Het is weer warm, dus let op regelgeving: verkoop je splitairco met installateur
Bijgewerkt op: 19 augustus 2021
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is weer begonnen met het controleren of splitairco’s door een gecertificeerd bedrijf worden geïnstalleerd. De Europese Unie heeft de F-gassenverordening (EU Verordening 517/2014) aangenomen om de uitstoot van gefluoreerde broeikasgassen sneller te verminderen. Deze F-gassen zijn onderdeel van splitairco’s, oftewel airconditioningsystemen die bestaan uit een binnendeel (bijvoorbeeld in huis, in een winkel of in een restaurant) en een buitendeel (bijvoorbeeld op het dak, tegen een buitenmuur of op de grond). Dit soort airconditioning wordt gevuld met koudemiddelinhoud, wat F-gassen bevat. De F-gassenverordening heeft de nodige impact op de (online) leveranciers van splitairco’s. Thuiswinkel.org zet deze gevolgen voor je uiteen.
Onder de F-gassenverordening mogen leveranciers van met gefluoreerde broeikasgassen gevulde apparatuur die niet hermetisch kan worden afgesloten, deze uitsluitend aan consumenten verkopen als zij de installatie erbij verkopen. Dit moet worden verricht door een F-gassen-gecertificeerde onderneming.
Wat kun je doen?
Via de branchevereniging voor leveranciers en installateurs in de airco- en koeltechniek NVKL kun je erkende installateurs vinden. Ook Techniek Nederland heeft een lijst met erkende installateurs, hierbij kun je bij specialisme op ‘koeling’ klikken. De ILT heeft een openbaar register van gecertificeerde installatiebedrijven en wijst op specifieke informatie op de website van Infomil. Retailers die ook producent zijn (dit is ook het geval wanneer je producten zelf uit het buitenland importeert en op je Nederlandse platform verkoopt) moeten geregistreerd zijn als quotahouder. Rijkswaterstaat heeft hier een register voor.
Het is van belang dat je zeker weet dat een splitairco op de juiste manier is geïnstalleerd. Overweeg daarom je de airco niet direct meer aan de klant te leveren, maar hem bijvoorbeeld direct te laten meenemen door de (erkende) installateur. Met de verkoop van airco’s inclusief de installatie gaat de prijs omhoog. Niet alle handelingen van de installatie moeten gedaan worden door de installateur. Het is mogelijk om af te spreken met je installateur dat de consument een deel zelf uitvoert.
Onvoldoende naleving
De ILT ziet toe op de naleving van de F-gassenverordening. Bij eerdere controles in 2020 bleek dat 91% van de verkooppunten niet van tevoren had gecontroleerd of de splitairco door een erkende installateur werd geplaatst. Deze bedrijven werden gewaarschuwd en geïnformeerd over de regelgeving en het meldpunt van de ILT, omdat er vaak geconstateerd wordt dat zowel verkopers als consumenten hier niet van afweten. Overtreding van de F-gassenverordening is strafbaar. Voor (online) verkopende partijen is het daarom zaak om zo snel mogelijk te voldoen aan de regels uit de F-gassenverordening.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Dark patterns staan volop in de belangstelling
Gepubliceerd op 20 november 2024KennisartikelVolgens de Europese Commissie worden dark patterns veelvuldig in de online wereld gebruikt. Onderzoeken lopen uiteen, maar stellen dat 40% tot 97% van alle onderzochte websites hier gebruik van maken. Doe jij hier ook aan mee?
-
Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Gepubliceerd op 14 november 2024KennisartikelDe Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over adviesprijzen aangepast, wat grote gevolgen heeft voor verkopers. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent.
-
Verantwoordelijkheid in de keten: nieuwe eisen voor alcoholverkoop online
Gepubliceerd op 14 november 2024Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een wetsvoorstel om de verantwoordelijkheid voor leeftijdsverificatie bij alcoholverkoop uit te breiden naar vervoerders.
-
De Ontbossingswet EUDR: Nieuwe verplichtingen voor online retailers
Gepubliceerd op 30 oktober 2024Werk je met producten zoals koffie, soja, leer of hout? Vanaf 2026 moet je met een zogeheten zorgvuldigheidsverklaring bewijzen dat je producten ‘ontbossingsvrij’ zijn. Hoe zit dit precies?