Humaniseer AI-geschreven teksten voor betere SEO resultaten
Bijgewerkt op: 3 september 2024
“De ultieme gids voor…”, “Ontdek de magische wereld van…”, “De Opkomst van AI-gegenereerde Content: Zegen of Zorg?” Zomaar een handjevol AI-geschreven content die je er moeiteloos uit kunt pikken. Herhaaldelijk terminologie, overmatig gebruik van hoofdletters in de titel… als je al een tijdje zelf aan het prompten bent, dan weet ik zeker dat jij het ook herkende. Leest niet heel lekker hé?
Door de snelle opkomst van AI wordt het steeds gemakkelijker voor een breder publiek om er zelf mee aan de slag te gaan. Met name grote taalmodellen zoals ChatGPT, Gemini, Claude en Llama zorgen ervoor dat je moeiteloos content kan produceren: van fictieve bedtijd verhaaltjes voor kinderen tot persoonlijke LinkedIn-berichten voor je salesfunnel.
Waar het ook goed voor kan worden gebruikt is content voor je website, en met name content die goed scoort in Google. Content die ervoor zorgt dat je meer bezoekers naar je webshop of website kan trekken.
Maar het produceren van deze content gaat niet zonder gevaar. In deze blog schetst onze business partner U- Digital de risico’s, en laten ze de mogelijkheden zien hoe je juist wél goed kan scoren met AI-content dank zij het “humaniseren” van je teksten. Ook worden een paar slimmigheden belicht die ervoor zorgen dat de content die je met AI produceert goed in Google blijft scoren. Let’s go!
Is AI content wel zo effectief?
Over het algemeen is AI-geschreven content veel sneller te produceren dan teksten die je zelf schrijft. Dat laat een onderzoek van NP Digital zien.
(Bron: NP Digital)
16 minuten duurde het gemiddeld om content met AI te produceren, tegenover 69 minuten als je de content zelf schreef. Dat is een behoorlijk verschil.
Het opvallende is dat hetzelfde onderzoek laat zien dat mens-geschreven content als winnaar uit de bus rolt als het gaat om het verkeer dat de content naar websites trekt, zoals te zien is in de grafiek hieronder. En het trekken van converterend verkeer is in de meeste gevallen natuurlijk het doel.
(Bron: NP Digital)
Per 100 minuten die gespendeerd werd aan het schrijven van AI content in het onderzoek, werden er 325 bezoekers naar de website getrokken, ten opzichte van 410 bezoekers met zelfgeschreven teksten.
Maar als de traffic die je met AI content trekt onderaan de streep beduidend lager is, is het dan niet beter om je teksten met de hand te blijven schrijven? Nou, dat ligt iets genuanceerder.
Voordat we je laten zien hoe dat in elkaar steekt, schetsen we eerst de risico’s in relatie tot AI-content en waar je rekening mee moet houden als je content genereert met behulp van kunstmatige intelligentie.
Een groot risico van AI-content
Als Digital Marketing Agency hebben wij een grote hoeveelheid data van klanten tot onze beschikking, die wij dagelijks gebruiken om resultaten te analyseren en geschikte optimalisaties door te voeren.
Maar het biedt ons ook een uniek inzicht in de effecten van grote updates van Google die voortdurend haar algoritme aanpast dat websites beoordeelt en positioneert in de Google zoekresultaten.
In maart 2024 heeft Google een update doorgevoerd die specifiek gericht is op het verminderen van niet-originele en lage kwaliteit content, vaak geproduceerd door AI. Volgens Google zal deze update naar verwachting het aantal onbehulpzame zoekresultaten met 40% verminderen.
Google stelt: "We believe these updates will reduce the amount of low-quality content in Search and send more traffic to helpful and high-quality sites." Dit betekent dat websites die zwaar afhankelijk zijn van AI-gegenereerde content mogelijk lager zullen ranken of zelfs uit de zoekresultaten kunnen verdwijnen.
En zie daar het resultaat: “Update April 26, 2024: As of April 19, we’ve completed the rollout of these changes." “You’ll now see 45% less low-quality, unoriginal content in search results versus the 40% improvement we expected across this work.”
