Snelle tips voor een toegankelijke website (4/5): On- en offline
Bijgewerkt op: 16 november 2022
Dit is de Week van de Toegankelijkheid. Een week waarin aandacht wordt gevraagd voor mensen met een beperking. In Nederland wonen ongeveer twee miljoen mensen die een beperking hebben. Denk hierbij aan (kleuren)blindheid, slechtziendheid, auditieve of fysieke beperkingen, dyslexie, laaggeletterdheid of zwakbegaafdheid. We geven je deze week graag tips voor een toegankelijke webshop, zodat je iedereen goed van dienst kunt zijn.
Veel webshops hebben ook een fysieke winkel of een bedrijfspand/kantoor waar ze klanten of relaties verwelkomen. Is jouw pand toegankelijk voor alle bezoekers en medewerkers? Kunnen mensen met een lichamelijke beperking bijvoorbeeld naar binnen? Kunnen mindervalide bezoekers vlakbij parkeren, bijvoorbeeld op een invalideparkeerplaats?
Enkele tips:
- Zorg dat de route naar de ingang minstens 90 cm breed is, dus verwijder eventuele reclameborden die voor je ingang staan. Een oprit, drempelhulp of wegneembare oprijplaat is niet alleen klantvriendelijk voor rolstoelgebruikers, maar ook voor bezoekers met een kinderwagen.
- Heb je deuren die volledig van glas zijn en die niet automatisch opengaan? Zorg dan voor stickermarkering voor mensen die slecht kunnen zien.
- Zet geen spullen voor deuren en nooduitgangen of in vluchtroutes. Dit helpt iedereen om bij calamiteiten het pand zo snel mogelijk te verlaten. Voor mensen in een rolstoel of slechtziende mensen is dit nóg belangrijker.
- Maak een lijstje met parkeerplekken in de buurt van je bedrijf. Maak daarbij een duidelijk onderscheid tussen gewone parkeerplekken en speciale plekken voor gehandicapten. Je helpt (potentiële) klanten door deze informatie bijvoorbeeld op je website te plaatsen.
- In kleine panden is één aangepast toilet vaak voldoende. In grotere panden (of panden met meerdere verdiepingen) zijn soms meer aangepaste toiletten nodig. In deze ruimte kun je ook een opklapbare baby- of verzorgingstafel plaatsen. Zo maak je er een multifunctionele ruimte van.
Meer tips voor een toegankelijke website?
In de volgende artikelen lichten we andere tips uit:
- Snelle tips voor een toegankelijke website (1/5): Kleur
- Snelle tips voor een toegankelijke website (2/5): Video & beeld
- Snelle tips voor een toegankelijke website (3/5): Tekst
- Snelle tips voor een toegankelijke website (5/5): Toegankelijk bouwen
Daarnaast hebben we een e-learning over digitale toegankelijkheid. In deze e-learning leer je wat digitale toegankelijkheid is, hoe je je eigen website op digitale toegankelijkheid kunt checken en verbeterpunten kunt signaleren, en hoe je met enkele praktische handvatten aan de slag kunt gaan.
Onderwerpen
Deel dit kennisartikel
Recente artikelen over dit onderwerp
-
Zelfscan voor digitale toegankelijkheid uitgebreid
Gepubliceerd op 25 april 2024CategorieSteeds meer ondernemers streven naar digitale toegankelijkheid, zodat ook mensen met een beperking online kunnen browsen en winkelen. Vanaf 28 juni 2025 moeten websites en webshops en apps voor iedereen toegankelijk zijn.
-
Bereid je voor op de wettelijke toegankelijkheidseisen
Gepubliceerd op 18 januari 2024CategorieVanaf juni 2025 moet iedere webshop ook toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Hoe kan jij je daarop voorbereiden?
-
Tips voor een toegankelijke website: Kleur
Gepubliceerd op 1 oktober 2018KennisartikelGezien de enorme populatie met een kleurstoornis, is het van groot belang dat je daar in je webshop rekening mee houdt. Hier vind je tips.
-
Verhoog je omzet met een toegankelijke webshop
Gepubliceerd op 26 juni 2019KennisartikelVerhoog je omzet en verlaag je kosten met deze zes tips.