Is jouw webshop toetsenbordnavigatie-vriendelijk?
Bijgewerkt op: 8 juni 2021
In Nederland zijn 78.000 mensen blind en 238.000 slechtziend. Eerder schreven we al dat zij hun eigen methoden hebben om online shoppen voor zichzelf makkelijker te maken. Een van die methoden is navigeren middels een toetsenbord en extra apparatuur, blijkt uit de gebruikerstest van de expertgroep Opportunities of e-Accessibility van ShoppingTomorrow. Hoe werkt dat?
Aan het woord is Tom (67 jaar) en slechtziend geboren. Hij ziet minder dan 1% en is dus maatschappelijk blind. Hij geeft aan dat hij eigenlijk alleen licht en donker kan onderscheiden. Voor de test gaat hij naar Otto.nl en daar moet hij een leren bank van maximaal 2.70 meter breed kopen.
Extra apparatuur voor blinden en slechtzienden
Aangezien Tom met een computer gaat werken, heeft hij extra soft- en hardware nodig. De software die hij gebruikt is een schermlezer die alles voorleest wat er op het scherm te zien is. Dit werkt alleen als datgene wat op het scherm te zien is, bekend is voor de software. Onbekende symbolen of plaatjes waar geen uitleg bij staat zijn niet te herkennen voor een schermlezer. Aangezien hij blind is sinds zijn geboorte, heeft hij braille leren lezen. De hardware die hij gebruikt is een brailleleesregel. Daar zitten bewegende puntjes in die de tekst omzet in brailleletters. Tom navigeert tijdens de opdracht alleen met zijn toetsenbord, brailleleesregel en op basis van de schermlezer. Met de juiste zoekwoorden lukt het Tom om de bewuste bank te bestellen via de website van Otto.nl.
“We zijn natuurlijk heel blij dat de test gelukt is”, zegt Laura de Brouwer van Otto.nl. “Het was heel interessant om te zien hoe Tom door de website navigeerde en tegen welke obstakels hij aan kon lopen. We hebben er veel van geleerd en gaan onze website nog verder optimaliseren. Iedereen moet immers bij ons kunnen shoppen.”
Waarom deze test?
Begin dit jaar introduceerde Thuiswinkel.org samen met Stichting Accessibility en MKB-Nederland een zelfscan waarmee je eenvoudig kunt onderzoeken hoe je webshop scoort op bepaalde toegankelijkheidseisen. De zelfscan is een uitkomst van de ShoppingTomorrow-expertgroep ‘Opportunities of e-Accessibility’, die het afgelopen jaar onderzoek deed naar de kansen van digitale toegankelijkheid de voor e-commercesector.
De zelfscan voert automatisch een aantal tests uit. Binnen enkele seconden zie je welke aandachtspunten er voor je website zijn. Een van de tests controleert of je webshop klaar is voor toetsenbordnavigatie. Doe snel de zelfscan en kijk waar jij je webshop nog kunt verbeteren.
Doe de test!
Wil jij ook beginnen met toegankelijkheid? Kijk dan snel op ismijnsitetoegankelijk.nl hoe jouw webshop scoort op deze tests!
Doe de testOnderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Zelfscan voor digitale toegankelijkheid uitgebreid
Gepubliceerd op 25 april 2024CategorieSteeds meer ondernemers streven naar digitale toegankelijkheid, zodat ook mensen met een beperking online kunnen browsen en winkelen. Vanaf 28 juni 2025 moeten websites en webshops en apps voor iedereen toegankelijk zijn.
-
Bereid je voor op de wettelijke toegankelijkheidseisen
Gepubliceerd op 18 januari 2024CategorieVanaf juni 2025 moet iedere webshop ook toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Hoe kan jij je daarop voorbereiden?
-
Tips voor een toegankelijke website: Kleur
Gepubliceerd op 1 oktober 2018KennisartikelGezien de enorme populatie met een kleurstoornis, is het van groot belang dat je daar in je webshop rekening mee houdt. Hier vind je tips.
-
Verhoog je omzet met een toegankelijke webshop
Gepubliceerd op 26 juni 2019KennisartikelVerhoog je omzet en verlaag je kosten met deze zes tips.