Doorgestreepte adviesprijs of adviesprijs met daarbij een kortingspercentage is niet meer toegestaan
Bijgewerkt op: 14 november 2024
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft haar standpunt over het gebruik van adviesprijzen aangepast. Dit heeft in de praktijk grote gevolgen voor verkopers die werken met adviesprijzen. Onze juristen leggen uit wat dit voor jouw webshop betekent en waar je rekening mee moet houden.
De regels rondom adviesprijzen
Vanaf 2023 is de wetgeving op kortingsprijzen van toepassing. Deze wetgeving bepaalt dat de oorspronkelijke prijs waar de korting van af gaat (de ‘van-prijs’), de laagste prijs moet zijn die de verkoper 30 dagen voorafgaand aan de aanbieding heeft gevoerd. Prijsvergelijkingen (waaronder adviesprijzen) zijn echter uitgesloten van deze wetgeving en in de praktijk zag je veel webshops gebruik maken van deze uitzondering door te refereren (via een kortingspercentage of een doorstreping) naar een adviesprijs die hoger lag dan de laagste prijs van de afgelopen 30 dagen.
Nieuwe richtlijnen van de ACM: geen doorstreepte adviesprijzen meer
De ACM heeft tijdens haar handhavingsacties ook geconstateerd dat veel verkopers door de nieuwe wetgeving zijn overgestapt op vergelijkingen met bijvoorbeeld de adviesprijs (of meestal prijs, meest gebruikte prijs, gemiddelde prijs).
De ACM heeft nu (via een nieuwsbericht en een bijeenkomst) laten weten hoe zij hier tegenaan kijken: het is volgens de ACM niet toegestaan om de adviesprijs of andere prijsvergelijkingen door te strepen en/of hierbij een kortingspercentage te vermelden. De ACM stelt dat consumenten door deze vorm van prijsvergelijking met de adviesprijs worden misleid. Verkopers wekken hiermee de indruk dat ze een korting geven, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is.
Volgens de ACM:
- Mag je geen kortingspercentage noemen ten opzichte van de adviesprijs.
- Mag je ook niet vergelijken met de adviesprijs in Euro’s. (40,- euro lager dan de adviesprijs).
- Mag je de adviesprijs niet doorstrepen.
- Ben je verplicht om statisch direct bij de adviesprijs te vermelden wat dit betekent (“De adviesprijs is de door de fabrikant geadviseerde verkoopprijs”). Deze uitleg mag je niet geven door dit achter een i-tje te plaatsen.
De ACM heeft ook richtlijnen gegeven over andere creatieve manieren om kortingen te presenteren, zoals ‘meest gebruikte prijs’, ‘normale prijs’, ‘meestal gehanteerde prijs’ of bijvoorbeeld ‘gemiddelde prijs’ etc. Bovenstaande regels gelden nog steeds voor deze prijzen; deze mogen niet de indruk wekken dat er sprake is van een korting. Als je deze omschrijvingen gebruikt, moet je duidelijk uitleggen wat ze betekenen. Zo ben je transparant naar de consument.
Wat mag je dan wel doen?
Je mag verschillende prijzen vermelden, zoals een adviesprijs of een normale prijs, zolang je maar niet de indruk wekt dat er sprake is van een korting. Dit betekent dat je als verkoper duidelijk moet uitleggen wat een adviesprijs of normale prijs precies inhoudt. Daarbij mag je geen kortingspercentage of kortingsbedrag toevoegen.
Prijzen op onderstaande wijze tonen mag dus niet:
Zolang je dus niet werkt met een doorgestreepte prijs of met kortingspercentages, het dus wel toegestaan om je verkoopprijs te vergelijken met de adviesprijs en de gemiddelde prijs. Zie hieronder een voorbeeld:
- Adviesprijs, ‘de prijs geadviseerd door de fabrikant’ = 100 euro,
onze prijs = 80 euro - Of de gemiddelde prijs, ‘gemiddelde prijs van concurrerende retailers’ = 95 euro onze prijs: = 80 euro
Europese toezichthouders steunen de zienswijze van de ACM
De zienswijze van de ACM is op Europese niveau, in het CPC (Consumer Protection Cooperation) network, besproken en de ACM heeft aangegeven dat alle toezichthouders in alle Europese lidstaten achter deze interpretatie staan. Door toezichthouders in de EU wordt een geüniformeerde uitleg gegeven.