Dit zagen wij dan ook terug bij onze klanten die zelfstandig aan de slag waren gegaan met AI-content. Complete pagina’s die uit de resultaten waren verdwenen en grote terugvallen in website/webshop verkeer doordat AI geschreven content genadeloos werd afgestraft.
Je kan je voorstellen dat een plotselinge terugval van 50% in je organisch zoekverkeer een groot effect kan hebben, iets wat we ten alle tijden natuurlijk willen voorkomen.
E-E-A-T: Expertise, Experience (Ervaring), Authority (Autoriteit) en Trust (Betrouwbaarheid)
Een manier om ervoor te zorgen dat je AI-geschreven content toch beter kan laten scoren, is door deze teksten te humaniseren. Dit betekent dat je de content aanpast zodat het op een natuurlijke en authentieke manier overkomt, waardoor het beter aansluit bij wat je doelgroep verwacht.
E-E-A-T (Expertise, Experience, Authority, Trust) zijn vier belangrijke criteria die Google gebruikt om de kwaliteit en betrouwbaarheid van je website te beoordelen. Bij het humaniseren van de AI-content willen we deze 4 criteria in gedachten houden:
Expertise: Je zorgt ervoor dat de content komt van iemand met kennis van het onderwerp. Dit maakt de inhoud geloofwaardiger.
Experience: Je voegt persoonlijke of professionele ervaringen toe. Dit geeft je content een meer authentieke en menselijke toon.
Authority: Je bouwt autoriteit op door je content te baseren op betrouwbare bronnen of door een erkende expert te zijn.
Trust: Je maakt je content betrouwbaar en accuraat.
In 5 stappen je teksten menselijker maken
Google hecht dus veel waarde aan betrouwbare content die door experts geschreven is. Daarnaast kunnen de menselijke elementen in teksten de betrokkenheid en het vertrouwen van je lezers verhogen omdat ze zich meer verbonden voelen. En dat is uiteindelijk wat we willen bereiken.
Maar hoe doe je dit precies, en hoe vertaal je dit naar de instructies die je meegeeft aan AI modellen? Wij laten het je zien!
Wist je dat we tijdens onze AI Masterclass (UDigital) nog dieper ingaan op alles omtrent AI & SEO specifiek voor jouw bedrijf? Neem vooral vrijblijvend contact met ons op, of reserveer meteen je plek.
Stap 1: Verzamel de benodigde data
Alles begint met het verzamelen van de juiste data. Om effectieve AI-content te genereren, moet je GPT of AI model eerst goed begrijpen waarover geschreven moet worden.
Dit betekent dat je relevante bronnen, onderzoek, en inzichten moet verzamelen die je in je content wilt verwerken.
Denk hierbij aan specifieke statistieken, feiten, of klantgegevens die je content waardevol en informatief maken. Hoe beter de data die je aanlevert, hoe sterker de uiteindelijke content zal zijn.
Stel dat je een blogpost wilt schrijven over de voordelen van het implementeren van duurzame energie in kleine bedrijven.
Begin met het verzamelen van relevante data, zoals recente onderzoeken, statistieken over energiebesparing, succesverhalen van bedrijven die al duurzame energie hebben geïmplementeerd, en inzichten van experts. Dit kunnen ook interviews met bedrijfseigenaren zijn die hun ervaringen delen.
Hoe uitgebreider en gedetailleerder je data, hoe vollediger de content die je AI kan genereren.
Stap 2: Het formuleren van de juiste prompt
Nu je de nodige data hebt verzameld, is het tijd om de juiste prompt te formuleren. Wees duidelijk over wat je wilt bereiken met je tekst.
Denk aan de tone of voice die past bij je doelgroep en de persoonlijke anekdotes die je wilt verwerken. Wat goed werkt is om voorbeeldteksten te voeden aan de AI, zodat deze gebruikt kunnen worden als input voor de schrijfstijl.
Vergeet ook niet om elementen van E-E-A-T (Expertise, Experience, Authority, Trust) mee te nemen in je prompt. Dit zorgt ervoor dat je content niet alleen informatief is, maar ook vertrouwen uitstraalt en goed aansluit bij de verwachtingen van je lezers.
