Je webshop optimaliseren met neuromarketing

Gepubliceerd op: 11 januari 2022
Bijgewerkt op: 11 januari 2022
Geschreven door
Neuromarketing 800X400

Klanten nemen 95% van hun beslissingen in het onbewuste brein. Om het gedrag van klanten écht te begrijpen, moet je inzicht verschaffen in de onbewuste en emotionele ervaringen van gebruikers op een webshop. Neuromarketing maakt het mogelijk die inzichten in kaart te brengen.

Waar data inzicht geven in het online klikgedrag, kan neuromarketingonderzoek de onderliggende oorzaken ervan blootleggen. Het verklaart als het ware het ‘waarom’ achter bepaald klantgedrag. Door gebruik te maken van deze kennis en inzichten, kun je de customer journey op de webshop verbeteren. Met als resultaat meer conversie én een hogere omzet.

Maar hoe werkt neuromarketing(onderzoek) precies? Wat is de meerwaarde ervan in vergelijking met andere onderzoeksmethoden? En hoe zet je het in ter verbetering van jouw webshop?

Wat is neuromarketing?

Neuromarketing is precies wat het woord voorschrijft: de toepassing van neuro — het brein — op marketing. Het werd al door bedrijven toegepast voordat de term officieel ontstond. Neuromarketing is inmiddels ook een waardevolle methode om in te zetten voor websiteoptimalisatie en het verbeteren van de online klantreis.

Wil jij jouw klanten met een optimale customer journey verleiden tot een online aankoop, dan is het cruciaal dat je eerst de werking van het (onbewuste) brein begrijpt. De beslissingen van jouw (potentiële) klanten vinden namelijk veelal onbewust plaats.

Het onbewuste brein

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen: de metaforen over de ’twee’ breinen. Het ene brein zou verantwoordelijk zijn voor je emoties, het andere voor je rationele denkvermogen. De ene hersenhelft kan beter denken, de ander beter voelen. Ook zou er een oerbrein zijn — een reptielenbrein — dat verantwoordelijk is voor al je driften en instincten. Evolutie zou daaromheen het brein hebben gevormd dat ons onderscheidt van dieren.

Hoewel het idee dat het brein bestaat uit een emotionele helft en een rationele helft onzin is, zijn er wel aanwijzingen dat er twee typen van ‘denken’ bestaan. Namelijk het snelle, associatieve denken en het langzame, meer berekenende denken. Dit wordt ook wel het ‘systeem 1 versus systeem 2-denken’ genoemd.

Om de beslissingen van jouw (potentiële) klanten goed te begrijpen, is het dus belangrijk om meer te weten over het onbewuste brein. Systeem 1 staat vooral voor automatisch, associatief, snel en spontaan denken. Terwijl systeem 2 vooral gebruikt wordt voor actief, aandachtig en weloverwogen denken.

Rol onbewuste brein bij optimaliseren van je webshop

Menselijke beslissingen worden veelal via systeem 1 – en dus onbewust – genomen. Dit geldt ook voor bezoekers op je webshop. Ze zijn gewend om intuïtief door een webshop te klikken. Het besluit om wel of niet over te gaan tot een aankoop van een product, wordt meestal in een split second gemaakt. Ga je aan de slag met websiteoptimalisatie, dan is het belangrijk inzicht te krijgen in Systeem 1 van je klanten – het type denken dat juist zo bepalend is voor het aankoopgedrag. Met deze inzichten kun je de customer journey van je webshop verbeteren.

Begrip van het onbewuste brein is ook op een andere manier belangrijk voor websiteoptimalisatie. Het onbewuste denken heeft namelijk ook veel invloed op websiteoptimalisatie-onderzoek dat jij uitvoert en waarop je veel beslissingen baseert. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze effecten, zowel op jezelf als op websitegebruikers. Het kan de resultaten namelijk flink vertekenen, waardoor je beslissingen neemt die de conversiecijfers niet per se ten goede komen.

Wat is de meerwaarde van neuromarketing?

Met neuromarketing kun je vragen beantwoorden die andere onderzoeksmethoden onbelicht laten: welke emoties spelen een rol bij de aankoop van een product, waar kijkt men naar en hoe aandachtig wordt de tekst op jouw website gelezen? Alleen met neuromarketingonderzoek kun je een objectiever inzicht krijgen in Systeem 1 — het type denken wat nu juist zo bepalend is voor het aankoopgedrag.

E-learning Neuromarketing

In onze e-learning maak je kennis met neuromarketing, zodat je hier zelf succesvol mee aan de slag kunt gaan. Start direct met leren en laat je met behulp van deze e-learning bijspijkeren op het gebied van neuromarketing. Ga in je eigen tempo aan de slag en sluit de e-learning af met de toets. Leden van Thuiswinkel.org kunnen gratis gebruik maken van onze e-learnings.

Aan de slag

Bekijk onze e-learning Neuromarketing of log direct in op ons platform.

Onderwerpen

Deel dit kennisartikel

Recente artikelen over dit onderwerp