dit precies werkt, heb ik nog niet getest, maar het is goed om te weten dat het technisch al wel mogelijk is. Ik vraag me hierbij dan wel af hoe de bezorger te weten moet komen dat er in jouw pakketbus een retourpakket op hem ligt te wachten. Wellicht dat ik dat binnenkort een keer kan testen als ik niet tevreden ben met een bepaalde bestelling…
Lees ook de vorige blog(s) over de pakketbrievenbus:
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
3 essentiële tips om de drukte van Black Friday goed door te komen
Gepubliceerd op 4 oktober 2024CategorieOnze Business Partner Yours Value Logistics deelt drie praktische tips om je webshop zo efficiënt mogelijk te laten draaien tijdens de drukke periode rondom Black Friday.
-
Elektrische bus besturen met B-rijbewijs mag een jaar langer
Gepubliceerd op 21 juni 2024Elektrische bus besturen met B-rijbewijs mag een jaar langer.
-
De reis van een retour
Gepubliceerd op 9 januari 2024Wat gebeurt er met jouw retour en hoe kun je ervoor zorgen dat het succesvol opnieuw verkocht kan worden?
-
E-commerce Delivery Footprint Monitor
Gepubliceerd op 15 december 2023DownloadDownload de E-commerce Delivery Footprint Monitor.