Voeg instructies toe om persoonlijke anekdotes of E-E-A-T-elementen op te nemen, zoals "Geef drie voorbeelden van bedrijven die succesvol thuiswerken hebben geïmplementeerd" of "Verwerk een persoonlijke anekdote over een werknemer die zijn productiviteit verbeterde door thuiswerken."
Stap 3: Voeg een persoonlijke touch toe
Nadat de AI de eerste versie van de tekst heeft gegenereerd, is het belangrijk om er een persoonlijke touch aan toe te voegen. Dit kan door persoonlijke anekdotes, ervaringen, of inzichten in de tekst te integreren. Hierdoor voelt de content authentieker en minder generiek aan, wat de betrokkenheid van je lezers vergroot.
Een persoonlijke touch kan het verschil maken tussen een tekst die oppervlakkig overkomt en eentje die echt resoneren met je publiek.
Stel dat je AI een tekst heeft gegenereerd over 'Gezonde eetgewoonten voor een betere levensstijl'. Voeg een persoonlijke touch toe door een eigen ervaring te delen, zoals: "Toen ik besloot om meer plantaardig te eten, merkte ik binnen een maand al een verschil in mijn energieniveau." "Dit inspireerde me om gezondere keuzes te maken."
Stap 4: Proofread je eigen tekst
Nu je tekst klaar is, is het tijd om deze grondig door te lezen. Dit is misschien wel de meest cruciale stap.
Let goed op de terminologie en zorg ervoor dat de tekst natuurlijk en vloeiend leest. Jij bent zelf de betrouwbaarste bron! Verwijder overbodige informatie die de leesbaarheid belemmerd en probeer ervoor te zorgen dat de inhoud duidelijk en to the point is.
Dit is natuurlijk hét moment om te controleren of de persoonlijke elementen goed zijn geïntegreerd en of de tekst consistent is in stijl en toon.
Stel dat de AI een artikel over 'De impact van social media op jongeren' heeft gegenereerd, lees dan eerst de tekst grondig door. Misschien merk je dat bepaalde termen te vaak worden herhaald of dat de tekst te formeel aanvoelt voor je doelgroep.
Je zou bijvoorbeeld een zin kunnen herschrijven van "Jongeren spenderen veel tijd op sociale media, wat verschillende effecten kan hebben" naar: "We weten allemaal hoe jongeren tegenwoordig vastgeplakt zitten aan hun telefoons – en dat heeft zo zijn voor- en nadelen."
Verwijder ook eventuele overbodige informatie die de kern van het artikel niet versterkt. Wat goed is om in de gaten te houden:
- Overmatig gebruik van bijvoeglijke naamwoorden
- Te veel hoofdletters in titels, koppen en subkoppen
- Alinea’s die telkens exact even lang zijn
- Overmatig gebruik van opsommingen
- Overmatig gebruik van concluderende zinnen die van weinig toegevoegde waarde zijn
Stap 5: Optimaliseer voor SEO
Ten slotte wil je ervoor zorgen dat de content niet alleen goed leest, maar ook goed geoptimaliseerd is voor zoekmachines. Controleer of je de juiste zoekwoorden hebt gebruikt en of alle technische SEO-elementen, zoals meta-tags en koppen, correct zijn toegepast.
Stel dat je een artikel hebt geschreven over 'De beste manieren om productiviteit te verhogen'.
Na de laatste aanpassingen zorg je ervoor dat de belangrijkste zoekwoorden – zoals "productiviteit verhogen", "time management tips", en "efficiënt werken" – op strategische plekken in je tekst staan, zoals in de titel, subkoppen, en eerste alinea.
Controleer ook de meta-beschrijving en alt-teksten van afbeeldingen om ervoor te zorgen dat ze geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines zonder dat het een negatieve impact heeft op de leesbaarheid.
Vergeet ook niet om relevante interne en externe links toe te voegen die bijdragen aan de SEO-waarde!
Houd een oogje in het zeil
Wanneer je AI inzet om content te genereren, is het belangrijk om continu te monitoren hoe deze content presteert. Maak een overzicht van alle content die je met behulp van AI hebt gemaakt en houd deze goed in de gaten.
