Kan de consument jouw producten met energielabel straks vinden?
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
Europa wil steeds meer transparantie creëren als het gaat om de energiezuinigheid van elektrische en elektronische apparaten. Het registreren van de energielabels is sinds begin 2019 verplicht. Dit jaar volgt de volgende stap: consumenten kunnen zelf alle informatie over het energieverbruik van hun apparaten opzoeken.
Consumenten krijgen in de tweede helft van dit jaar toegang tot de database European Product Database for Energy Labelling (EPREL). Ze kunnen dan per product informatie vinden over energiebesparing, energie-etikettering en de eisen die gesteld worden aan het ontwerp. Leveranciers moeten deze informatie aanleveren.
Registratieplicht
Wanneer je producten uit het buitenland inkoopt of een eigen merk hebt, word je gezien als leverancier. Leveranciers moeten sinds 1 januari 2019 hun apparaten waarvoor een energielabel vereist is, registreren in de European Product Database for Energy Labelling (EPREL), voordat ze op de Europese markt verkocht mogen worden. De productinformatie die leveranciers in de database moeten invoeren, heeft betrekking op het energielabel, technische documentatie en compliance.
De registratieplicht geldt voor de volgende productgroepen:
- Airconditioners
- Kooktoestellen
- Vaatwassers
- Kachels en verwarmingen
- Lampen
- Koelapparaten
- Ketels voor vaste brandstoffen
- Televisies
- Wasdrogers
- Ventilatie-units
- Wasmachines
De EPREL-webpagina bevat richtlijnen voor het beheren van het volledige registratieproces.
Vanaf 1 maart 2021 zijn er nieuwe labels met een QR-code beschikbaar.
NB: Voor stofzuigers geldt juist dat ze geen energielabel meer mogen hebben. Lees dit artikel voor meer informatie daarover.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Een terugblik op het programmajaar van de expertgroep Circulair Shoppen in 2030
Gepubliceerd op 24 december 2024KennisartikelHoe heeft de expertgroep Circulair Shoppen in 2030 het programmajaar ervaren? Lees meer over de uitdagingen, kansen en resultaten.
-
De ROI van duurzaamheid: Hoe groene strategieën bijdragen aan winstgevendheid.
Gepubliceerd op 19 december 2024KennisartikelHoe je duurzaam ondernemen omzet in een winstgevende bedrijfsstrategie? In dit artikel ontdek je hoe groene strategieën niet alleen het milieu, maar ook je winstgevendheid verbeteren.
-
Podcastserie over circulair shoppen: een duurzaam én winstgevend businessmodel
Gepubliceerd op 9 december 2024KennisartikelIn de podcastserie van de expertgroep ‘Circulair shoppen in 2030’ van ShoppingTomorrow leer je hoe bedrijven als PostNL en Decathlon circulaire kansen benutten.
-
Hoe zit het met emissievrije bestelbussen in steden?
Gepubliceerd op 4 december 2024KennisartikelThuiswinkel.org ziet dat duidelijke en uniforme afspraken nodig zijn, zoals de landelijke regelgeving met heldere doelstellingen voor zero-emissiezones vanaf 2025.