Nieuwe rapportageverplichtingen vernietiging onverkochte consumentengoederen
Bijgewerkt op: 27 maart 2025

Vanaf deze zomer gaat een rapportageverplichting gelden met betrekking tot de vernietiging van onverkochte producten, onderdeel van de Ecodesign-wet. Grote bedrijven worden vanaf dan verplicht om in hun financiële jaarrapportage te rapporteren hoeveel onverkochte consumentenproducten ze hebben vernietigd en de reden hiervoor. Deze rapportageverplichting geldt voor zowel onverkochte voorraden als voor geretourneerde producten.
Deze verplichting geldt voor grote bedrijven, en gaat vanaf zomer 2030 ook gelden voor middelgrote bedrijven. Een grote onderneming heeft meer dan 250 werknemers en een omzet van meer dan 50 miljoen EUR; Een middelgrote onderneming heeft tot 250 werknemers, een omzet van maximaal 50 miljoen EUR en een balanstotaal van ten hoogste 43 miljoen EUR). Kleine ondernemingen (tot 50 werknemers en een omzet of een balanstotaal van ten hoogste 10 miljoen EUR) zijn uitgesloten.
Commissie werkt aan rapportageformat
De Commissie werkt momenteel aan een rapportageformat, welke 19 juli 2025 wordt vastgesteld via een uitvoeringshandeling. Er kan in de uitvoeringshandeling worden opgenomen dat er een overgangsperiode geldt voordat bedrijven verplicht worden om het rapportageformat te hanteren. Tot de uitvoeringshandeling in werking is getreden, mogen bedrijven zelf kiezen hoe ze de rapportageverplichting invullen.
Randvoorwaarden rapportage
Het is aan te raden nu al te starten met inzichtelijk maken hoeveel onverkochte consumentengoederen zijn vernietigd. De wet geldt voor bedrijven die zich rechtstreeks ontdoen of die anderen zich van onverkochte consumptiegoederen laten ontdoen. En let op: Deze rapportageverplichting geldt voor zowel onverkochte voorraden als voor geretourneerde producten.
Volgens de Ecodesign-wetgeving moet je in ieder geval de volgende informatie verzamelen:
- het aantal en het gewicht van onverkochte consumptiegoederen waarvan zij zich jaarlijks hebben ontdaan, uitgesplitst naar producttype of -categorie;
- de redenen voor het zich ontdoen van producten, mits dit niet gedeeld mag worden (denk aan gezondheids-, hygiëne- en veiligheidsredenen);
- het aandeel van rechtstreeks dan wel via een derde geleverde producten waarvan zij zich hebben ontdaan, voor elk van de volgende activiteiten: voorbereiding op hergebruik met inbegrip van opknappen en herproductie, recycling, andere nuttige toepassingen.
- genomen maatregelen en voorgenomen maatregelen om de vernietiging van onverkochte consumptiegoederen te voorkomen.
De rapportage moet toegankelijk zijn via een vrij toegankelijke website. Daarnaast kan de rapportage ook gebruikt worden als onderdeel in de duurzaamheidsrapportage.
Handhaving en meer informatie
Handhaving op de rapportage en andere onderdelen van de ESPR is de verantwoordelijkheid van de ILT.
Via de volgende webpagina is meer informatie beschikbaar: ESPR - Afval Circulair. Daarnaast kan je contact opnemen met Thuiswinkel.org op het moment dat je met vragen zit over deze nieuwe wetgeving.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.

Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Picnic grote winnaar van de Shopping Awards 2025
Gepubliceerd op 28 maart 2025CategorieDe beste webwinkels van Nederland zijn bekend. Op vrijdagavond 28 maart werden, tijdens het jaarlijkse award gala in Grand Hotel Huis ter Duin, voor de 24ste keer de Shopping Awards uitgereikt.
-
Hoe kan Boxo de leden van Thuiswinkel.org verder helpen?
Gepubliceerd op 21 maart 2025Boxo zet zich in voor een circulair retoursysteem waarmee webwinkels eenvoudig kunnen overstappen op herbruikbare verzendverpakkingen.
-
Ontwikkelingen omtrent Buy Now Pay Later
Gepubliceerd op 20 maart 2025KennisartikelBuy Now Pay Later (BNPL), ook wel achteraf betalen, staat vol in de aandacht van de media, politici en het publieke debat. In dit artikel lees je wat de laatste ontwikkelingen op dit onderwerp zijn.
-
Circulariteit: naar een rond verhaal voor e-commerce
Gepubliceerd op 20 maart 2025KennisartikelDuurzaamheid is allang geen bijzaak meer. Het is een hoofdzaak geworden, een onderwerp dat alle ondernemers aangaat en een speerpunt van Thuiswinkel.org.