Reclame via Instagram moet aan specifieke regels voldoen

Gepubliceerd op: 2 november 2022
Bijgewerkt op: 2 november 2022
Geschreven door
Instagram 800 X 400

Ank van Heeringen, jurist bij Thuiswinkel.org, vertelt in dit artikel meer over de specifieke regels waar reclame via Instagram aan moet voldoen. Ook word je in dit artikel meegenomen in de uitspraak van de Reclame Code Commissie. 

De bestreden reclame-uiting

Het ging hier om een Instagram post op een account van een influencer. De post bestond uit een foto en een tekst: “Er is mij gevraagd de komende tijd af en toe wat op te tikken over het fenomeen Bamboetextiel. Best interessant. Naast de vele duurzame voordelen van bamboetextiel vergeleken met katoen gaat het bovendien om essentials, wat sowieso goed is (fuck fast fashion). Natuurlijk ben ik bevooroordeeld want er zijn 1000 redenen om bamboe – mits verantwoordelijk verbouwd en verwerkt – boven katoen te verkiezen. Maar los daarvan voelt het dus ook echt gewoon vele malen lekkerder aan. Dus ja, ik zeg niet dat je nú wat moet kopen, maar als jij net zoals ik lekker gaat op simpele zwarte en witte tees (tijdloos boven trends) dan kan ik je die van @.... van harte aanraden. Onthoud het maar voor als het tijd is voor nieuwe essentials”.

Samenvatting van de klacht

Door de tekst “Er is mij gevraagd om…” en het noemen (en taggen) van een specifieke merknaam heeft deze consument het vermoeden dat er sprake is van reclame via social media, zoals bedoeld in de Reclamecode RSM (Social Media en Influencer Marketing).

Samenvatting van het gezamenlijke verweer

Het is juist dat er een samenwerkingsverband (van bepaalde tijd) is tussen adverteerder en de influencer, waarbij er ook sprake is van een (onkosten)vergoeding. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat een verwijzing dat het gaat om een betaalde samenwerking heeft ontbroken Dit is direct gecorrigeerd. Ook eventuele toekomstig posts, welke onderdeel uitmaken van het samenwerkingsverband, zullen worden voorzien van de juiste vermelding.

Het oordeel van de voorzitter

Adverteerder en influencer hebben toegegeven dat er abusievelijk niet was vermeld dat er sprake was van een samenwerking, waarvoor de influencer een (onkosten) vergoeding heeft gekregen. Dit betekent dat er niet was voldaan aan het vereiste dat reclame via social media, duidelijk als zodanig herkenbaar moet zijn en dat de aard van Relevante Relatie uitdrukkelijk in de uiting dient te worden vermeld, zoals voorgeschreven in deze Reclamecode.

Meer informatie over deze bijzondere Reclamecode >

Ook kun je terecht voor juridische vragen bij onze juristen via: juridisch@thuiswinkel.org

Ank van Heeringen, jurist Thuiswinkel.org

Deel dit kennisartikel