Dit betekent dat je regelmatig moet controleren hoe deze stukken scoren in zoekmachines, hoeveel verkeer ze genereren, en hoe ze worden ontvangen door je doelgroep.
Doen ze het slechter? Of juist beter? Waarom? Analyseer je data en stuur bij!
Wist je dat we tijdens onze AI Masterclass (UDigital) nog dieper ingaan op alles omtrent AI & SEO specifiek voor jouw bedrijf? Neem vooral vrijblijvend contact met ons op, of reserveer meteen je plek.
Do’s en Don’ts
Do’s:
- Monitor je AI-content regelmatig: Houd bij welke stukken goed scoren en welke niet, en zorg er vooral voor dat je begrijpt waarom!
- Voeg een persoonlijke touch toe: Zorg ervoor dat je AI gegenereerde content authentiek is door persoonlijke anekdotes en inzichten te integreren.
- Optimaliseer voor SEO: Pas je content aan en optimaliseer het voor SEO.
Don'ts:
- Vertrouw niet blindelings op AI: AI kan veel, maar het is geen vervanging voor menselijke creativiteit en nuance.
- Negeer slechte prestaties niet: Als een stuk content niet werkt en niet de gewenste resultaten behaalt, stuur dan bij en verbeter je content.
- Verwaarloos niet de menselijke input: Zelfs de beste AI heeft richting en controle van mensen nodig om optimaal te presteren.
Veelgestelde vragen
- Is AI content slecht voor Google?
Niet per se, maar als je AI-content niet goed aanpakt, kan het je ranking wel schaden. Google filtert lage kwaliteit en niet-originele content eruit, dus zorg dat je AI-teksten waardevol en menselijk zijn.
- Hoe kan ik mijn AI content beter laten scoren in Google?
Maak je AI-content menselijker. Voeg persoonlijke verhalen en een natuurlijke tone of voice toe. Focus op waarde en optimaliseer voor SEO en E-E-A-T (Expertise, Experience, Authority, Trust).
- Wat betekent het humaniseren van content?
Humaniseren betekent dat je AI-tekst menselijk maakt. Voeg eigen ervaringen en pas een persoonlijke benadering toe, zodat je lezers zich verbonden voelen met je content.
- Heeft AI met de juiste instructies geen sturing nodig?
AI heeft altijd wat menselijke sturing nodig. Het kan veel, maar zonder jouw creatieve touch en inzicht mist het net dat beetje extra dat je content echt goed maakt.
Bekijk de artikelen
Reeks aan AI artikelen
Thuiswinkel.org laat via een tweewekelijkse reeks zien hoe je als webshop AI slim kunt inzetten binnen je organisatie. Hieronder vind je een overzicht van de al geplaatste artikelen:
- Laat AI voor je werken: Maak je eigen GPT
- Humaniseer AI-geschreven teksten voor betere SEO resultaten
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
AI in data-analyse: van data visualiseren tot nieuwe inzichten
Gepubliceerd op 12 november 2024KennisartikelIn deze blog legt onze business partner U-Digital uit hoe je In 4 stappen - met bijvoorbeeld ChatGPT - snel inzichten uit je data kunt halen.
-
Thuiswinkel Talk: ShopppingTomorrow Circulair Shoppen 2030: PostNL
Gepubliceerd op 6 november 2024PodcastIn deze aflevering van Circulair Shoppen in 2030 vertelt Suzanne Debrichy, Lead Environment bij PostNL, hoe het bedrijf werkt aan verduurzaming binnen de logistieke sector.
-
Zelflerende algoritmes: zo blijf je je concurrentie in e-commerce voor
Gepubliceerd op 24 oktober 2024CategorieExperts van ShoppingTomorrow, de innovatiemotor van Thuiswinkel.org, hebben in Emerce TV een aflevering opgenomen over AI en Machine Learning in e-commerce.
-
De digitale marketplace strategie van Valk Exclusief
Gepubliceerd op 22 oktober 2024De expertgroep: 'De snelle, flexibele en eenvoudige manier om een eigen marktplaats te lanceren', komt met een exclusief verhaal over hotelketen Van der Valk.