Standpunt Thuiswinkel.org
Thuiswinkel.org is van mening dat de ACM de wetgeving met deze aangepaste zienswijze op een vergaande manier interpreteert. Het is de vraag of een rechter de richtlijn oneerlijke handelspraktijken en de prijzenwetgeving ook zo interpreteert. Ook is Thuiswinkel.org van oordeel dat deze nieuwe zienswijze grote impact heeft op alle online verkopers. Directe handhaving zou daarom niet passend zijn. Verkopers moeten de tijd krijgen om aan deze nieuwe zienswijze te gaan voldoen.
Toelichting van de Europese Commissie
De Europese Commissie benadrukt in haar toelichting op de richtlijn oneerlijke handelspraktijken dat verkopers duidelijk moeten aangeven dat de referentieprijs slechts een vergelijking is en niet een verlaging van een eerder gehanteerde prijs. Deze uitleg moet onmiddellijk en overal bij de referentieprijs worden vermeld. Dit is vooral van belang bij het gebruik van technieken zoals een doorgestreepte referentieprijs die door consumenten kan worden opgevat als een vermindering van de eerder door dezelfde handelaar in rekening gebrachte prijs.
Conclusie
Het is duidelijk dat het gebruik van adviesprijzen niet misleidend mag zijn. Of de rechter echter ook zal oordelen dat een doorgestreepte adviesprijs of het vermelden van een percentage bij een adviesprijs altijd misleidend is en daarmee in strijd is met de richtlijn oneerlijke handelspraktijken, is nog maar de vraag.
De toezichthouder, die boetes hiervoor kan opleggen, geeft nu in ieder geval een strikte zienswijze voor het gebruik van adviesprijzen, doorgestreepte adviesprijzen en het noemen van percentage bij adviesprijzen.
De ACM doet een morele oproep aan verkopers. Stel jezelf de vraag: is het een echte korting of laat je de verkoopprijs mooier voorkomen dan dat deze is? Als je het mooier voor doet komen dan dat het is, pas het dan aan.
Stel je vraag aan de juristen van Thuiswinkel.org
Ben jij na het lezen van dit artikel benieuwd naar wat dit voor jou webshop betekent? Of wil je simpelweg nog meer weten? Als lid van Thuiswinkel.org kan je gratis jouw vragen stellen aan de juristen van Thuiswinkel.org via juridisch@thuiswinkel.org.
Onderwerpen
Heb je vragen over
dit onderwerp?
Neem dan contact op met onze expert.
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Ontmoet onze business partner Forus-P
Gepubliceerd op 16 december 2024Forus-P is een vertrouwde cybersecuritypartner van Thuiswinkel.org. Wij spraken co-CEO’s Eveline van Manen en Dafna Peters over hun missie, uitdagingen en toekomstvisie.
-
Nieuwe regels over productveiligheid
Gepubliceerd op 13 december 2024CategorieLees meer over de General Product Safety Regulation (GPSR): De nieuwe regelgeving van productveiligheid
-
De belangrijkste wetgeving voor webshops in 2025
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelPer 1 januari 2025 treden nieuwe wetten in werking. Hieronder zetten wij de belangrijkste wetten op rij.
-
Hoe zit het met de online verkoop van vuurwerk dit jaar?
Gepubliceerd op 12 december 2024KennisartikelWist je dat je als webshop wel categorie 1- en 2-vuurwerk mag verkopen, maar niet mag verzenden? Lees alles over de verkoop van vuurwerk.