Nederlandse wetgeving voor verkoop van wegwerpplastic (Single Use Plastics)
Bijgewerkt op: 23 december 2024
In het kader van de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV) bestaat er de Europese Single Use Plastics richtlijn. Het belangrijkste doel van de SUP-richtlijn is het verminderen van de milieu-impact van wegwerpplastics.
Op grond van de Europese wet heeft de Nederlandse overheid wetgeving opgesteld voor wegwerpplasticproducten, oftewel Single-Use Plastics (SUP). De Nederlandse wetgeving verplicht producenten die SUP-producten op de markt brengen om de kosten voor het inzamelen en verwerken van deze producten te dragen.
Geldt de wet voor mij?
De wet is van toepassing op partijen die beroepsmatig SUP-producten in Nederland voor het eerst op de markt brengen (in de handel brengen), ongeacht het gebruikte verkoopkanaal en of het SUP-product voor het eerst wordt aangeboden aan een ander bedrijf of eindgebruiker. Als je hieraan voldoet word je aangemerkt als ‘producent’ en moet je aan de verplichtingen voldoen. Om te bepalen of de SUP-wetgeving voor jou geldt kun je gebruik maken van een beslisboom.
Een SUP-product is een product dat bedoeld is om 1 keer te gebruiken en helemaal of voor een deel is gemaakt van kunststof of bioplastics. Het gaat om:
- kunststofverpakkingen voor eenmalig gebruik:
- voedselverpakkingen
- drankverpakkingen en drankflessen tot 3 liter
- drinkbekers
- zakjes en wikkels
- lichte draagtassen
- andere kunststofproducten voor eenmalig gebruik:
- ballonnen
- vochtige doekjes
- tabaksproducten met filter en losse filters
Als de wet voor jou van toepassing is moet je onder andere voldoen aan de meldingsplicht, jaarlijkse verslaglegging en het organiseren van het afvalbeheer van jou SUP-producten. Er geldt geen drempel voor een minimum hoeveelheid SUP-producten. Je kunt je aanmelden bij Verpact. Aan Verpact moet je jaarlijks opgeven hoeveel SUP-producten je op de markt hebt gebracht in het afgelopen jaar. Verpact organiseert de inzameling en recycling en andere verplichtingen. Je vindt hier een overzicht van de tarieven die Verpact in rekening brengt.
Wat moet ik doen?
Je kunt individueel aan de UPV-verplichting voor SUP-producten voldoen of je hiervoor aansluiten bij Verpact. Verpact regelt de inzameling en recycling en andere administratieve verplichtingen. Je blijf zelf verantwoordelijk voor de jaarlijkse opgave aan Verpact van de op Nederlandse markt gebrachte SUP-producten.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Is jouw webshop al digitaal toegankelijk?
Gepubliceerd op 31 januari 2025Uit onderzoek van Level-Level blijkt dat veel webshops nog niet digitaal toegankelijk zijn. Vanaf 28 juni dit jaar is dit echter wettelijk verplicht.
-
Webshops zijn niet langer verplicht een link naar het EU-geschillenplatform te plaatsen
Gepubliceerd op 30 januari 2025KennisartikelDe verplichting om een link op je webshop op te nemen naar het Alternatieve Geschillenbeslechting (ADR)- en Online Geschillenbeslechting (ODR)-platform van de Europese Unie vervalt.
-
Je doet betere zaken met een toegankelijke webwinkel!
Gepubliceerd op 9 januari 2025CategorieEen toegankelijke webwinkel wordt steeds belangrijker. Vanaf volgend jaar moeten webwinkels voldoen aan verschillende regels. Lees hier de belangrijkste bevindingen.
-
Wie bepaalt de retailprijs? De belangrijkste aandachtspunten voor webshops
Gepubliceerd op 3 januari 2025KennisartikelIn deze blog bespreekt onze business partner Maverick Advocaten de belangrijkste aandachtspunten bij het bepalen van de retailprijs door webshops.