Kleine producten als briefpost versturen naar het buitenland mag niet
Bijgewerkt op: 13 juli 2023
Sinds januari 2021 moeten enveloppen die kleine producten (in plaats van brieven) bevatten, aangemeld worden als pakketpost. Door een strengere internationale regelgeving, bepaald door de Union Postal Universelle (UPU), hanteert PostNL sinds 2021 een strikt onderscheid tussen brieven en pakketten, maar hoe zit dit nu ook alweer?
In het kort
- Enveloppen die alleen brieven bevatten, vallen nog onder briefpost, maar wanneer je een voorwerp in een envelop stopt, moet je de envelop aanmelden als pakket.
- Alle goederenzendingen naar het buitenland moeten voorzien zijn van een verzendlabel met barcode.
- Als je goederen verstuurt naar bestemmingen buiten de Europese Unie dan moet je ook douane-informatie en documentatie meeleveren.
Deze regelgeving heeft ertoe geleid dat het versturen van kleine en lichte producten duurder is geworden. Enveloppen die alleen brieven bevatten, vallen nog onder briefpost, maar wanneer je een voorwerp in een envelop stopt, moet je de envelop aanmelden als pakket. Dat geldt ook voor kleine voorwerpen als veters of snoeren. Deze internationale regelgeving vormt voor webwinkels die kleinere producten in enveloppen naar het buitenland sturen een uitdaging.
De regelgeving is in de Wereldpostunie (UPU), de internationale vereniging van 193 postbedrijven, tot stand gekomen. Alle goederenzendingen moeten sinds januari 2021 voorzien zijn van een verzendlabel met barcode. Landen willen, voor de veiligheid van hun land, van te voren weten wat het land binnenkomt. Zo kunnen ze van te voren bepalen wat ze wel/niet accepteren.
Daarnaast eisen landen dat de informatie over deze zendingen digitaal en vooraf wordt gedeeld. Het gaat dan bijvoorbeeld om adresgegevens, telefoonnummer en e-mailadres van verzender en ontvanger. Als je goederen verstuurt naar bestemmingen buiten de Europese Unie dan moet je ook douane-informatie en documentatie meeleveren. Steeds meer landen eisen dat deze informatie vooraf en digitaal met ze gedeeld wordt.
Blijf op de hoogte
Deze regelgeving is ondertussen alweer een tijdje van kracht en is voor webwinkels die kleinere producten in briefpost versturen naar het buitenland een uitdaging. Thuiswinkel.org helpt webwinkels graag met deze en andere uitdagingen. We houden je graag via onze nieuwsbrief op de hoogte van de laatste ontwikkelingen omtrent internationale verzendingen. Zo weet jij hoe je kunt blijven voldoen aan nieuwe regelgeving.
Altijd op de hoogte door de
Public Affairs & Legal Update
Met onze tweewekelijkse Public Affairs & Legal Update blijf je op de hoogte van alles rondom onze standpunten, de ontwikkeling in de politiek en mis je de nieuwste wet- en regelgeving niet.
Let op: dit artikel verscheen al eerder online, maar is geüpdatet.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Nederlandse wetgeving voor verkoop van wegwerpplastic (Single Use Plastics)
Gepubliceerd op 23 december 2024KennisartikelIn het kader van de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) bestaat er de Europese Single Use Plastics richtlijn. Het belangrijkste doel van de SUP-richtlijn is het verminderen van de milieu-impact van wegwerpplastics.
-
Online retailbestedingen stijgen met 5% in derde kwartaal 2024, aantal online aankopen stabiel
Gepubliceerd op 17 december 2024CategorieWat blijkt er uit de nieuwste cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor?
-
Ontmoet onze business partner Forus-P
Gepubliceerd op 16 december 2024Forus-P is een vertrouwde cybersecuritypartner van Thuiswinkel.org. Wij spraken co-CEO’s Eveline van Manen en Dafna Peters over hun missie, uitdagingen en toekomstvisie.
-
Nieuwe regels over productveiligheid
Gepubliceerd op 13 december 2024CategorieLees meer over de General Product Safety Regulation (GPSR): De nieuwe regelgeving van productveiligheid